NAJAVE predsednika "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija da će na mesta rezervisana za Srbe u privremenim institucijama u Prištini, ukoliko bude premijer, imenovati ljude van Srpske liste - samo je pucanj u prazno.

Pročitajte još: Posle izbora na KiM: Vašington navija za vladu Tačija i Mustafe?

Ovakav politički potez, kojim Kurti preti iako rezultati izbora održanih u nedelju 6. oktobra, još nisu zvanično saopšteni, bio bi u direktnoj suprotnosti sa ustavom tzv. Kosova, a budućoj vladi u Prištini automatski bi oduzeo legitimitet. Takođe, krajnje je neizvesno koje stranke će činiti buduću vladajuću koaliciju, a još manje se zna ko će biti na njenom čelu.

Naime, kosovski ustav, u članu 96 jasno predviđa da minimum jedno ministarsko mesto sleduje predstavniku Srba. To mora biti kandidat sa liste koja je ušla u parlament - što je u ovom slučaju Srpska lista, koja je počistila konkurenciju i osvojila 10 od 10 mandata rezervisanih za Srbe. Na ministarsko mesto predviđeno za Srbe može doći i neko mimo Srpske liste, ali ne po planu Kurtija, već samo ukoliko dobije "dozvolu" srpskih poslanika, odnosno SL.

Pročitajte još: GRAĐANI O POBEDI SRPSKE LISTE: Poruka Albancima da se ne igraju sa Srbijom

Da se Kurti i pre nego što je zaseo u premijersku fotelju "zaigrao" i da nije moguće kadriranje mimo "Srpske", jasno su ukazali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, predstavnici SL, ali i profesori ustavnog prava u Prištini.

Đurić je ukazao da neće proći zamisao da se u vladu u Prištini uguraju "poslušni Srbi", odnosno oni kojima su građani jasno rekli "ne" na biralištima:

- Kurti moguće neće postati premijer samoproglašenog Kosova, ali bi lako mogao da ponese titulu kosovskog barona Minhauzena. Kurti laže ceo svet da je tobože demokrata, a ne zna da izračuna da je 10 uvek više od nule. Kurti želi da razgovara sa onima koji su osvojili 0,08 odsto glasova, a ne želi ni da čuje one koji su osvojili 98 procenata - rekao je Đurić, aludirajući na izborni poraz koji je doživeo najveći rival "Srpske" - Koalicija Sloboda, u kojoj su Nenad Rašić i Rada Trajković.

Da SL po kosovskom ustavu mora biti deo kosovske vlade, ukazuje i potpredsednik "Srpske" Dalibor Jevtić. On, takođe, ističe i da jeste interes međunarodne zajednice da buduća vlada u Prištini ima dvotrećinsku većinu od 80 poslanika, zbog čega ne isključuje mogućnost i šire koalicije većinskih stranaka, u kojoj ne bi bili samo Kurtijevo "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, već i trećeplasirana na izborima Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Srpska lista osvojila svih 10 zagarantovanih mandata


- Kurti više govori šta bi želeo, ali nešto sasvim drugo stoji u zakonima. Kao što mi ne možemo da biramo premijera, tako ni Kurti ne može da bira predstavnika Srba u vladi.

I potpredsednik SL Igor Simić smatra da buduća prištinska vlast mora da zna da će u institucijama na KiM u narednom periodu sedeti odgovorni Srbi, a ne oni koje su, kako kaže, mogli da kupe za sitan novac.

Profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka navodi da, ukoliko Srpska lista bude "izbačena" iz buduće vlade, to neće biti legitimno.

ZAGARANTOVANI MANDATI

SRBI sa KiM moraju imati najmanje jednog ministra, a ako u vladi bude više od 12 članova onda bi mogli da dobiju još jedno ministarsko mesto. Takođe, srpskoj zajednici sleduju i dva zamenika ministara, odnosno tri ukoliko kabinet bude brojniji od 12 ljudi.