Vučić: Više ne znamo šta nam traže u vezi sa KiM

D. R. Đ.

četvrtak, 03. 10. 2019. u 14:58

Вучић: Више не знамо шта нам траже у вези са КиМ

Foto: Instagram/ BudućnostSrbije

Predsednik u Pragu, neizbežna tema bilo i razrešenje kosovskog čvora. Priznavanje nije bilo uslov na početku pregovora sa EU, u okviru poglavlja 35 - ukazao Vučić

KAO jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji, Beograd je na početku imao pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali više nismo sigurni šta to podrazumeva: da li međusobno neometanje pri ulasku u određene organizacije ili nešto drugo, pošto pojedine članice EU, kao i SAD, traže od Srbije priznavanje Kosova, a što nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35.

Ovo je u četvrtak u Pragu, posle Samita Višegradske grupe u proširenom formatu, izjavio predsednik Aleksandar Vučić. On je rekao i da bi EU trebalo da kaže Srbiji da li može da postane članica 2025. godine ukoliko ispuni sve uslove ili - ne.

- Ljudi, da znamo, možemo li mi da računamo da ćemo, ako ispunimo to što nam kažete, postati članica EU 2025. godine ili ne možemo. Tako ste nam rekli pre dve godine. Samo nam kažite, da znamo, da računamo kakva nam je budućnost, jer ne možete da pravite računice za godinu dana unapred. Zemlje se vode na drugačiji način, morate da imate dugoročnije i ozbiljnije planove - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa predsednicima članica Višegradske grupe - Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, i predsednika Slovenije.

On je naglasio da Srbija ne traži milostinju, već poštovanje, kao i da naša zemlja u EU ne bi bila najsiromašnija država.

- Da smo dobili novac, kao neke druge države, da smo dobili 10 milijardi evra ili više podrške, bili bismo na značajno većem nivou. Nadamo se velikoj pomoći Višegradske grupe (V4). Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u V4 i uspehe koje ste postigli. Molimo vas da budete zastupnici Srbije u Briselu - rekao je Vučić, istakavši da za Srbiju mnogo znači što ju je češki predsednik Miloš Zeman pozvao da učestvuje na sastanku, jer je ona tu jedina koja nije član EU.


Vučić je naveo i da je sa kolegama govorio o svim problemima sa kojima se suočavamo i da nije "izbegavao odgovore na pitanja o ruskom uticaju u Srbiji, vladavini prava..." Kako je saopštio domaćin skupa, Zeman, lideri članica Višegradske grupe i Slovenije, preneli su srpskom kolegi da jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije EU, kao i da su spremni da po tom pitanju Beogradu pruže maksimalnu pomoć.

Predsednik Mađarske Janoš Ader naglasio je da je zadatak nove Evropske komisije da, ako zemlje kandidati ispune sve uslove, eliminišu gubitak poverenja do kojeg je došlo u prošlosti zbog odlaganja članstva i da odmah realizuju politiku proširenja na te države:

- Svih pet predsednika iz zemalja članica EU, uključujući "gostujuću" Sloveniju, na ovom sastanku još jednom se izjasnilo da podržava pristupanje Srbije EU. To nije nikakva nova vest, ali sada smo razgovarali o tome da se naš stav neće menjati ni ubuduće. Proširenje na Srbiju, kao i na druge zemlje regiona je važno, jer bezbednost Evrope zavisi od stabilnosti na Balkanu.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Srbija će ostati vojno neutralna; Zeman: Tzv. Kosovo predvode ratni zločinci, razgovaraćemo o mogućnosti povlačenja priznanja

Vrata EU, prema predsedniku Poljske Andžeju Dudi, treba da budu otvorena za zemlje koje nisu članice, ali, smatra on, mora da bude i jasnih kriterijuma, rokova i uslova jer bez njih ne može da bude poverenja. I predsednica Slovačke Zuzana Čaputova potvrdila je podršku svoje zemlje Srbiji na putu evrointegracija.


ZEMAN: POKUŠAĆU DA UBEDIM KOLEGE

ČLANOVIMA Višegradske grupe predsednik Vučić preneo je da je kompromisno rešenje za KiM jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana, ali, kako je istakao na konferenciji za medije, on ne može da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, pa ni u odluku o eventualnoj promeni stava po pitanju statusa tzv. Kosova.

Predsednik Češke Zeman nadovezao se na te reči:

- Rekao sam da ću na prvom sastanku sa predstavnicima vlasti Češke, koji se bave ustavnim pitanjima, izneti predlog o povlačenju priznanja Kosova. Mi smo demokratska zemlja, mogu biti nadglasan, ali o poništavanju priznavanja pokušaću da ubedim svoje kolege. Voleo bih da i drugi imaju slično mišljenje.


OTKRIVENO OBELEŽJE U LOVIŠTU

VUČIĆ je u Češkoj prisustvovao i ceremoniji otkrivanja spomen-kamena posvećenog Samitu Višegradske grupe, na predsedničkom vidikovcu u lovištu Lani. On se tom prilikom slikao i sa dvojicom lovočuvara u specijalnim uniformama. Vučić je prethodno u zamku porazgovarao i sa češkim predsednikom Milošom Zemanom.


Komentari (95)

Maverick

03.10.2019. 15:36

Ovo je samo dokaz da cemo biti jos jaca, ozbiljnija drzava za ulaganje i saradnju.

Zeljko85

03.10.2019. 15:43

Hvala Zemanu na podršci i očekujem da Češka u budućnosti povuče priznanje Kosova.

Zeljko85

03.10.2019. 15:44

Nikad nas nije ovoliko broj zemalja Evropske unije podržao javno kao danas, zahvaljujući Vučiću i njegovoj politici.

Marko

03.10.2019. 15:46

Srbija je već sada spremnija za ulazak u EU nego što je to bila Hrvatska kada je primana u EU.

Lala Emigrant

03.10.2019. 15:47

Kad budes znao gde su ti granice i tacan broj stanovnika ,moci ces da pocenes pricu o ulasku u EU... Ali samo da pocnes....

realist.

03.10.2019. 15:53

Vucicu ako veruje u Briselske koruptne Bände Koji vec preko 20 godina lazu I mazu pred to om obecaju sve a Nakon toga guraju jos poglavlja koje Srbija mora da ispuni, najbolje nacin je da se manes tih lazova I predje u Rusku Federaciju i onda ce se EU i raspasti, jer nece imati uticaj na Balkanu.

Pančevac

03.10.2019. 15:54

Da je sreće da nam EU obnovi ono što su bombardovali ne bi nam ni trebalo 10 milijardi ili kako kaže AV milostinja iz evrope...

Posmatrač iz Nemačke

03.10.2019. 16:03

Gluposti EU ne može sama sebi da garantuje opstanak a kamo li hoće li ili ne primiti Srbiju. Pošto je modus suodlučivanja sumanut, dovoljno je da npr. Hrvatska bude protiv prijema. Da je sreće da nas nikada i ne prime u tu bankrotnu družinu! Zar Vučić ne vidi šta sve Nemci čine kako bi sprećili Engleze da pobegnu iz EU ili šta su sve činili da sa vlasti skinu bivšeg italijanskog ministra unutrašnjih poslova koji je bio i protiv nemačkog prihvatanja azilanata i protiv EU. Nema od odgovora ništa!

Ana

03.10.2019. 16:06

Srbija je sa Aleksandrom Vucicem na celu ispostovala sve dogovore i radi na tome da ide ka EU,ali ako ni to nije dovoljno neka kazu.

Sasa

03.10.2019. 16:07

Srbija svojim radom, trudom i zalaganjem je na dobrom putu da dobije zeleno svetlo za clanstvo.

Jeca

03.10.2019. 16:07

Srbija je sa Aleksandrom Vucicem na celu ispostovala sve dogovore i radi na tome da ide ka EU,ali ako ni to nije dovoljno neka kazu.Srbija nece da prestane da postoji i da se i dalje razvija.

Vladimir

03.10.2019. 16:10

Srbija je sve dosada ispoštovala što se od nje tražilo,tako da ne vidim razlog zašto ne bi smo već 2025 godine postali deo EU.

Miki

03.10.2019. 16:28

Predsednik Vucic otvoreno i direktno, tako to rade ozbiljni drzavnici, jer Srbija treba da zna kakve su joj sanse za ulazak EU.

Goran

03.10.2019. 20:34

@Marija - Oce istog onog trenutka kada to urade SAD i Nemacka. Znaci nikad prema trenutnom stanju stvari.

vuk

03.10.2019. 16:31

ovo je kao ono kad momak pripreti devojci : Cekam te do dva.Ako ne dodjes do pola tri, u tri idem kuci.

dzo

03.10.2019. 19:18

Vreme je da se EU izjasni da li Srbija moze da postane njen clan i nastavi da se bori za to.

Gaga

03.10.2019. 19:37

EU treba da direktno odgovori da li će Srbija da bude primljena u njene redove, ako ispuni sve tražene uslove.

Miso.Pec

03.10.2019. 20:49

Nedopustivo je da Srbija i najmanju stopu Kosmetske zemlje preda,potpiše i prizna nezavisnom Kosovu radi ulaska u EU.Kompromis unutar autonomije može.

Hedona

03.10.2019. 21:04

Svako povlačenje nezavisnosti KiM, može da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet, može ekonomski potpuno ojačati našu državu. Srbija je na pravom putu razvoja.

Una

03.10.2019. 21:17

Srbija je ključ za mir na Bakanu i zato treba da budu ispoštovani njeni zahtevi za kompromisnim rešenjem sukoba sa Prištinom.

ivan

03.10.2019. 21:55

Jako nam je stalo do iskrenog stava prema nama koji imaju pojedine zemlje. Ispunjavamo sve zadate uslove na putu ka EU, pa ocekujemo i podrsku.

Marija

03.10.2019. 23:12

Toliko godina slusamo o tome da ako ispunimo sve uslove ulazimo u EU,zato je pitanje Vucica na mestu,kazite nam iskreno vec jednom,da li da se nadamo ili trazimo drugu alternativu.

Tifani Rok

04.10.2019. 00:04

Srbija je na dobrom putu ka EU. Svaka pomoć na tom putu nam je od velikog značaja!

jana

04.10.2019. 07:41

Kosovo je deo Srbije ma koliko se svi bunili oko toga! Zadrzacemo nase Kosovo i nastaviti putem EU

Nikola

04.10.2019. 10:00

Pitanje KiM, nije samo problem Srbije vec i citavog regiona. A sta traze, vise prvazilazi sve granice prihvatljivog i razumnog.Pritisak je na priznanju koje Srbija ne moze sebi da priušti i dozvoli

Vatro Marx

04.10.2019. 13:25

Samo 1244, sve si kazao. Nemas razlogada razbivas glavu, Srpska svijetinja ostajesa Srbijom i tacka. Taj se jos nije rodio kojice Srpski tlo predsti okupatoru i agresoru,nasa je duznost da branimo nasu svijetinju.