Novoimenovani specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel, preuzeće dominantu ulogu u pristupu SAD dijalogu Beograda i Prištine i potisnuti Metjua Palmera, specijalnog predstavnika Stejt departmenta za zapadni Balkan, smatra Danijel Server, američki analitičar i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins.

Pročitajte još: Vučić telefonom razgovarao sa Grenelom

U blogu koji je napisao povodom ovog imenovanja, kao i u razgovoru za Glas Amerike (VOA), Server je odluku da se postavi Grenel nazvao “bizarnom”.

"Zaista je bizarno. Pretpostavljam da je to nagoveštaj pokušaja da se oživi ideja razmene teritorija između Beograda i Prištine, što je užasna ideja koja je umrla prirodnom smrću pre nekoliko meseci i loš je plan pokušati da se ona oživi", smatra dugogodišnji analitačar prilika na Balkanu.

Kako kaže, iako je Grenel diplomata i ambasador, očigledno je da predstavlja Belu kuću.

“Pre samo nekoliko nedelja, postavili su Meta Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan. Gospodin Grenel ima viši rang od Palmera iz dva razloga - on je ambasador i ima direktne veze s Belom kućom. I meni je sasvim jasno da planiraju da on preuzme glavnu funkciju specijalnog predstavnika za Balkan, a to je da se bavi pitanjem Beograda i Prištine", kaže Server.

Pročitajte još: Ko je Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore?


Ričard Grenel je, kako navodi VOA, politički blizak sa Džonom Boltonom, bivšim Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost, koji je prošle godine izjavio da se SAD ne bi protivile razmeni teritorija ukoliko Beograd i Priština to dogovore.

Neki analitičari pretpostavljaju da je i Grenel pristalica te ideje, kojoj se Nemačka i njena kancelarka Angela Merkel odlučno protive, dodaje VOA.

Server smatra da Grenel neće uvažiti argumente Nemacke, već će pokušati da nametne ideju razmene teritorija.

"Verujem da ce pokušati da je nametne Nemackoj, Kosovu i Srbiji, a najjači protivnici te ideje na Kosovu su Srbi koji žive južno od Ibra. Bizarno je da pokušaju da nametnu tako lošu ideju, ali šta ih motiviše - pa, mogu da ubiju ''dve Klintonove muve'' jednim udarcem - Kosovo i BiH - to je znacajno dostignuće ako želite da zadovoljite Belu kuću", smatra Server.

On dodaje da će to biti i potvrda zaokreta u američkoj politici, od, kako je naveo, "liberalno-demokratskih rešenja zasnovanih na jednakim pravima, ka etnicko-nacionalistickim rešenjima zasnovanim na segregaciji etničkih grupa".

"To nije rešenje za koje sam ja, ali bojim se da je Bela kuća rešena da pokuša da ga nametne", dodaje Server.

Glas Amerike piše da je Grenelov mandat u Nemačkoj kontroverzan od samog početka, kada je sugerisao da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, a za konzervativni medij “Brajtbart njuz” izjavio da želi da osnaži evropsku desnicu.

"Grenel je u očajnim odnosima s Nemcima, kojima se izrazito ne dopada i vide ga kao predstavnika americke administracije s kojom nemaju posebno tople odnose. Ako Bela kuća želi bliže odnose sa Nemcima, poslednja osoba koju bi trebalo da izaberu za ovaj proces je Grenel", kaže Server.

On sumnja da će Grenel i Metju Palmer moći da paralelno rade u posredovanju između Beograda i Prištine.

“Met Palmer je dobar čovek i profesionalni diploamta i moraće, dok ne nađe novi posao, da pruža podršku Grenelu, koji će preuzeti vodeću ulogu. Palmer mora da odluči da li to ima smisla i ne bi me iznenadilo da odluči da je to ispod njegovog dostojanstva i da ode”, ocenjuje Server.