Ešton: Nismo tražili da Beograd i Priština pređu svoje crvene linije

Tanjug

17. 10. 2019. u 10:13

Ештон: Нисмо тражили да Београд и Приштина пређу своје црвене линије

Ketrin Ešton Foto Tanjug

Cilj je bio da predstavnike strana bar dovedemo u istu sobu, za isti sto, rekla je bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton

BEOGRAD - Bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim je okriljem počeo dijalog Beograda i Prištine 2012. godine, rekla je danas na Beogradskom bezbednosnom forumu da se od strana nije tražilo da prelaze svoje crvene linije i da je cilj bio da predstavnike strana pokušaju bar da dovedu u istu sobu, za isti sto.


To je bila izuzetna stvar za njih, prisetila se ona početaka razgovora, navodeći da je i fotografija nakon postizanja prvog Briselskog sporazuma sama po sebi slala jaku poruku.


Ističe da od predstavnika dve strane ni u jednom trenutku nije traženo da prelaze crvene linije koje su imali - da od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, niti od Kosova da sebe negira kao državu.


Govoreći o prvom Briselskom sporazumu i činjenici da je otada prošlo sest godina, a da on nije primenjen, istakla je značaj toga da dogovori budu primenjeni jer treba da olakšaju život običnih ljudi.


"To je bio prvi sporazum, nikako nije bila ideja da bude i poslednji", rekla je Ešton na panelu "Održiva rešenja za Zapadni Balkan" u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.


Ljudima treba govoriti kakva će im biti budućnost, posebno mladima, govoriti im o tome da ovaj region treba da bude mesto gde će želeti da nastave život, koji će se uklopiti u jednu širu, optimističniju sliku.


Upitana da li su predstavnici Beograda i Prištine imali tu svest o hitnosti rešavanja pitanja, kaže da nema sumnje da su na razgovore došli sa ozbiljnošću.


"Sami su rekli da su nervozni i to su i bili i počeli su da pričaju o praktičnim elementima, kako mogu da idu napred da se olakša život ljudima", rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

gile

17.10.2019. 10:58

vas kao zanima život običnih ljudi. Ajde ti lepoto knjigu u šake pa čitaj istoriju.