Jadranka Joksimović o putu ka EU: Nepravedno na čekanju, ali ne odustajemo

D. MILINKOVIĆ

23. 10. 2019. u 13:17

Јадранка Јоксимовић о путу ка ЕУ: Неправедно на чекању, али не одустајемо

Jadranka Joksimović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović o zastoju evrointegracijama regiona: Očekujem da se odblokira ovo iskliznuće iz šina politike proširenja

OČIGLEDNO nisu sunčani dani za politiku proširenja, jer su oblaci na evropskom horizontu politike proširenja posledica mnogobrojnih unutrašnjih, međuinstitucionalnih i međudržavnih repozicioniranja. Pa nekako politika proširenja trpi, po mom mišljenju, nepravedno, a onda trpe građani zemalja koje su u procesu ili čekaju na otpočinjanje pregovora.

Ovako ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović, za "Novosti", odgovara na pitanje da li je posle odluke EU da ne otpočne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom proširenje Unije - "mrtvo".

* Drži li Francuska, koja je bila najglasnija u blokadi Skoplja i Tirane, deo EU i zemlje van EU kao "taoce"?

- Srbija iskreno podržava evropske integracije zemalja u regionu, zbog interesa građana koji zaslužuju bolju budućnost i održivi razvoj. Ali svakako očekujem da se odblokira ovo iskliznuće iz šina politike proširenja i da se EU okrene jačanju svih kapaciteta. Onako kako je Kredibilna strategija proširenja iz 2018. predvidela i koja je ostavljena kao legat novoj Evropskoj komisiji.


PROČITAJTE JOŠ:
Vogel: Formalno priznanje tzv. Kosova uvek bio krajnji cilj EU

* Šta nas očekuje u nastavku EU integracija?

- Srbija nastavlja svoj put pristupajuće države, mi smo duboko napredovali u procesu pregovora i reformi, otvorili skoro polovinu poglavlja, radimo na kriterijumima za privremeno zatvaranje, ne dovodi se u pitanje naš evropski put. Dinamika je takva kakva je, navikli smo i ne žalimo se, ali mi smo ozbiljni, u našem je interesu da utvrđenu politiku reformi i političke i ekonomske saradnje sa EU sprovodimo. Istu kredibilnost u postupanju očekujemo od evropskih partnera.

* Očekujete li da do kraja godine Srbija otvori nova poglavlja?

- Finsko predsedavanje je promotivno u pogledu proširenja. Države članice očekuju tzv. non pejpr o stanju sprovođenja obaveza iz akcionog plana za poglavlja 23 i 24, na osnovu kojih donose odluku o novim poglavljima. Srbija je napravila ozbiljne korake u oblasti vladavine prava - predlog medijske strategije, dijaloga o izbornim uslovima, u oblasti sistema borbe protiv korupcije, tako da očekujem pozitivnu odluku o otvaranju novih poglavlja, videćemo koliko.


SPREMNE ČETIRI PREGOVARAČKE POZICIJE

* A KOLIKO poglavlja je trenutno spremno za otvaranje?

- Imamo pripremljene četiri pregovaračke pozicije: 2 (sloboda kretanja radnika), 4 (slobodno kretanje kapitala), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ролекс.

23.10.2019. 14:31

То неправедно чекање је исход Косова,чека се признање онда ми улазимо аутоматски у ЕУ.Овако са Косовом како јер су га признали као лажну државу.Ми га нећемо признати,па шта буде.

Dend

23.10.2019. 19:00

Gospođo Joksimović ni Vi neverujete u EU pa zašto onda ubeđujete narod Srbije da "deda mraz" postoji ?

Goran

23.10.2019. 23:12

Gde je odgovornost svih koji su obecavali ulazak u EU do 2015, pa 2020, pa 2022, pa 2025? Da li je moguce da niko nema trunke morala i osecaja odgovornosti za svoja lazna obecanja? Strasno je sto je Kostunica rekao jos onomad da je pitanje kada i da li cemo uopste uci u EU jer je jos i pre 2010 godine bilo velikih problema koji su morali nekako da se rese a nisu reseni ni danas. Toliko laznih obecanja gde niko nece da kaze makar izvinite. A onaj ko je rekao istinu bio je valjda glup. Za nas.