NARODNI poslanik ne može biti predstavnik političkih stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu učestvovale na izborima i osvojile mandate, niti se mogu formirati klubovi partija koje do mesta u zakonodavnom domu nisu došle na biralištima.

Ove izmene Zakona o Narodnoj skupštini juče je, prvog radnog dana jesenjeg zasedanja, predložio Đorđe Milićević, šef socijalista u parlamentu, objasnivši da želi da se spreči politička trgovina mandatima.

Ove novine ranije je, za "Novosti", najavila predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je objasnila da ko menja stranku treba da da pređe u samostalne poslanike.

Predsednik kluba SPS je obrazložio da ima slučajeva nepoštovanja volje građana koji su glas na izborima poverili određenoj izbornoj listi:

- Oni koji redovno izlaze na izbore pitaju otkud u parlamentu predstavnici vanparlamentarnih opcija koje nisu osvojile mandate, a neke nisu ni učestvovale na izborima.


PROČITAJTE JOŠ - UZ POČASNU GARDU I HIMNU: Počelo redovno jesenje zasedanje parlamenta


U Skupštini je, recimo, formiran klub Stranke moderne Srbije, koji čini petoro poslanika iz te partije, nastale posle izbora. Oni su, inače, poslanička mesta dobili na listi "Dosta je bilo". "Stolice" ima i Narodna stranka Vuka Jeremića. Tu su i predstavnici Stranke slobode i pravde u Klubu samostalnih poslanika.

Đorđe Milićević


- U pitanju je poništavanje izbornih rezultata - kaže Milićević. - Česte promene u sastavu grupa, a posebno u formiranju novih, od koji su neke nastale voljom lidera, pa i finansijskim sredstvima vanparlamentarnih stranaka, još više mogu da naruše ugled Narodne skupštine.

Inače, zakonski vlasnik mandata je poslanik i mesto u parlamentu mu ne može biti oduzeto prelaskom u drugu partiju.


KAZNE ZA NEOPRAVDANE

SOCIJALISTI su predložili i izmene Poslovnika kojima se uvode sankcije za one koji "neopravdano odsustvuju". Parlamentarci bi za nedolazak na sednicu mogli da budu kažnjeni u visini do deset odsto od plate (oko sedam hiljada dinara). Poslanik za kojeg se utvrdi da nije došao, kada na početku radnog dana nije bilo 84 poslanika, što je kvorum za rad, biće kažnjen do 20 procenata od plate. Za neopravdani izostanak u danu za glasanje kazna je 30 odsto od plate. Ko nije na stalnom radu, novac za "opomene" daje od paušala.