Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović sastao se u Čileu sa beloruskim kolegom Jurijem Karajevim, sa kojim je razgovarao o povlačenju aplikacije takozvanog Kosova za prijem u Interpol.

Pročitajte još: Predsednik Srbije: Nema ništa od prekrajanja ishoda izbora, što ste lagali? Mala taktička pobeda u Interpolu; EU i Britanija da reaguju

Stefanović se zahvalio Belorusiji na principijelnoj podršci suverenitetu Srbije i rekao da povlačenje aplikacije predstavlja pobedu međunarodnog prava i poštovanje ugleda Interpola, kao najstarije međunarodne policijske organizacije.

Ministar, koji predvodi srpsku delegaciju na 88. Generalnoj skupštini Interpola u Santjagu, istakao je da jučerašnja pobeda predstavlja uspeh Srbije, ali i svih država koje poštuju međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija, saopštio je MUP.


Pročitajte još: KAKO SE VODILA ŽESTOKA DIPLOMATSKA BITKA U IZVRŠNOM KOMITETU INTERPOLA: Uz nas Rusija, Brazil, Argentina i Angola

Stefanović i Karajev razgovarali su i o nastavku saradnje Srbije i Belorusije u oblasti unutrašnjih poslova, sa posebnim fokusom na buduću saradnju specijalnih jedinica.

Takođe, tema sastanka dvojice ministara bila je i saradnja policija u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, a Stefanović je pozvao Karajeva da poseti Srbiju.
STEFANOVIĆ: POBEDA SRBIJE I POŠTOVANjA POLICIJSKOG RADA

Povlačenje kandidature takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu je pobeda Srbije, ali ujedno i pobeda poštovanja policijskog rada i uvažavanja ekspertskog karaktera ove organizacije, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je tokom 88. Generalne skupštine Interpola, koja se održava u Santjagu u Čileu, razgovarao sa direktorom kiparske policije Kiprosom Mihaelidesom.

On se zahvalio Kipru na podršci Srbiji i istakao zadovoljstvo što će dve države imati zajednički stav i tokom sledeće Generalne skupštine, koja će se održati u Urugvaju, saopštio je MUP Srbije.

Direktor kiparske policije istakao je zadovoljstvo policijskom saradnjom dveju država, dok je Stefanović ocenio da je ova saradnja veoma dobra.

Oni su razgovarali i o nastavku i daljem unapređenju saradnje dve policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narko-trafikinga, borbe protiv terorizma i pranja novca.