Vučić za Standard: Beograd neće priznati Kosovo u aktuelnim granicama, za nastavak dijaloga postoji samo jedan uslov

Tanjug

22. 10. 2019. u 08:25

Вучић за Стандард: Београд неће признати Косово у актуелним границама, за наставак дијалога постоји само један услов

Foto Tanjug

Vučić je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dve Nemačke, bez formalnog priznavanja od strane Beograda
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard“, mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama i dodaje da je malo verovatno da će Beograd uopšte priznati Kosovo, iako kaže da je od SAD čuo da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje.

Upitan da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice, Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje.

PROČITAJTE JOŠ -Vučić: Srpske nežne uši bi volele da uvek čuju ono što im se sviđa, iako to nije blizu realnosti

"Međutim, želimo da vidimo šta oni (prištinski pregovarači) kažu i zašto nešto kažu. Naravno želimo da čujemo i šta EU ima da kaže. Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dve Nemačke, bez formalnog priznavanja od strane Beograda, što bi, naravno, kako konstatuje, bilo jednostavnije za Srbiju.

Upitan da li, ukoliko dođe do priznanja Kosova od strane Beograda, to moglo da usledi u postojećim granicama, Vučić je kazao: ”Mogu vam reći, da to gotovo apsolutno isključujem”.

Na dodatno pitanje da li to znači da bi se to moglo učiniti samo promenom granica ili razmenom teritorija on je odgovorio da ne zna šta će se desiti.

“Nije veoma verovatno da ćemo priznati Kosovo. Ne mislim da će se to dogoditi, ali ne možemo zatvoriti vrata dijalogu. Obe strane moraju izgubiti, kako bi nastala vin-vin situacija. Ne može biti da jedna strana dobije sve - priznanje, našu teritoriju i naše ljude. Šta bi mi dobili ? Moguće članstvo u EU za deset godina ? I ko bi nam to garantovao ? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora“, upitao je Vučić.

On je podvukao da za nastavak dijaloga postoji samo jedan uslov.

„Priština mora da ukine takse i onda bi trebalo da o svim stvarima, bez preduslova, da razgovaramo. Međutim ako se već pre mogućeg dijaloga kaže „ne razgovaramo o teritorijama, ne razgovaramo o autonomiji za sever, o čemu onda treba da razgovaramo? Pod tim uslovima nema pregovora“, poručio je Vučić.

Na konstataciju da je pobednik proteklih parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbin Kurti spreman da ukine takse, ali želi da Srbija prizna kosovske registarske tablice Vučić je odgovorio da lider Samoopredeljenja očigledno nije pročitao sporazum.

„Već postoji dogovor o registarskim tablicama, prema kojem vozila sa kosovskim brojevima moraju staviti nalepnicu i obratno. Ako Kurti želi da dogovori nestso novo onda da vidimo šta možemo učiniti. Oni nikada nisu bili država i frustrirani su, zbog čega govore tako glupe stvari“, kazao je on.

Povodom promene generacija nakon izbora i mogućeg uticaja na dijalog Vučić je rekao da strepi od tog uticaja.

„Poslednjih dana njihove javne izjave su bile tri puta gore od izjava Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja“, dodao je on.


Kada je reč o blokiranju početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom od strane Francuske Vučić ističe da će to „ne“ u Srbiji voditi ka tome da Unija bude još nepopularnija i smanjiti poverenje u Brisel.

„Međutim, kako god, mi se nadamo da Emanuel Makron iz francuskog ugla radi u korist budućnosti Evrope. Mi se brinemo o nama samima. Moramo rešiti odnose u regionu i imamo i dobre odnose sa Kinom, Rusijom i Turskom”, rekao je on.

Upitan da li je to „Plan B“ Vučić je kazao da nema takvog plana, ali da neće ni početi da plače niti štrajkuje glađu pred ustanovama u Briselu da bi otvorio jedan, dva ili tri poglavlja.

“Nisam sanjar, već veoma racionalan“, istakao je on.

Kazao je da se ne može više govoriti samo o umoru od širenja u državama EU, već se sara radi i o izbegavanju svakog prijema novih država u dogledno vreme.

„Zbog toga trebalo bi sada da se brinemo o nama samima i da se skoncentrišemo da dostignemo četiri slobode - slobodni protok robe, kapitala, osoba i usluga - u regionu. Trenutno su nam potrebni pasoši ako putujemo u Tiranu ili Skadar. Krajem godine ćemo postić da možemo putovati samo uz ličnu kartu“, objasnio je inicijativu „malog Šengena“ dogovorenu sa premijerima Severne Makedonijie i Albanije.

Vučić je podvukao da je cilj da ne postoje više granične kontrole, i dodaje da to neće biti lako postići.

"Istovremeno moramo ukinuti barijere i prepreke za transport robe na granicama, jer time možemo više od sedam odsto operativnih troškova uštedeti. Radimo na tome da radne dozvole koje su izdate u Albaniji važe i u Srbiji", dodao je predsednik Srbije rekavši da je ralno da se takva carinska unija postigne do kraja 2022..

Upitan koja je bila najvažnija reforma u proteklih pet godina u Srbiji Vučić je ukazao da je, kada je došao na funkciju premijera, prosečno primanje iznosilo 329 evra neto, a sada je na 510 evra.

"I dalje smo veoma siromašna zemlja, ali smo pretekli sada Bosnu i Hercegovinu i pretećićemo Crnu Goru. Imamo četiri godine uzastopce budžetski suficit", objasnio je on.

Na pitanje da će se građani koji su iz ekonomskih razloga napustili Balkan ponovo vratiti Vučić je preneo da mu je estonska predsednica rekla da je 50 odsto stanovništva napustilo tu zemlju, da su počeli da se vraćaju kada su prosečna primanja porasla na 1.100 evra.

"Preduzeli smo određene mere za lekare i medicinsko osoblje. Plate su povećane za 15 odsto", ukazao je on.

Na konstataciju da u suprotnom medicinsko osoblje odlazi u Nemačku Vučić je kazao da Berlin uviđa te negativne posledice, ali se brine o sopstvenim interesima.

"Zbog toga se mi sami brinemo o nama, oni se ne brinu o nama ", kazao je Vučić.

Povodom poglavlja 23 i 24, te neuspešnim pokušajem da se promeni ustav kako bi se poboljšala nezavisnost pravosuđa Vučić je kazao da će to biti sprovedeno.


"Međutim moramo da vidimo šta ćemo uraditi sa Kosovom. Za obe teme je neophodan referendum kako bi promenili ustav, a ne možemo dva referenduma održati u jednoj godini. Za uspešan referendum potrebna je izlaznost od više od 50 odsto. Za referendum o pravosudnoj reformi samo bi dva do tri odsto birača izašlo na glasanje“, uveren je on.

Na konstataciju da je do sada Kosovo upisano u Ustavu kao deo Srbije, te pitanje da li je moguća promena ili sporazum s tim u vezi, Vučić je kazao da će učiniti sve da do sporazuma dođe, jer bi to osiguralo budućnost nacije.

„Ono što mene zanima je šta će stajati za 30 ili 40 godina u knjigama istorije“, podvukao je on.

Na pitanje da li su klimatske promene biti tema na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, Vučić je odgovorio: „Ne neće uopšte, jer ljudi u Srbiji imaju hiljadu puta veće probleme od klimatskih promena“.

Kraj intervjua „Standarda“ posvećen je odnosu prema Peteru Handkeu, za kojeg je Vučić rekao da ga do sada nije nikada sreo, ali da ga je nazvao i čestitao na Nobelovoj nagradi.

„Sada sam sebi nabavio knjige koje je pisao i želim da ih pročitam pre nego što dođe u Srbiju“, kazao je on.

Najavio je da će Handke uskoro biti njegov gost i da je veoma ponosan na to.

„On je pokazao kako bi trebalo da se ponašaju intelektualci. Za vreme krize na prostoru bivše Jugoslavije on je delovao na veoma moralan način. Bio je drugačiji od svih drugih. Zbog svog političkog stava mnogo je izgubio, ali mu je bilo svejedeno. Njegov intelektualni pogled na situaciju bio mu je važniji od novca ili bilo čega drugog“, rekao je Vučić.

Podsetio je da su u Francuskoj i drugim zemljama njegova dela skinuta sa programa pozorišta, ali on svoj stav nije promenio.

Na tome, dodaje, se vidi da se radi o veoma snažnoj ličnosti koja ima hrabdost da kaže šta misli i koja se brine za svoju moralnu verodostojnost nezavisno od toga koji stav neko voli ili ne.

Upitan da li misli da je njegov stav bio ispravan Vučić je odgovorio da ne želi o tome da priča.

„Iz njegovog ugla on je bio u pravu. Međutim ako me pitate za Slobodana Miloševića onda bi bilo moje pitanje "Kako je procenio stvari ? Izgubili smo najveći broj ljudi, naša zemlja je bila uništena i sada smo tek dostigli BDP koji smo imali 1990. Izgubili smo tri decenije. Da li je to bila njegova krivica ili greška drugih ? Mislim da je to bila velika greška drugih, ali i pogrešna procena i naša greška. Tako misli svako u Srbiji. Međutim Handke je apsolutno u pravu što se tiče uloge zapadnih država. Bilo je apsolutno moguće izbeći bombardovanje ove zemlje”, podvukao je predsednik Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Mija

22.10.2019. 09:51

Priznanje nezavisnosti Kosova otpada tako kako su drugi zamislili, nećemo se predati.

ana

22.10.2019. 11:30

Srbija ima teritoriju u svetski priznatim granicama i branice je na svaki nacin od otudjenja.

Ure

22.10.2019. 11:34

Priznanje Kosova je propala stvar, sve više zemalja povlači priznanje te nakaradne tvorevine

Jovan

22.10.2019. 12:25

Srbija neće sebi skakati u stomak. Rezolucija 1244 je na snazi. Možete da se slikate sa vašom kvazi tvorevinom.

Uros

22.10.2019. 14:47

Mi priznajemo samo rezoluciju 1244 i zahtevamo da je druga, albanska, strana kao potpisnica ispostuje. O priznanju ni govora.

Zeljko85

22.10.2019. 15:56

Srbija neće priznati takozvano Kosovo, to Vučić neće nikada dozvoliti, ali neko rešenje se mora naći u budućnosti.

Davor

22.10.2019. 15:58

Srbija ima jasan stav kada je u pitanju trenutna situacija na KiM. Prvo da se ukinu takse pa tek onda nastavak dijaloga.

Mali Milance

22.10.2019. 20:02

@Tanja - Pa Beograd nije vlasnik Kosova i Metohije! Vec Srbija! A Beograd kolko primecujemo nije srpski odavno! I neznamo ciji je!

Goran ali ne Bot

22.10.2019. 16:20

Necu priznati Kosovo u ovim granicama?! Ko je njega šta pitao? To nije u njegovoj nadležnosti. I šta to znači? Priznacu u izmenjenim granicama? Sramota. A sta je sa intervjuom Sputnjiku? Tu je izjavio da je Merkelovoj predlagao da se prvo utvrde granice Srbije i Kosova!! Lud čovek. Pa mi imamo medjunarodni priznati granicu po kojoj je Kosovo u sastavu Srbije a on traži utvrdjivanje novih granica kao osnov za pregovore?! I sad vi njemu lupajte pluseve a sutra budite u nekoj drugoj državi.

Filip

22.10.2019. 16:20

Jedini način za prosperitet regiona je da racionalnom mirnom politikom nastavimo dijalog, a za to je potrebno da i prištinski političari počnu da se odgovorno ponašaju i ukinu takse.

Rose25

22.10.2019. 16:24

Vučić je rekao više puta javno da dokle god je on na vlasti neće biti priznanja Kosova, i naravno da mu narod sve više veruje.

Mali Milance

22.10.2019. 19:59

@Tara - Nisi razmeo Njima skoro sve a nama sarena laza!! Isto kao i do sada!!!

Spencer LA

22.10.2019. 17:17

У којим ће онда границама, по Вучићу, Косово моћи да буде признато ако то у овим постојећим није могуће?

Dend

22.10.2019. 17:21

Mnogo se energije gubi sa EU i Kosovom !Srbija treba "usput" da rešava ta pitanja a za to vreme da se razvija kao jedna od intelegentnijih nacija na ovom prostoru sa genetskom greškom u memoriji ?

Beli

22.10.2019. 17:27

"Tara- Ne moze sve njima a nama nista" To predsednik Sam sebe komentarise NE MOZE NJIMA PEDALJ nije njihovo Avi I predsednik sve sto imate na KiM dajte siptarima,nemam nista protiv I ne pravite sprdnju sa Srbijom

Sale

22.10.2019. 17:35

Nije sporno da Vučić radi za interes Nemacke. Sam je rekao - Ja kada nešto neznam JA pitam Nemačku. (Kraj citata) uzevsi u obzir da Nemacka ne priznaje pravo Srbije na Kosovo jasno je ko je i sta radi Vučić.

PRIZNACEMO SIPTARSKU DRZAVU U GRANICAMA TROUGLA: BEC - BERLIN - PARIZ

22.10.2019. 18:16

AKO HOCE NEK IM DAJU I ARIZONU, na srpskoj teritoriji drzavu dobit nece. Ipak je najrealnije da se oni vrate odakle su i dosli.

maniks

22.10.2019. 18:40

Vucic, Beograd nece priznati Kosovo u aktuelnim granicama. Ima li kome da nesto sada nije jasno ako mu nije bilo jaso kada je dao siptarima medjunarodni broj 363, kada je uveo Srbe u ustav tzv Kosova, uveo granice , kada cuti na vojsku Kosova, kada ne preduzima reciprocne mere prema siptarima, kada svaki dan kuka kako je sve igubljeno, kada izjavljuje da nece da ratuje, kada .....

Dejan Peric

22.10.2019. 18:43

Malo izvuceno iz konteksta. Samo pitanje je bilo sugestivno: "...Falls es zu einer Anerkennung des Kosovo durch Serbien kommt, würde diese in den bestehenden Grenzen erfolgen?" = Ako Srbija prizna Kosovo, da li ce to biti u postojecim granicama. Znaci novinar je pomenuo postojece granice.

unutrašnji dijalog

22.10.2019. 19:27

... status Kosova po modelu dve Nemačke prihvaćen-nametnut na predlog Nemačke? Zašto? Nije Nemačka učesnik Briselskih pregovora nego samo posrednik i garant? Niti je Srbija pitana niti prihvatila takav model? Znači, tajno iza ledja je Briselski sporazum izgradjen po modelu dve Nemačke samo da se otme KiM od Srbije? Zašto Srbija nije predložila-zahtevala Kiparski model?

Мали Миланче

22.10.2019. 19:56

Из овог се закључује да је признање уреду! Али Границе су проблем!! Мислим кад ти неко окупира територију, о каквим границама је ту реч!!!

Kale

22.10.2019. 20:35

Srbija ima svoj stav koji neće promeniti i više puta je rečeno da nikada nećemo priznati Kosovo.

avanturista

22.10.2019. 21:12

Očigledno je da osim Srbije koja pokazuje inicijativu i odlučnost za rešavanje problema oko KiM,potrebno je da se i šiptari urazume i pokažu interesovanje i odlučnost za rešavanje istog.

Momir

22.10.2019. 22:10

Srpski narod nikada nece dati formalno priznanje ove nakaradne narko tvorevine koje zapadni osnivaci nazivaju republika Kosovo.

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

22.10.2019. 23:16

@Momir - Дај Боже да буде тако. Но ипак прочитај добро још који пут, шта о томе каже твој Председник, и обезбеђивач за тебе бесплатног сендича и црвене......

Ceda

22.10.2019. 22:11

Srbija se sve vreme zalaze za konstruktivan dijalog, ali nikada nece pogaziti svoje principe.