Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji, i sve druge koji su lojalni državi Srbiji, da u nedelju. 6. oktobra, masovno glasaju i podrže Srpsku listu, jer, kako je istakao, oči celog srpstva uprte su u njih.

"U situaciji smo da treba sačuvati ono što bi se moglo sačuvati, a da bismo to postigli mi Srbi moramo biti jedinstveniji nego ikada na ovim izborima, i svi Srbi, Romi, Muslimani, Goranci, Turci i Albanci lojalni Srbiji treba da glasaju za srpsku listu", izjavio je Šešelj u intervjuu televiziji "Most".

PROČITAJTE JOŠ - Kosovo, visoko na agendi, od Praga do Njujorka

Prema njegovim rečima, sve druge stranke koje se na ovim izborima predstavljaju kao srpske jesu "izdajničke", i zato ovoga puta čak i oni koji nikada nisu glasali na izborima u organizaciji Prištine treba da stisnu zube i daju glas Srpskoj listi.

"Veoma je važno da u toj skupštini u Prištini svih deset Srba budu pripadnici Srpske liste, da ne bude nijedan izdajnik", poručio je Šešelj, i pozvao i one koji nemaju dokumenta samoproglašenog Kosova da glasaju sa srpskim dokumentima.

"Onda ćemo se mi posle preganjati sa strancima zašto je toliko srpskih glasova odbijeno i osporiti regularnost izbora. Njihovo je samo da izađu", rekao je Šešelj.

SRS, kako je naglasio, kritikuje vlast kada zaslužuje, ali po ključnim nacionalnim pitanjima je jedinstvena sa vlašću.

"Pošto kosovski separatistički ustav i njihovi zakoni predviđaju da se neke važne odluke ne mogu doneti bez saglasnosti Srba, važno je da nijedan srpski glas ne odudara, da ne bude izdajnički. A Srpska lista je bliska režimu u Srbiji i sa njim se dogovara, i na taj način što će samo Srpska lista biti u skupštini u Prištini povećavamo nivo odgovornosti režima u Srbiji", kazao je Šešelj.

Kako je upozorio, na predstoojećim izborima Srbima prete tri velike opasnosti: prva je da tamo gde su većinski albanske sredine nevažeći listići budu pripisani nekoj od srpskih "izdajničkih" stranaka, druga opasnost je da se glasovi iz dijaspore pretvore u glasove za te stranke, a treća opasnost je pojedinačno potkupljivanje Srba.

Šešelj je naglasio da, ako izbori budu zasnovani na falsifikatima, Beograd ne sme da prizna rezultate, već da mora da ih ospori pred OEBS-om, Savetom Evrope i Savetom bezbednosti UN.

Najvažniji argument da Srbi masovno izađu je, prema njegovim rečima, sadržan u pitanju: da li je bolje da srpski poslanici budu samo iz Srpske liste, ili da među srpskim poslanicima bude i izdajnika.

"Kada rešimo ove probleme i kada ujedinomo Srbiju ponovo, posle ćemo se opet preganjati na izborima u Srbiji, ali ovo su ključni momenti gde nema stranačkih podela i kada svi moramo biti jedinstveni i patriote, braniti otadžbinu i naciju", kazao je Šešelj.

"U nedelju svaki Srbin, to mu je časna patriotska dužnost, treba da izađe i glasa za Srpsku listu. Ovog puta za Srpsku listu, a onda kada bude Beograd zakazivao izbore i u srpskim opštinma na KiM onda svako prema svom opredeljenju", zaključio je Šešelj.