Vogel: Formalno priznanje tzv. Kosova uvek bio krajnji cilj EU

Tanjug

22. 10. 2019. u 16:07

Вогел: Формално признање тзв. Косова увек био крајњи циљ ЕУ

Foto G. Čvorović

Član Saveta za politiku demokratizacije i stručanjak za spoljnu politiku EU Tobi Vogel kaže da je formalno priznanje Kosova uvek bio krajnji, ali javno neizrečen cilj Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine
Član Saveta za politiku demokratizacije i stručanjak za spoljnu politiku EU Tobi Vogel kaže da je formalno priznanje Kosova uvek bio krajnji, ali javno neizrečen cilj Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine.

”Puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva puno priznanje”, ocenjuje Vogel za Tanjug vest da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje, koju je izaslanik Sjedinjenih američkih država preneo srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

On dalje pojašnjava da bi "svaki ishod dijaloga Beograda i Prištine koji podrazumeva ''manje od priznanja'', poslao signal da je nezavisnsot Kosova "uslovljena i nedovršena".

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Traže priznanje Kosova, a ne nude ništa; Bez rešenja za KiM neodrživ ekonomski razvoj

”To bi ohrabrilo zemlje članice koje još nisu priznale Kosovo da nastave takav pristup i blokiraju kosovski put u EU i međunarodne organizacije”, navodi Vogel razloge javno neizrečene politike EU.

Tobi Vogel uz to dodaje da ne veruje da se EU politika sada menja i da puno priznanje postaje preduslov pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jer EU još nema novog šefa diplomatije koji bi takvim odlukama trebalo da se bavi.

PROČITAJTE JOŠ -  Vučić: Kompromisno rešenje; Grenel: Obe strane da sarađuju (VIDEO)

”Uz to takav preduslov bi ubio pregovore pre nego što bi i bili nastavljeni, tako da to nema nikakvog smisla”, ocenjuje Vogel.

Treći razlog zbog čega misli da EU nije uslovila dijalog Begrada i Prištine punim priznanjem nezavisnosti Kosova Tobi Vogel vidi u činjenici da na takvo uslovaljanje ne bi pristalo pet zemlja članica EU koje same nisu priznale nezavisno Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

ACA

22.10.2019. 16:15

slušaj ti pre pametni Vogel, pošto toliko su ti do tvog srca prerasli ti šiptari lepo ih dovedi u svoju državu pa im od tvoje države daj državu i da se konačno na taj način reši pitanje državnosti šiptara... A mi Srbi besni četnici će ti izaći u susret i prvi priznati tu šiptarsku novu državu u tvojoj državi...

Тако брате, да те цео свет разуме

22.10.2019. 16:30

Да не би убили преговоре... Мораћете неку другу смислити, јер Србија не сме да преговара о свом опстанку.

Ogi

22.10.2019. 16:50

Ako je priznanje uslov, nikada necemo uci u EU jer nikada necemo priznati Kosovo kao nezavisno, ma sta se dogovorili sa Siptardima. Ako nas hoce u EU super, ako nece opet super.

Posmatrač iz Nemačke

22.10.2019. 17:25

Vogel -na srpskom ptica, je podosta glupav običan vrabac! Trtlja koješta a mi mu pridajemo veliki značaj koji on NEMA. Priznanje Kosmeta kao separatne države, povuko bi, najverovatnije, još mnoge druge etnije da traže otcepljenje od matice.Samo preteranom silom koju Zapad i EU tolerišu, Španija sprečava otepljenje Katalonije. Sledeća je Baskija a tu su i neki drugi delovi Evrope. Ipak izjava g. Ptice je jasna -isto misle i Nemci, Francuzi, Holanđani...Dobro da je tako- onda nećemo u tu EU!

Miso.Pec

22.10.2019. 18:00

Način na koji bi EU i SAD rešili pitanje Kosmeta poznato nam je još iz 1999 godine,ali Srbija ne može,ne sme i neće nikada pogaziti rezoluciju 1244 UN i zaboraviti sve naše žrtve koje su dale živote od nato zločinaca.

Ivan

22.10.2019. 18:56

AV kaze da je sa svima u izvrsnim odnosima a ovamo ga niko ne zarezuje i svi podrzavaju Kosovo. I ko je tu sada pametniji i jaci vodja? Srbski ili Kosovski? Kosovari rade sta hoce sa nama jer ih svi postuju od EU do Amerike a nas na celu sa Vucicem ne voli i ne postuje niko. ALI NIKO. Cak ni komsije Crna gora, Makedonija, Bosna, Hrvatska , Albanija a da ne pricamo o Americi, Nemackoj, Francuskoj, Engleskoj i td. Samo jak vodja moze Srbiji da vrati postovanje i respekt ali ovaj sadasnji ne moze.

Ko je Srbin i Srpskoga roda..

22.10.2019. 23:40

zna da su Latini(zapad) stare kukavice! Samo polako, zakuvava se i u vašem dvorištu!