Održan forum parlamentarki u okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije

Novosti Online

13. 10. 2019. u 17:37

Одржан форум парламентарки у оквиру 141. заседања Интерпарламентарне уније
Srbija uspostavila pravni okvir protiv diskriminacije kroz nekoliko zakona

U okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU), koja se održava u Beogradu od 13. do 17. oktobra, održan je Forum parlamentarki. U ime Narodne skupštine Republike Srbije na Forumu je govorila poslanica Sandra Božić koja je istakla da su teme Foruma izuzetno važne imajući u vidu rastuću ulogu parlamenta u procesu kreiranja zakonodavstva u oblasti ravnopravnosti i zaštite prava žena. Božić je naglasila da u sastavu Narodne skupštine obezbeđeno značajno učešće žena narodnih poslanika, od čak 37,35 %, kao i da funkciju predsednika Narodne skupštine takođe obavlja žena.

Božić je navela da je Srbija uspostavila pravni okvir protiv diskriminacije kroz nekoliko zakona, od kojih su navažniji Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti polova, a usvojen je i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

„U borbi protiv diskriminacije nad ženama, važno je obezbediti ekonomsko osnaživanje žena i njihovo efikasno učešće u odlučivanju. Zbog toga smo posvećeni realizaciji milenijumskih ciljeva u oblasti obrazovanja devojčica i žena, kao i borbi za povećanje broja žena na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti“, zaključila je Božić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije