Interpol ponovo na velikom ispitu: Da li da se i dalje raspravlja o zahtevu lažne države Kosovo?

D. R. Đ.

14. 10. 2019. u 07:18

Интерпол поново на великом испиту: Да ли да се и даље расправља о захтеву лажне државе Косово?
Za prijem novih članova, po kojima zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve "neophodne uslove državnosti"

SVETSKA policijska organizacija će ove nedelje, tokom koje se održava njena 88. Generalna skupština u Santjagu, ponovo biti na velikom ispitu - poštuje li međunarodne norme i sopstvene rezolucije.

Ukoliko se danas, 14. oktobra na sednici Izvršnog komiteta Interpola da zeleno svetlo da se zahtev Prištine za članstvo u ovoj organizaciji uvrsti u dnevni red, to će već biti gaženje unutrašnjih pravila jer su pre dve godine usvojene jasne smernice za prijem novih članova, po kojima zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve "neophodne uslove državnosti". Takve potvrde kosovske vlasti nemaju da prilože, jer je Kosovo i Metohija teritorija pod međunarodnom upravom Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još - Interpol krije ko "gura" Prištinu

Izvestilac Izvršnog komiteta koji bi danas trebalo da obrazloži da li zahtev Prištine zaslužuje dalje razmatranje iz Angole je, zemlje koja nije priznala Kosovo, ali IK ukupno ima 13 članova. Osim predstavnika Angole, u njemu su i zastupnici Alžira, Rusije, Argentine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Brazila, Moldavije, Nigerije, Holandije i predsedavajuće Koreje, dok su mesta Amerike i Azije upražnjena. Sedam od njih ne priznaje tzv. kosovsku državnost.

Ako kosovska aplikacija prođe prvi stepenik na IK, u utorak, 15. oktobra će se naći pred delegatima Skupštine koji moraju da potvrde dnevni red. Preskoči li se i ova stanica, rasprava, a zatim bi i glasanje, kako se predviđa, moglo da bude u četvrtak, kada će Srbija izneti sve pravne i političke argumente koji osporavaju pravo Prištine da ima mesto u Interpolu.

Pročitajte još - Kosovo vruća tema u Njujorku

BEZ NOVIH PRIZNAVANjA

OD novembra 2018, kada je na prethodnoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju Priština doživela debakl, nijedna nova zemlja nije priznala tzv. kosovsku nezavisnost. Na drugoj strani, u tom periodu je pet zemalja suspendovalo svoja priznavanja - Palau, Togo, Madagaskar, Solomonska ostrva i Centralnoafrička Republika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije