USVAJANjEM zaključaka - da svi učesnici na izborima moraju da imaju iste uslove i da partijske funkcije striktno treba razdvojiti od državnih - u četvrtak je u Skupštini Srbije završena prva runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, pod pokroviteljstvom EU.

Najavljeno je da će se razgovori nastaviti polovinom novembra, kada će teme biti izmene Poslovnika o radu parlamenta i dalja revizija izbornih okvira.

Na razgovorima, stavove o finansiranju kampanja, biračkom spisku i edukaciji birača iznosili su predstavnici SNS, SPS i ostalih stranaka vlasti, dok su boje opozicije branili SPAS, SMS, Nova, LDP... Predstavnika SzS, koji su najavili bojkot izbora, nije bilo.

Predstavnici radne grupe Vlade govorili su o preduzetim merama za poboljšanje uslova koje se odnose na zabranu državnim službenicima da koriste javne resurse u kampanji, uređenost biračkog spiska, planiranu obuku "kontrolora" na biralištima, kao i regulisanje uloge posmatrača.


PROČITAJTE JOŠ: Šapić i PSG protiv bojkota


Posrednik Flekenštajn podsetio je učesnike na izveštaj Evropske komisije i ODIHR u kojima se navodi da postoji potreba za sveobuhvatnom revizijom pravnog okvira o izborima.

PROČITAJTE JOŠ: POČINjE DIJALOG O IZBORIMA: Poslanici DS ipak sa Flekenštajnom

U zaključcima se navodi i da nezavisnim regulatornim telima treba da bude omogućeno da ulogu praćenja izbornog procesa obavljaju delotvorno i da se reši neuravnotežena medijska pokrivenost.

ODNOSE SUMNjU

POSLANIK SNS Vladimir Đukanović istakao je da su sastanci dobra polazna osnova, dok je Žarko Obradović (SPS) poručio da je dobro "što su predstavnici EP deo procesa da se otkloni trag sumnje da nešto nije u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima".