SPAS Aleksandra Šapića učestvovaće na parlamentarnim izborima sledeće godine, a blizu ove odluke je i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

Ove poruke čule su se u sredu na na međustranačkom dijalogu u Skupštini pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta čije je boje branio bivši evroposlanik Knut Flekenštajn. On je kako sazanajemo kazao da je razgovor put koji treba da se ide i najavio još najmanje dve runde dijaloga.

Baš od tih dogovora zavisiće i konačne odluke predstavnika opozicije, ali su članovi PSG u sredu poručili da "ne bi voleli da moraju da bojkotuju izbornu trku".

Prvi dan prve runde dijaloga, kako saznajemo, protekao je mirno, političari su saslušali jedni druge, bez upadica i provokacija, dižući ton samo dok da bi naglasili svoje stavove.

Pred Flekenštajnom i ambasadorom EU u Beogradu Semom Fabricijem govorili su dva puta po pet minuta o proceni situacije u ključnim pitanjima unapređenja uslova za održavanje izbora 2020. i medijima i ulozi REM i RTS, po abecednom redosledu naziva stranke na engleskom jeziku. Prednost su imale parlamentarne partije, a zatim su govorili oni koji nemaju poslanike u Skupštini.

Uglavnom su se čuli već poznati stavovi sa dijaloga sa Fakulteta političjkih nauka. Vlast je tvrdila da su otvoreni za saradnju i nabrajali koje je akte Vlada već donela, a opozicija je najviše kritikovala rad REM - a.

Na sastanak su došli predstavnici vlasti, dok iz opozicije nije bilo partija iz Saveza za Srbiju, kao ni DSS i SRS. A lider SDS Boris Tadić posle prve sesije napustio je skup i poručio da je samo došao da bi predstavnicima EU rekao da je "dijalog nemoguć bez svih predstavnika opozicije i da u Srbiji nema okolnosti za normalan politički život".

Predstavnik SNS Vladimir Orlić rekao je da očekuje dobre razgovore, a lider JS Dragan Marković Palma da će izjave davati kada bude čuo o čemu se radi.

- Svaki početak je težak, a mi smo tu da se borimo - istakao je Zoran Živković, predsednik Nove stranke.

Predstavnici inicijative "Ne davimo Beograd" pokušali su da uđu u parlament, ali ih obezbeđenje nije pustilo, jer nisu na spisku učesnika dijaloga.

Razgovori se nastavljaju danas, ali će, na zahtev Flekenštajna, umesto do predviđenih 19 časova, trajati do 14.

Najveća nedoumica uoči pregovora u sredu bilo je eventualno učešće DS. Poslanici demokrata najpre su najavili da će učestvovati u dijalogu, ali je kasnije predsedništvo donelo suprotnu odluku.

- Poslanici DS, poštujući odluku predsedništva stranke, neće učestvovati, ali će nastaviti da ulažu napore da se dijalog sa evroparlamentarcima nastavi do postizanja sveobuhvatnog dogovora o fer izborima, uz garancije i rokove za njegovo sprovođenje - saopštio je klub DS.


ZDRAVSTVENI PROBLEMI

POSREDNIK Knut Flekenštajn došao je na sastanak u invalidskim kolicima zbog problema sa nogom. Drugi najavljeni evroposlanik Eduard Kukan ima takođe zdravstvenih problema, pa nije ni došao. U dijalog će se uključiti i Tanja Fajon, novi izvestilac EP za Srbiju.


LUTOVAC U "ŠETNjI"

PREDSEDNIK DS Zoran Lutovac prošetao se u sredu pored zgrade parlamenta baš u trenutku kada su učesnici sastanka dolazili. Na pitanje novinara da li će ući unutra, odmahnuo je glavom i rekao: "Ne". Ranije, komentarišući izjavu poslanika DS Radoslava Milojičića Kene, koji je ocenio da je lepljenje plakata sa natpisom "Bojkot" po Srbiji, "besmisleno", Lutovac rekao je da je "i Nenad Borović tako govorio, pa je otišao u SNS".