BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da bi prijem Kosova u Interpol predstavljalo političku odluku čime bi se ugrozio profesionalni rad te organizacije.


"Ako dođe do politizacije Interpola doći ćete do toga da će se o svim slučajevima odlučivati politički. Nećete se više pitati da li za nekim kriminalcem imate raspisanu crvenu Interpolovu poternicu nego ćete pitati ko ju je raspisao", kazao je Stefanović tokom gostovanja na televiziji Pink.

On je istakao da prištinskim vlastima prijem u Interpol nije potreban zarad poboljšanja borbe protiv kriminala već je cilj da se pokaže veći stepen državnosti.

"Mi smo upozoravili na poslednjih nekoliko sednica Interpola da bi prijem Kosova u tu instituciji predstavljao krišenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, prema kojoj je Kosovo deo Srbije. Interpol je dužan da poštuje rezulucije UN", dodao je Stefanović.

PROČITAJTE JOŠ: LOBIRANjE PROTIV ČLANSTVA: Stefanović o akciji protiv plana Prištine za Interpol

On je podsetio na Kornelovu rezoluciju, koju je 2016. godine donela Generalna skupština Interpola, po kojoj samo država članica ili posmatrač u UN može da bude deo Interpola.

"Srbija je uložila velike napore. Idemo i objašnjavamo onim zemljama koje su glasale ili nisu glasale za prijem Kosova u Interpol šta bi bile posledice prijema", rekao je Stefanović.

JEDINO SRPSKA LISTA PREDSTAVLjA INTERES SRBA NA KIM

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da jedino Srpska lista predstavlja interese Srba koji žive na KiM i zajedno sa Vladom Srbije bori se da oni tamo opstanu.

Na predstojećim izborima na KiM koji se održavaju 6. oktobra, naglašava, Prištini je važno budu izabrani srpski poslanici koji će ispunjavati njihove naloge.

"Ako oni kažu da treba da se glasa za vojsku Kosova da ti poslanici budu u sali i da to prođe. Da mogu sutra uđu u fabrike, na sever Kosova i da se pronađu srpski glasovi koji će to opravdati", naveo je Stefanović.

Dodaje da jedino Srpska lista predstavlja autentične interese Srba koji žive na KiM i bori se za njihov opstanak, veću bezbednost i sigurnost zajedno sa Vladom Srbije.

"Zato je važno jedinstvo srpskog naroda, da podrže jednu ideju a to je opstanak Srba na KiM i da Srbija mora da živi na KiM", naglasio je on.

Podseća da je Srpska lista kažnjena zbog spota u kome se kaže "Srbija zove", a da sa druge strane nema kažne za Nanada Rašića koji kaže da je Srpska lista monstrum i da treba ukloniti sa političke scene.

"Građani treba da razmišljaju šta je čiji interes. Šta je interes lobiranja određenih albanskih političkih stranaka da se glasa za srpske političke stranke. Ljudi treba da razmisle da li je najbolje dati glas onima koji su napravili dogovor sa nekima koji ne misle dobro Srbima na KiM", zaključio je Stefanović.