RASTE INTERES ZA SARADNjU SA VOJVODINOM: Pastor u Briselu sa čelnikom Komiteta regiona Karlom Hajncom

J.S.

07. 10. 2019. u 13:44

РАСТЕ ИНТЕРЕС ЗА САРАДЊУ СА ВОЈВОДИНОМ: Пастор у Бриселу са челником Комитета региона Карлом Хајнцом

FOTO: Pres služba APV

Zbog dosadašnjih aktivnosti pokrajine, ali i zbog stava Srbije o evropskoj budućnosti sve veće interesovanje za saradnju evropskih regija sa APV
PREDSEDNIK Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas u Briselu sa predsednikom Komiteta regiona (COR) Karlom Hajncom Lambercom.Bilo je reči o odnosima koje AP Vojvodina gradi sa drugim regijama, načinu na koji međuregionalna saradnja ubrzava proces evropskih integracija Republike Srbije,ali i o ulozi i doprinosu Kancelarije Vojvodine u Briselu u ovom procesu.


Pastor je istakao da u poslednjih par godina interes evropskih i drugih regija za saradnju sa Vojvodinom raste zbog dosadašnjih aktivnosti pokrajine, ali i zbog toga što se ukupna percepcija po pitanju evropske budućnosti Republike Srbije menja na bolje.


- Sa posebnom pažnjom pratimo dešavanja u vezi sa izborom komesara za proširenje EU. Za nas bi bilo od izuzetnog značaja da to bude neko iz našeg bližeg okruženja, zbog poznavanja naših prilika, ali i naših napora, nastojanja i spremnosti da što pre postanemo član EU - rekao je Pastor i dodao da je izuzetno bitan i naredni budžetski period Evropske unije, odnosno budućnost regija sa aspekta budžetskih mogućnosti.

PROČITAJTE JOŠ: ŠPIJUNKA: Ištvan Pastor u trku sa sinom


Pastor je još jednom naglasio spremnost vlasti u Republici Srbiji da učine sve neophodne društvene reforme kako bi se približili ostvarenju ciljeva neophodnih za pridruživanje, ocenivši da to nije samo interes Republike Srbije nego i interes cele Evropske zajednice.

Predsednik Komiteta regiona rekao je da je AP Vojvodina jedan od retkih primera po svojim specifičnostima na teritoriji Evrope. On je istakao da je veoma bitno to što u Briselu postoji Kancelarija AP Vojvodine koja olakšava komunikaciju sa drugim regionima, ali i evropskim institucijama. Lamberc je naglasio i da je Zapadni Balkan izuzetno strateški bitan za Evropu i pozdravio napore koje Republika Srbija ulaže u približavanje i priključenje EU.


DELEGACIJA


SASTANKU je prisustvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj,međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić i direktor Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić.Delegacija AP Vojvodine boravi u Briselu povodom održavanja Evropske nedelje regija i gradova, a tokom današnjeg dana prisustvovaće svečanom otvaranju ove manifestacije.


FOTO: Pres služba APV
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije