Zaharova: Nisu uspeli ni nasilnim putem, Kosovo nije država

Novosti Online

četvrtak, 17. 10. 2019. u 14:36

Захарова: Нису успели ни насилним путем, Косово није држава

Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva inostranih poslova rekla da Kosovo kao „država“ nije uspešna ni u kakvom planu
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu novog šefa diplomatije EU Žozepa Borela, koji je rekao da, ukoliko Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, ono neće biti država, rekavši da sa tom tvrdnjom nije saglasna, budući da Kosovo i tako nije država.

Kako je istakla, Kosovo je samo pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije.

Pročitajte još: Vučić: Priština izaziva pogoršanje bezbednosne situacije (FOTO)

„Nisam saglasna sa njim, jer Kosovo i tako nije država, već je pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije u vidu državnosti. To nije država“, rekla je Zaharova na brifingu u Moskvi.

Ona je podsetila na stav Rusije po pitanju Kosova, rekavši da je pitanju grubo kršenje međunarodnog prava i povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i da sve to stoji u odgovarajućim rezolucijama Saveta bzebednosti UN, koje niko još uvek nije ukidao.

Pročitajte još: Britanci se pravdali: Nije do nas kako Kurti uređuje svoje prostorije; Vučić odgovorio: Hvala, svi smo sve razumeli

Zaharova je ocenila i da se trenutna situacija svodi na to da su sve te rezolucije pregažene, da one „kao da ne važe, te da su sve te zemlje prekršile te rezolucije, priznavši Kosovo za suverenu državu“.

Međutim, Zaharova je ukazala i na to da, pored političkih ocena zasnovanih na međunarodnom pravu, postoji i politička realnost, koja je pokazala da Kosovo kao „država“ nije uspešna ni u kakvom planu — ni u zakonodavnom, kao ni u realnosti savremenog sveta.

„Možemo koliko god hoćemo o tome da razgovaramo, ali prošlo je mnogo vremena i ceo svet je uvideo pokušaje da se određeni postupci opravdaju. Što više svi oni koji su donosili odluke budu nastavili da govore da je Kosovo država, ništa se od toga neće promeniti, sve će ostati samo na rečima. Celo to pitanje i dalje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ništa im nije uspelo“, zaključila je Zaharova.

Podsetimo — Borel je izjavio da, ukoliko Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država, te da iz tog razloga „moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili“.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ducicev

17.10.2019. 16:24

Ovu zenu strasno simpatisem,kaze ono9 sta misli,a mi8sli dobro!Voli Srbe!I mi tebe volimo Marija!