Dačić izrazio zahvalnost Kraljevini Lesoto za povučeno priznanje nezavisnosti Kosova

Tanjug

21. 10. 2019. u 16:58

Дачић изразио захвалност Краљевини Лесото за повучено признање независности Косова

Foto: Tanjug

Tokom sureta Dačića i premijera Lesotoa, ugledni gost povukao neobičan potez

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsednikom vlade Kraljevine Lesoto Tomasom Tabaneom kome je zahvalio na odluci da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da je Kraljevina Lesoto jedna od 15 zemalja koja je suspendovala priznanje takozvanog Kosova i dodao da Srbija zbog toga duguje zahvalnost jer su prihvatili naše argumente da je reč o secesiji koja može da napravi probleme i u drugim zemljama.

PROČITAJTE JOŠ -VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREMIJEROM LESOTA: Zahvalnost za podršku oko Kosmeta

"Danas smo razgovarali o više tema, a prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio predsednika vlade Lesoto sa kojim je razgovarao o njegovoj poseti Africi iduće godine", rekao je Dačić na konferenciji za medije.

On je istakao da je sa Tabaneom dogovorio da se napravi "mapa puta" kako sa Lesotom može da se sarađuje politički, i da se vodi računa o interesima obe zemlje, kako da se radi na unapređenju ekonomskih odnosa, ali i u oblasti kulture, odbrane...

Dačić i Tabane su potpisali sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a prema rečima premijera Kraljevine Lesoto, sporazumi će otvoriti vrata da dve države sarađuju u bezbednosnoj politici, ali i da pojačaju vojnu i ekonomsku saradnju, naučnu i tehničku, vojno-medicinsku.

"Imao sam plodonosne sastanke sa predsednikom Vučićem sa kojim sam razgovarao o problemima, ali i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa. Uverio sam predsedika Vučića o neizmernoj podršci Vlade Lesota kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije i povlačenje priznanja KiM kao nezavisne države", rekao je Tabane.

Navodeći da je Dačić već ranije posetio Lesoto i da je on danas u Beogradu, Tabane je ocenio da je reč o čistoj demonstraciji bliskih i srdačnih odnosa dve zemlje.

On je istakao da je svrha njegove posete da ponovo ukaže na snagu bratskih odnosa između Lesota i Srbije.

Sa predsednikom Vlade Lesota u delegaciji su bili ministri spoljnih poslova i trgovine, ali i njegova supruga.

Na kraju konferencije za novinare, Tabane je imao nesvakidašnji potez kada je reč o takvim prilikama.

Novinarima je rekao da je srećno oženjen čovek, a zatim je pozvao svoju suprugu da se pridružu Dačiću i njemu i da se zajedno fotografišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bojan Zvornik

21.10.2019. 17:17

Bravo! Svaka čast...Samo tako nastaviti pa će i ovi "veliki" početi povlaćiti priznanje ne postojeće "države". Do godine u Prizrenu!