MEĐU poslednjima od predloženih kandidata za buduće evropske komesare, danas će pred poslanike Evropskog parlamenta na saslušanje izaći Španac Đozep Borelj, predviđen za mesto visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku, koji je na ovom mestu viđen da zameni Federiku Mogerini.

To je za Srbiju od velikog značaja, imajući u vidu da bi prema važećem mandatu SB UN Borelj, iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, trebalo da nastavi da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine.

Iz Brisela su, međutim, stizale najave da bi Borelj mogao da delegira nekog drugog za ovu funkciju. Spekulisalo se imenom Holanđanke Angeline Ajhorst, ali su iz njenog kabineta poručili da će ona i dalje nastaviti da se bavi svojim poslom kao direktor za Zapadni Balkan i Tursku. Prema saznanjima "Novosti", Ajhorstova, ipak, ostaje direktno vezana za dijalog.


PROČITAJTE JOŠ: Predsednik počeo predizborne konsultacije: Prvi razgovor sa Ljajićem

Sve to se događa u trenutku kada je američki predsednik Donald Tramp odredio predstavnika SAD za dijalog između Beograda i Prištine, ambasadora ove zemlje u Nemačkoj Ričarda Grenela. To govori u prilog činjenici da bi format, ipak, mogao da dobije novi oblik, sa željom Amerike da se direktno uključi i zajedno s EU dijalog privede kraju.