PRIZNAVANjE KOSOVA JE IZDAJA: Za 78,5 odsto stanovnika Srbije neprihvatljiva nezavisnost KiM

Tanjug

četvrtak, 17. 10. 2019. u 20:33

ПРИЗНАВАЊЕ КОСОВА ЈЕ ИЗДАЈА: За 78,5 одсто становника Србије неприхватљива независност КиМ

Foto Depositphotos

Za građane Srbije kosovsko pitanje i dalje je veoma emotivno, veoma bolno i vezano za reč izdaja

Za građane Srbije kosovsko pitanje i dalje je veoma emotivno, veoma bolno i vezano za reč izdaja, tako da je priznanje nezavisnosti neprihvatljivo za njih čak, pokazalo je istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative predstavljeno večeras na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Nezavisnost kao rešenje prihvatilo bi, prema tom istraživanju, samo 12,4 odsto ispitanih.

Predstavnik Centra Nikola Jović rekao je da je za 58,2 odsto građana neprihvatljiv i sporazum u kome bi Srbija priznala Kosovo u zamenu za Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira. Tu mogućnost prihvatilo bi 20,4 odsto građana.

PROČITAJTE JOŠ - POVLAČENjA NEZAVISNOSTI KOSOVA: Tas prelazi na srpsku stranu

Dogovor prema kome bi Srbija priznala nezavisnost Kosova uz zamenu teritorija prihvata 15,8 odsto građana, a scenario po kome dobija tri opštine na severu i Mitrovicu kao distrikt podržava 18,9 odsto građana Srbije.

PROČITAJTE JOŠ -  Zaharova: Nisu uspeli ni nasilnim putem, Kosovo nije država

Zamenu četiri opšitne na severu za nezavisnost Kosova podržava 21,9 odsto.

Njih 36,4 odsto pristaje da Srbija u zamenu za priznanje dobije četiri opštine na severu, ZSO južno od Ibra i eksteritorijalnost manastira. Tu mogućnost ne podržava 44,4 odsto građana.

Ugovor koji podrazumeva da Priština dobije stolicu u UN, ali ne i priznanje za ZSO podržava 32,6 odsto ispitanih. Taj predlog ne prihvata 47,5 odsto ispitanika.

Milan Krstić iz tog Centra i, takođe asistent na FPN, rekao je na panelu da je istraživanje, koje pokazuje "šta je u srcu a šta na umu građana" Srbije, sprovedeno pod pokroviteljstvom SAD krajem septembra na reprezentativnom uzorku na nivou cele Srbije u kome je učestvovalo 1.200 građana, sa mogućom greškom od plus-minus 2,8 odsto.

Obavljeno je, kako je dodao, u svetlu dijaloga koji je blokiran već 11 meseci, a i najava da bi do dogovora moglo doći sledeće godine.

Kako kaže, zbog velikog broja neopredeljenih - 19,2 odsto, postoji jedan mogući scenario u kome bi priznanje nezavisnosti mogao da dobije određeni stepen podrške, a to je da Srbija dobije četiri opštine na Severu, južno od Ibra formiranu Zajednicu srpskih opština i eksteritorijalnost manastira, što podržava 36,4 odsto građana Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Mozda Veruju U Deda Mraza

17.10.2019. 20:50

I taj broj nisu Srbi, nego narodi koji zive u Srbiji da se razumemo. Niko srpske glave nece reci za Kosovo da nije deo nas i nase duse

Šumadinac BRE

17.10.2019. 21:40

Priznati Kosovo ...hmmm...Znaci otmi....zauzmi....i tvoje je ???Mislim da bi to pokrenulo vece probleme sutra...

Marks

17.10.2019. 21:49

Nema Srbije bez Pečke Patrijaršije, Gračanice, Dečana, Bogorodice Ljeviške. To vše neće biti Srbija već prčija zapada.

DW

17.10.2019. 23:04

Kako zamisliti situaciju gde Srbi slave krsnu slavu, a sedište SPC se nalazi u drugoj državi?

neca

18.10.2019. 07:26

@DW - Koliko ja znam Patrijarh je u Beogradu non stop, sediste u kome niko ne sedi je na Kosovu. Oni prvi ga ne brane

Динарска Четничка Дивизија

18.10.2019. 05:27

Цело Косово, ни метар мање!

Ivan Zgrozeni

18.10.2019. 13:10

@Динарска Четничка Дивизија - Tako je. Samo mertri vise. Pre mesec dana sam bio u Albaniji. Na tridesetak kilometara od granice sa Grckom vidim HE Bistrica I i malo dolje HE Bistrica II. Bistrica me noze biti siptarska rec. Jasno je na osnovu toponima da je to oduvek bila nasa zemlja. Povratimo svoje.

Сораб

18.10.2019. 05:28

Издали су српски народи у Крајини, Реп. Српској, Црној Гори, а богами и на КиМ. И то није крај. Аманет оца им Ј.Б. Тита мора да се испуни. А ви гласајте и даље... Србија- земља апсурда и недостатка мозга!

Мр Радомир Шћепановић

18.10.2019. 05:32

Политичари Србије су највећи српски уништитељи!Коју је Србија применила контра меру до сада? А утерали сте србе у шиптарске институције!Србија очекује суспензију признања шиптарске држве!

Južni susjed

18.10.2019. 06:12

Sve one koji smatraju da Kosovo ne treba priznati, u prve borbene redove, pa da vidite kako će postotak drastično opasti.

Мр Радомир Шћепановић

18.10.2019. 13:16

@Južni susjed - Ја се добровољно јављам да носим заставу Србије!

BORKO

18.10.2019. 07:16

PODELA KOSOVA. TAČKA. AKO TOGA NEMA, ZAMRZNUTI KONFLIKT. TAČKA. ZA VJEKE I VJEKOVA. OSIM AKO NE IZBIJE NEKI VEĆI RATNI SUKOB, PA ISKORISTIMO PRILIKU DA VOJNO REŠIMO TO PITANJE, ALI TREBA IMATI MUDA ZA TO. POZNATO JE DA SRBIJA NIKAD NIJE BILA OFANZIVNO ORIJENTISANA, ILI NIJE IŠLA DO KRAJA. UVEK SMO GINULI ZA INTERESE DRUGIH.

Južni susjed

18.10.2019. 12:54

@BORKO - Podjela bi bila dobra, di svi pomalo gube i pomalo dobiju, ali kako ubjediti "patriote" sa obje strane?

Ivan Zgrozeni

18.10.2019. 07:31

Imate novinare koji pisu gluposti. Ne radi se o emocijama. Pitanje ne moze biti "emotivno". Radi se o istoriji, pravu... Po Ustavu RS Kosovo je Srbija koja je medjunarodno priznata u granicama koje obuhvataju Kosovo. Svi argumenti su na nasoj strani. Na strani Siptara su samo emocije bez uporista u realnosti.

Deda Panta

18.10.2019. 08:29

Ovo je dobro što su novine objavile ali nije važno koliko je važno da se pre bilo kog poteza vlasti raspiše referendum o promeni Ustava u članu " Kosovo je neotuđivi deo Republike Srbije" i da se to briše iz Ustava. Tek tada bi neko smeo da "pregovara" o drugim varijantama a dotle je to IZDAJA ZEMLJE. Na taj način bi se ispitalo i za šta je narod Srbije i oduzelo pravo da Vučić samostalno odlučuje šta je "najbolje" pri tom kršeći Ustav kao osnovu svake države. Država nije on već narod i Ustav.

Unutrašnji dijalog

18.10.2019. 10:02

Nije za "nezavisno" Kosovo, nego za "državu" Kosovo, jer se Brielskim sporazumom briše Pokrajina KiM, Kosovu se daju svi atributi Albanske države? Nezavisnost znači da cela Pokrajina hoće nezavisnost, što je u zabludi EU i podržava Albance (koji prave državu na etničkom čišćenju Srba i albanizaciji teritorije), a suštinski se gradi-izgradjena etnička albanska država Kosovo? Srbi sami sebe i medjunarodnu Zajednicu - propagandno - dovode u zabludu - protiv Srba?

Salko

18.10.2019. 12:31

Za mene je prihvatljiva, dajte da potpišem! Ljudi pa to je realnost i prihvatite je što prije. Ili kako mislite da se Kosovo povrati? Jedino da proterate 2 miliona albanaca, ali kad nije išlo 90 tih pa pobogo kako sada kada su mnogo jači i organizovaniji nego tada! Admin e jel ide komentar ili ga brišeš kao i dosad! Pustu ga jer je ovo istina!

NEDELJKO SUBOTIC

18.10.2019. 12:38

Deda Panto, Gorbacov je izdao Sovjetski Savez za pet milijardi dolara a mi smo mnogo manji. Gde Gorbacov sada zivi? Mislis li stvarno da ce neko nekoga da pita kada unapred zna da nece. Bice samo potpis i pozdrav iz suncane Kalifornije.

unutrašnji dijalog

18.10.2019. 14:24

Naslov: priznanje Kosova je izdaja! I Briselski sporazum je izdaja, ako nije... pošaljite sporazum na debatu-raspravu u Narodnoj skupštini da nas ubedite, da vidi narod šta tamo piše, i kakav status je Kosovu odredjen: ugašene sve državne institucije Srbija na KiM, Srbi integrisani u albanske institucije, administrativni prelazi integrisani u granicu sa carinom?!