Vučić i Sarksijan položili vence na jermenski spomenik

Tanjug

subota, 05. 10. 2019. u 13:41

Вучић и Сарксијан положили венце на јерменски споменик

Foto: Tanjug

Krst kamen je i simbol zahvalnosti jermenskog naroda sedmorici pripadnika RV I PVO poginulim 1988. dok su prevozili humanitarnu pomoć u zemljotresom nastradalu Jermeniju
Predsednici Srbije i Jermenije Aleksandar Vučić i Armen Sarkisijan položili su danas u Zemunu vence na jermenski hačkar - krst kamen, simbol srpsko-jermenskog prijateljstva.

Krst kamen je i simbol zahvalnosti jermenskog naroda sedmorici pripadnika RV I PVO poginulim 1988. dok su prevozili humanitarnu pomoć u zemljotresom nastradalu Jermeniju.

Pročitajte još: Predsednik: Srbija ukida vize i otvara ambasadu u Jerevanu

Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: "Stradalim vazduhoplovcima, herojima humanosti predsednik Republike Aleksandar Vučić, dok na vencu od cveća u bojama jermenske zastave piše od predsednika Republike Jermenije, na jermenskom i engleskom.

U srpskoj delegaciji nalazili su se i ministri odbrane Aleksandar Vulin i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Polaganju venaca prisustvovali su i brojni predstavnici vojske i građani.

Predsednik Jermenije razgovarao je sa članovima porodica poginulih koji su prevozili humanitarnu pomoć i pozvao ih da budu njegovi lični gosti i da zajedno odu na mesto tragedije.

"Za nas je zemljotres koji je odneo brojne žrtve bio tragedija, a dodatni šok bio je kada su poginuli piloti", kazao je predsednik Sarkisijan.

Spomenik se nalazi u Zemunskom parku.

Sedmočlana posada aviona AN-12 stradala je 12. decembra 1988. godine, prilikom pada aviona nadomak Jerevana, prenoseći humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom.

Tada su poginuli potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar - krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture. Spomen-krst koji je postavljen u Zemunskom parku mesto je sećanja na poginule pripadnike RViPVO.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general Željko Bilić, učestvovala je 2018. godine na komemoraciji održanoj u Jermeniji, kada je obeleženo 30 godina nakon pogibije pilota.

SARKISIJAN SA RADOJIČIĆEM POLOŽIO VENCE NA KALEMEGDANU

Predsednik Republike Jermenije Armen Sarkisijan položio je danas s gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem cveće na jermenske nadgrobne ploče koje se nalaze na Kalemegdanu.

Spomenik koji je obišao predsednik Jermenije sa suprugom svedoči o viševekovnom prisustvu zajednice Jermena u Beogradu.


Nadgrobni spomenici na Gornjem gradu Beogadske tvrđave samo su reprezentativni primerci iz fonda Narodnog muzeja a na Kalemegdanu su od 80-tih godina 20. veka.

Spomenici potiču sa Jermenskog groblja u Beogradu koje je bilo na potezu od današnjeg Zelenog venca do ulica Carice Milice i Maršala Birjuzova.

Posle polaganja cveća, predsednik Jermenije Armen Sarkisijan sa suprugom i domaćinom, gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, obišao umetnički Paviljon "Cvijeta Zuzorić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

OM

05.10.2019. 15:08

Veliko prijateljstvo izmedju Srbije i Jermenije dugo postoji, a ono će biti još jače zahvaljujući njenim predsednicima.

Miki

05.10.2019. 15:40

Prijateljstvo sa Jermenijom treba gajiti i sacuvati, zajedno nase dve zemlje mogu dosta uciniti na svom razvoju.

Hedona

05.10.2019. 16:12

ećanje na zajedničke žrtve samo je dokaz koliko su prijateljske veze Srbije i jermenije povezane, i koliko ove dve države moraju da jačaju bilateralnu saradnju. Srbija i jermenija zaista treba da rade na spoljno političkim vezama i pronalaženju zajedničkim interisima u svim oblastima.

nn

05.10.2019. 16:18

Polaganje venaca na jermenski hačkar - krst kamen,je simbol srpsko-jermenskog prijateljstva i cinjenica da se istorija ne brise i ne zaboravlja, posebno dobra dela iz proslosti koja nas povezuju.

Jana ml

05.10.2019. 16:43

Srbija sad ima brojna prijateljstva, podrsku mnogih drzava. Ruka prijateljstva koju nam pruza Jermenija za nas je od velikog znacaja.

vera

05.10.2019. 17:44

Veliko prijateljstvo Srbije i Jermenije,a bice jos i vece zahvaljujuci njihovim predstavnicima.

dzo

05.10.2019. 17:48

Veliki smo prijatelji sa Jermenima i sigurno je da ukidanje viza je korak napred u osnaživanju saradnje sa njima.

Gospodja Ministarka

05.10.2019. 18:09

Nas i jermenski narod veze dosta istorijskih elemenata, neka nase prijateljstvo traje vekovima, a neka spomenik ovim herojima bude vecni pomen.

kiki

05.10.2019. 19:19

Jermenija i Srbija su drzave koje imaju medjusobno postovanje srpsko jermenskog naroda.

Keti

05.10.2019. 19:55

Treba da se postujemo medjusobno i delimo zajednicke interese. Koji su od koristi za obe strane.

Ceda

05.10.2019. 20:25

Simbolican i lep cin iskazivanja postovanja zrtvama koje su obe zemlje pretrpele zbog te tragedije.

МАЈА

05.10.2019. 22:50

леп начин да се искаже поштовање према жртвама које су трагично изгубили своје животе

Goran

05.10.2019. 23:20

Takvim delima dva naroda postaju vecno prijateljska , spona koja je stvorena treba je uvek gajiti.