Šapić i PSG protiv bojkota (FOTO)

S. S. R. - V. M.

09. 10. 2019. u 15:08

Шапић и ПСГ против бојкота (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

U Skupštini Srbije u sredu održan dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje EU

SPAS Aleksandra Šapića učestvovaće na parlamentarnim izborima sledeće godine, a blizu ove odluke je i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

Ove poruke čule su se u sredu na na međustranačkom dijalogu u Skupštini pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta čije je boje branio bivši evroposlanik Knut Flekenštajn. On je kako sazanajemo kazao da je razgovor put koji treba da se ide i najavio još najmanje dve runde dijaloga.

Baš od tih dogovora zavisiće i konačne odluke predstavnika opozicije, ali su članovi PSG u sredu poručili da "ne bi voleli da moraju da bojkotuju izbornu trku".

Prvi dan prve runde dijaloga, kako saznajemo, protekao je mirno, političari su saslušali jedni druge, bez upadica i provokacija, dižući ton samo dok da bi naglasili svoje stavove.

Pred Flekenštajnom i ambasadorom EU u Beogradu Semom Fabricijem govorili su dva puta po pet minuta o proceni situacije u ključnim pitanjima unapređenja uslova za održavanje izbora 2020. i medijima i ulozi REM i RTS, po abecednom redosledu naziva stranke na engleskom jeziku. Prednost su imale parlamentarne partije, a zatim su govorili oni koji nemaju poslanike u Skupštini.

Uglavnom su se čuli već poznati stavovi sa dijaloga sa Fakulteta političjkih nauka. Vlast je tvrdila da su otvoreni za saradnju i nabrajali koje je akte Vlada već donela, a opozicija je najviše kritikovala rad REM - a.

Na sastanak su došli predstavnici vlasti, dok iz opozicije nije bilo partija iz Saveza za Srbiju, kao ni DSS i SRS. A lider SDS Boris Tadić posle prve sesije napustio je skup i poručio da je samo došao da bi predstavnicima EU rekao da je "dijalog nemoguć bez svih predstavnika opozicije i da u Srbiji nema okolnosti za normalan politički život".

Predstavnik SNS Vladimir Orlić rekao je da očekuje dobre razgovore, a lider JS Dragan Marković Palma da će izjave davati kada bude čuo o čemu se radi.

- Svaki početak je težak, a mi smo tu da se borimo - istakao je Zoran Živković, predsednik Nove stranke.

Predstavnici inicijative "Ne davimo Beograd" pokušali su da uđu u parlament, ali ih obezbeđenje nije pustilo, jer nisu na spisku učesnika dijaloga.

Razgovori se nastavljaju danas, ali će, na zahtev Flekenštajna, umesto do predviđenih 19 časova, trajati do 14.

Najveća nedoumica uoči pregovora u sredu bilo je eventualno učešće DS. Poslanici demokrata najpre su najavili da će učestvovati u dijalogu, ali je kasnije predsedništvo donelo suprotnu odluku.

- Poslanici DS, poštujući odluku predsedništva stranke, neće učestvovati, ali će nastaviti da ulažu napore da se dijalog sa evroparlamentarcima nastavi do postizanja sveobuhvatnog dogovora o fer izborima, uz garancije i rokove za njegovo sprovođenje - saopštio je klub DS.


ZDRAVSTVENI PROBLEMI

POSREDNIK Knut Flekenštajn došao je na sastanak u invalidskim kolicima zbog problema sa nogom. Drugi najavljeni evroposlanik Eduard Kukan ima takođe zdravstvenih problema, pa nije ni došao. U dijalog će se uključiti i Tanja Fajon, novi izvestilac EP za Srbiju.


LUTOVAC U "ŠETNjI"

PREDSEDNIK DS Zoran Lutovac prošetao se u sredu pored zgrade parlamenta baš u trenutku kada su učesnici sastanka dolazili. Na pitanje novinara da li će ući unutra, odmahnuo je glavom i rekao: "Ne". Ranije, komentarišući izjavu poslanika DS Radoslava Milojičića Kene, koji je ocenio da je lepljenje plakata sa natpisom "Bojkot" po Srbiji, "besmisleno", Lutovac rekao je da je "i Nenad Borović tako govorio, pa je otišao u SNS".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

MILOŠ

09.10.2019. 15:24

Savez je potonuo ispod cenzusa tako da oni njihovim izjavama i ponašanjem samo mogu da pokvare što se ovi dogovore, prosto taj depresivni savez i bolje da negde ne učestvuje jer oni kad ništa ne rade to jedino valja čim se uhvate nešto da rade eto ti nevolje i problema.

Zeljko85

09.10.2019. 22:09

Sergej Trifunović je slagao narod, dok nije postao predsednik PSG zalagao se za bojkot i za ulicu. Izgleda da mu je to bio samo politički plan, da slaže ljude da bi došao na mesto predsednika PSG. Sad odjednom ćuti.

ceca

09.10.2019. 22:12

Srbiji treba konstruktivna opzicija koja ce pozitivnom kritikom naterati vlast da radi jos bolje i odgovornije.

Jovan Antic

09.10.2019. 22:22

Bojkotovali izbore ili ne, njihova sudbina se zna. Narod njih nece podrzati. Na ovim izborima ce doziveti najveci poraz do sada.

macika

09.10.2019. 22:26

hahaha,Lutovac se seta,pa i ne treba da udje,rekao je sta je imao, samo se bruka. nemaju nikakve sanse na izborima

Jovanović

09.10.2019. 22:54

U bojkot idu samo oni koji žive u oblacima neke lažne političke moći, a u stvari su odavno opalili o patos.

Nina

09.10.2019. 23:00

Narod ce izaci I glasati I tako obaviti svoju gradjansku duznost. Zna se oni ko su I sta su.

VUK

09.10.2019. 23:14

Shvatio je Sergej da ako se ne pojavi na izborima, njegove politicke umisljotine zauvek odlaze u zaborav.

Marko

09.10.2019. 23:15

Iz ovoga se vidi da samo oni koji su okupljeni oko patrona Djilasa bojkotuju izbore po njegovom naredjenju.

Uroš

09.10.2019. 23:29

Ipak izgleda da u ovoj našoj srpskoj opoziciji ima i onih koji misle na svoje glasače i očekuju njihovu podršku.

neca

09.10.2019. 23:38

Na izbore će izaći oni koji se nadaju da mogu da prođu cenzus, a bojkotovaće oni koji nemaju nikakve šanse.

Mia

09.10.2019. 23:48

Oni koji predlazu bojkot se plase izbora ,izbornog neuspeha i mogucnosti da odu u zasluzenu politicku penziju.

Tifani Rok

10.10.2019. 00:25

Svesna je opozicija da nema apsolutno nikakvu podršku naroda. Bojkotovali ili ne, tu činjenicu ne mogu da promene!