DMITRIJ MEDVEDEV ZA NOVOSTI: Rusija ne menja stav o Kosovu, opasna ideja o Velikoj Albaniji

B. Vlahović

18. 10. 2019. u 19:28

Ruski premijer, uoči sutrašnje zvanične posete Srbiji, gde stiže na obeležavanje zajedničkog jubileja - 75-godišnjice oslobođenja Beograda, za "Novosti" je govorio o rešenju za KiM, planovima NATO i Vašingtona na Balkanu, reviziji istorije ...

ДМИТРИЈ МЕДВЕДЕВ ЗА НОВОСТИ: Русија не мења став о Косову, опасна идеја о Великој Албанији

Dmitrij Medvedev i dopisnik "Novosti" Branko Vlahović Foto Vlada RF

U VIŠE navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava. Polazimo od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Polazimo od toga da tokom razmatranja i rešavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, ne jednostrane akte. To je, pre svega, rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244.

Ovo, u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti", poručuje premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, komentarišući višegodišnju podršku zvanične Moskve Srbiji u njenoj želji da očuva Kosovo i Metohiju u svom sastavu.

PROČITAJTE JOŠ - Medvedev ponovo u Beogradu?

Upitan da li to što su mnoge zapadne zemlje, ignorišući međunarodno pravo priznale secesiju KiM, može da se završi stvaranjem "velike Albanije, Medvedev je odgovorio:

- Sve ideje različitih novih ujedinjenja, država i tako dalje veoma su opasne. Pošto na kraju provociraju najagresivnije krugove, koji su u najvećoj meri nacionalistički opredeljeni, da postižu svoje ciljeve pomoću nasilja i oružja, kojeg je, sve u svemu, još dovoljno. Smatram da su to vrlo opasne izjave.

Ruski premijer, uoči sutrašnje zvanične posete Srbiji, gde stiže na obeležavanje zajedničkog jubileja - 75-godišnjice oslobođenja Beograda, za "Novosti" je govorio i o sve glasnijim pokušajima revizije istorije, pritiscima Prištine i međunarodne zajednice, odnosima Rusije i Srbije, poziciji Republike Srpske, širenju NATO, ulaganjima u našu zemlju...


Kompletan intervju čitajte u štampanom izdanju "Novosti" za 19. oktobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije