NIKADA ne bih predsedniku Srbije dala pozitivno mišljenje na predlog za pomilovanje zatvorenika koji su činili najstrašnije zločine.

Ovako, za "Novosti", ministarka pravde Nela Kuburović govori o pomilovanju albanskih ratnih zločinaca, temi koja je u javnost ponovo dospela pobedom Aljbina Kurtija na izborima na KiM, a koji je pušten iz srpskog zatvora početkom dvehiljaditih, potpisom tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice. Takođe, oslobođena su i ozloglašena braća Mazreku, koja su priznala da su silovala srpsku decu i po naređenju Fatmira Ljimaja streljala oko 100 srpskih civila u Orahovcu.

Pročitajte još - Sudija Danica Marinković: Kurti mi priznao - ubijao bih Srbe!

- Ne mogu da razumem takvu odluku kao ni šta može da opravda pomilovanje za takav zločin. Svakako, predlog za pomilovanje ide od ministra pravde, a predsednik države pozitivno mišljenje na takav predlog od mene nikada ne bi dobio - kaže Kuburovićeva.

Ona objašnjava da je jedna stvar pomilovanje, da odlukom predsednika države neko bude aboliran, odnosno da mu se prekine postupak ili bude oslobođen od služenja kazne, a drugo je Zakon o amnestiji, koji je tada obuhvatio veliki broj onih koji su činili krivična dela tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, ali i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

- To su uglavnom vojna krivična dela. Veliki broj njih je na taj način oslobođen. I kada vidite koliko je Srba osuđeno u BiH ili Hrvatskoj i uporedite sa postupcima koji se protiv pripadnika drugih nacionalnosti vodi u Srbiji, u neravnopravnom smo položaju, jer su Zakonom o amnestiji iz 2001. godine mnogi izašli na slobodu ili oslobođeni svake krivične odgovornosti - objašnjava Kuburovićeva.