EKSKLUZIVNO Bocan-Harčenko za “Novosti”: U američkom stavu o Kosovu ne vidimo šansu za dijalog

D. MILINKOVIĆ

sreda, 09. 10. 2019. u 21:12

ЕКСКЛУЗИВНО Боцан-Харченко за “Новости”: У америчком ставу о Косову не видимо шансу за дијалог

Foto Tanjug / Aleksandar Bocan-Harčenko

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko o problemu KiM

U VIŠE navrata smo naglašavali da, pre svega, treba analizirati stav SAD o Kosovu i pregovorima. Zasad ne vidimo u tom stavu promene koje bi davale bolju šansu za dijalog. Specijalni izaslanici i njihovo imenovanje su samo spoljni atributi.

Ovako je Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski ambasador u Beogradu, prokomentarisao, za "Novosti", odluku šefa Bele kuće Donalda Trampa da za specijalnog izaslanika za "mirovne pregovore" Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, koji će novo zaduženje obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Nemačkoj.

Postavljenje "malog Trampa" - kako Grenela inače zovu u diplomatskim krugovima, najviše zbog njegovog "buldožerskog" političkog stila sličnog stilu američkog predsednika - usledilo je samo mesec dana nakon što je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer imenovan za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, sa zadatkom da otkoči dijalog Beograda i Prištine.

Pročitajte još - POSLE SASTANKA SA TAČIJEM: Šta je Grenel rekao nakon susreta sa predsednikom tzv. Kosova

Na pitanja - da li se ovim poslednjim potezom Bele kuće umanjuje uloga EU u procesu pregovora, da li će i zvanična Moskva imenovati specijalnog izaslanika za dijalog, i ko bi to mogao biti, ambasador Bocan-Harčenko kaže:

- Što se tiče EU, Brisel je sam smanjio svoju ulogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga. Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahteve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

vladimir

09.10.2019. 21:44

Tako priča moćna diplomatija, istinito, civilizovano, snažno, sigurno u pobedu razuma, toleranciju i strpljenje, inače - teško provokatorima!

Marko

09.10.2019. 22:25

Gospodo iz Rusije naoruzajte nas pa da mozemo da pregovaramo o Kosovu.Nismo mi ni slepi ni glupi pa da ne vidimo situaciju oko sebe.Uradite nesto konkretno za Srbiju

Горан

09.10.2019. 23:28

Референдум о Косову, без њега, може да дође ко жели у Београд, али се не пита.Само се питају потомци два милиона страдалих у прошлом веку за слободу српског народа.

zaliv.net

09.10.2019. 23:38

Rusija mora konkretno da ponudi nesto Srbiji, nama ne treba mnogo a cenili bi to narednih par stotina godina. Dajte nam mocno oruzije i da vidite kako se stvari menjaju!

Dragoljub

09.10.2019. 23:50

Mani se Bocane corava posla Srbija je nestala jos 1918 godine i pravo je cudo da joj dosad i ime nije promenjeno a Srba skoro i da nema,posetite malo Cepurina i sve ce vam se razbistriti