Ultimatum Albanaca: Povlačimo se iz malog Šengena, ako Priština ne bude uključena

Tanjug

23. 10. 2019. u 09:08

Ултиматум Албанаца: Повлачимо се из малог Шенгена, ако Приштина не буде укључена

Foto EPA

Cakaj je dodao da je princip Albanije da "ni pod kojim uslovima ne treba donositi odluke o olakšicama bez uključivanja Kosova"

Albanija će se povući iz balkanskog "mini Šengena", ako Priština ne bude uključena u tu saradnju, kaže albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj.

"Premijer Edi Rama imao je suštinski uslov, koji neće biti predmet pregovora, a to je da ukoliko Kosovo bude isključeno iz te saradnje, Albanija se odmah povlači", rekao je Cakaj u intervjuu za KTV.

On je, kako navodi Koha ditore, naglasio da je "Kosovo crvena linija za Albaniju u odnosima sa Zapadnim Balkanom", prenosi Kosovo onlajn.

Pročitajte još - JAČI U "MINI-ŠENGENU": Amerikanci i Nemci podržali ideju Vučića

Cakaj je dodao da je princip Albanije da "ni pod kojim uslovima ne treba donositi odluke o olakšicama bez uključivanja Kosova".

Cakaj je smatra i da bi termin "mini-Šengen" trebalo da se promeni.

"To je bio trilateralni sastanak Edija Rame, Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva, nakon prethodnih sastanaka. Uskoro se očekuje da imamo sastanke sa Crnom Gorom i Hrvatskom, s Hrvatskom i Kosovom, i tako dalje. To neće biti trilateralna inicijativa", tvrdi Cakaj i dodaje da su Priština, Podgorica i Sarajevo pozvani da se pridruženi inicijativi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Posmatrač iz Nemačke

23.10.2019. 18:21

Eto ti Vučiću odgovor tvog "prijatelja" Rame! Ne znam ko ti je to savetovao (ili sa zapada naredio) da kreneš sa tom inače neodrživom idejom o -kako si to nazvao -"Malom Šengenu". Drži se bre, predsedniče, stare srpske izreke "uzdaj se u se(be) i u svoje kljuse"! Mani se najzad ćoravog posla i prestani da na silu tražiš da te zapadnjaci "vole" i da po svaku cenu hoćeš u tu bankrotnu EU!