POČETAK DIJALOGA VLASTI I OPOZICIJE: Kukan i Flekenštajn u ulozi posrednika

S. S. R. - V. M.

04. 10. 2019. u 20:01

ПОЧЕТАК ДИЈАЛОГА ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ: Кукан и Флекенштајн у улози посредника

Flekenštajn i Kukan

Plan je da budu održane tri runde razgovora do kraja godine. Svi će moći da govore po pet minuta, azbučnim redom
DIJALOGOM između vlasti i opozicije, čija će prva runda biti održana 9. i 10. oktobra, posredovaće predstavnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Na razgovore, na kojima će teme biti izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, REM i RTS, glasački spiskovi i finansiranje kampanja, biće pozvani lideri svih partija koji imaju pravo da povedu još po jednog saradnika.

Plan je da budu održane tri runde razgovora do kraja godine. Na dnevnom redu naći će se i dugoročno popravljanje političke atmosfere, praksa i procedura u zakonodavnom domu.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister predložio je da se govori po azbučnom redu i da svi imaju po pet minuta.

PROČITAJTE JOŠ - Mekalister miri vlast i opoziciju

Svi predstavnici vlasti će se odazvati na poziv, dok je i dalje enigma ko će se od predstavnika opozicije pojaviti.

BEZ PRISUSTVA MEDIJA EVROPSKI predstavnici predložili su da se razgovara bez prisustva javnosti i zamolili učesnike da se toga i pridržavaju i ne iznose detalje razgovora. Kukan i Flekenštajn će imati zadatak da na kraju svake runde razgovora saopšte rezultate i da li je došlo do konsenzusa.

Kako nam je nezvanično rečeno u Demokratskoj stranci, demokrate polažu velike nade u posredovanje EU, a neizvesno je hoće li biti još članica Saveza za Srbiju. Tu će biti i Pokret slobodnih građana, čiji je lider Sergej Trifunović i tražio evropsko posredovanje.

Inače, u procesu unapređenja izbornog procesa, Ministarstvo finansija je objavilo nacrt izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. U tom dokumentu se precizira da političari u izbornoj kampanji ne smeju da koriste sredstva iz budžeta, niti resurse kojima raspolažu kao javni funkcioneri ili državni službenici. Zabranjeno je da u kampanji koriste i službene prostorije, vozila, veb-sajtove, inventar državnih organa ili javnih ustanova.

PROČITAJTE JOŠ - Dijalog sledeće nedelje?

Izuzetak od zabrane korišćenja službenih prostorija i usluga državnih organa, može se napraviti samo onda kada su te prostorije i usluge dostupne svim kandidatima pod istim uslovima.

Novina u predlogu Vlade jeste i to da političke stranke, grupe građana i drugi učesnici izbora mogu prijaviti zloupotrebe Agenciji za borbu protiv korupcije, dok po još važećim propisima, Agencija postupak pokreće isključivo po službenoj dužnosti. Propisan je i rok od pet dana, od kada je stranka obaveštena da postoji prijava protiv nje, da Agencija odluči da li je bilo zloupotrebe. Odluku o eventualnom kršenju zakona Agencija mora da objavi na svom sajtu u roku od 24 sata od njenog donošenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Kangaroo

04.10.2019. 23:42

Da sam juce umro, ne bi znao da nasa vlast iopozicija ne govore istim jezikom, pa im trebaju prevodioci. To je vec cirkus. I jos nesto: hoce li biti direktnog prenosa tih razgovora?

realist.

05.10.2019. 06:59

Ovo nije dialog mira ovo je nastavak rusenje Hriscanstva koji su Zapadni S(erokrati) napravili prvo na Balkanu Ali sada su I njima teroristi usli u celu Evropu, koju su je vec muslimani okupirali. Jedino resenje je sa Rusijom i Kinom.

Milena Miletic

05.10.2019. 07:19

Zahvaljujuci kontinuiranom 'radu' na unistavanju institucija, koji je poceo, uistinu, pre ove vlasti ali taj proces zaista zahuktao tek otkako su naprdnjaci dobili priliku da vladaju, dosli smo do ovoga, - da je neko sa strane pozvan da se mesa u nas izborni proces. U SAD za ovo ide glava sto se vidi i po procesu povlacenja Trampa. Sramota! Sve ih treba poslati u proslost!

Milan

07.10.2019. 14:44

To posredovanje iz EU između vlasti i opozicije je najštetnije za opstanak države Srbije.Kako je moguće da je Skupština Srbije tako nešto prihvatila ili kome je palo tako nešto na pamet.Zar ste zaboravili kako su prošli pregovori i posredovanja u vezi bivše SFRJ - raspala se u krvi,bolu i suzama,pa zar to hoćete ponoviti Srbiji.Šta ima ova vlast da pregovara sa osvedočenim neprijateljima države Srbije,jer ta tzv. opozicija samo želi zlo i uništenje Srbije i oni koji su prihvatili razgovor,greše.