ANALIZA MEĐUNARODNOG INSTITUTA IZ LjUBLjANE: Vučić ključni politički lider

V. N.

01. 10. 2019. u 00:14

АНАЛИЗА МЕЂУНАРОДНОГ ИНСТИТУТА ИЗ ЉУБЉАНЕ: Вучић кључни политички лидер

Aleksandar Vučić, foto Tanjug

To je na svojevrstan način potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino sa njim sastala na marginama GS UN u Njujorku prošle sedmice, ocena je analitičara IFIMES-a

SRBIJA je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost, a on ključni politički lider, što je na svojevrstan način potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino sa njim sastala na marginama GS UN u Njujorku prošle sedmice - ocena je analitičara IFIMES-a.

Ovaj međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane u najnovijoj analizi ukazuje na to da su upravo Merkelova i Vučić najzaslužniji za pokretanje Berlinskog procesa u avgustu 2014. godine, koji se do sada pokazao kao najvažnija inicijativa za jačanje regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana. To će, ističu, doprineti ubrzanju pozitivnih procesa, ekonomskom oporavku i saradnji u regionu.

Pročitajte još - PREDSEDNIK U NjUJORKU: Merkel insistira na razgovoru o Kosmetu "sve do rešenja"; Hrvati bi dobro govorili o meni da je Srbija slaba

Navodeći da se Kosovo nalazi u svojevrsnoj (samo)izolaciji, IFIMES piše o "predstojećoj živoj političkoj aktivnosti" Vučića, koji će biti domaćin trilateralnog susreta s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i članovima Predsedništva BiH, 7. i 8. oktobra u Beogradu, kada će biti položen kamen temeljac za početak izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, kao najvećeg infrastrukturnog projekta u regionu. Dan nakon toga, dodaju, Vučić će u Novom Sadu ugostiti premijere Albanije i Severne Makedonije, Edija Ramu (PS) i Zorana Zaeva (SDSM). Podsećaju da na svim tim susretima neće biti predstavnika Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ferhat Lalic

01.10.2019. 05:04

Da li bi netko mogao Kolindu ili Komsica ili Izetbegovica zamisliti kao kljucne politicare regiona? Cak i oni koji su glasali za njih, duboko bi se zamislili prije konacne odluke. Vucic nije cvijece ali ni korov.

Sasa

01.10.2019. 07:43

Vecinska Srbija daje svu svoju energiju najboljem predsedniku u istoriji Srpskog naroda da istraje u svojoj mudroj politici !

brave se cuvaju...

01.10.2019. 11:56

...u Zagrebu i Ljubljani!"Bratska ljubav,zaborava nema....".Sedis na lavu,naslonjen na slona...I gledas ka Srbiji i Vucicu.Danas dobar,sutra....?I tako,bivsa braco nasa...Tacno znate,gde ste i zasto ste tamo.Ne zato ste ste stvarno,toliko ispred nas...To nikako!Da smo samo dan pre vas,presli u ogranak Hriscanstva,koji se naziva "Katolicki"-m,sediste Katolicke crkve bi bilo u Vrmdzi,ispod Rtnja.U najgorem slucaju,u Sarbanovcu.Josanica je rezervisana za banju.E onda bi vi bili,postanski sanducici!

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

02.10.2019. 08:09

Za Hrvatsku potpuno nebitma plus negativna osoba osim sacice cetnika koji jos misle da im je Beograd glavni grad.