MORA da se postigne sporazum između Beograda i Prištine i to će biti moj prioritet. Tim rečima se, povodom dijaloga između Beograda i Prištine, obratio u ponedeljak kandidat za novog visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i jaču Evropu, Španac Đozep Borelj, na saslušanju pred poslanicima Evropskog parlamenta, kao obaveznom ispitu pred preuzimanje dužnosti.

- Naporno moramo da radimo na tome da se dijalog nastavi. Kosovo mora da ukine takse, a Srbija da se potpuno angažuje u dijalogu - rekao je Borelj.

On je najavio da će, zato, njegovo prvo putovanje na novoj funkciji biti u Prištinu, jer tamo nikada nije bio, istakavši da Srbiju dobro poznaje.

- Jedna stvar je jasna. Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. Učiniću sve što je u mojoj moći da ostvarim ovaj prioritet.


PROČITAJTE JOŠ: Borelj pred poslanicima EP

On je rekao da dijalog previše dugo traje:

- Možete da budete sigurni da ću se ovim najviše baviti, jer status kvo nije održiv. Ne možemo da nastavimo ovako.

Među pitanjima bilo je i ono koje se odnosi na to kako će obavljati ovaj zadatak kao bivši ministar spoljnih poslova Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo i da li će učiniti nešto da "podstakne Španiju da prizna Kosovo":

- Priznavanje Kosova je u nadležnosti država članica.