Misija OEBS od novembra

S. S. R.

29. 09. 2019. u 14:43

Mисија ОЕБС од новембра

Foto Tanjug

Sastanak Ane Brnabić i Nebojše Stefanovića povodom poboljšanja izbornog procesa

MISIJA OEBS doći će u Srbiju u novembru kada će se definisati šta će biti fokus njenog posmatranja i njene nadležnosti, a nakon toga bi trebalo da počne i nadgledanje predizbornog i izbornog procesa.

Ovo su u nedelju najavili premijerka Ana Brnabić i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS Nebojša Stefanović, na sastanku posvećenom tome šta je od preporuka međunarodne organizacije ispunjeno.

Rečeno je i da će se na sledećoj sednici Vlade naći izmene zakona o finansiranju političkih aktivnosti, javnim preduzećima i Agenciji za borbu protiv korupcije kao rezultat pregovora sa OEBS u cilju poboljšanja izbornog procesa.

Brnabićeva je ocenila da je do sada dosta urađeno i da je Vlada donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR i nevladinih organizacija, među kojima su CeSID i Crta:

- Želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska.

Stefanović je istakao da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost i najavio da će izmene tri zakona biti "ne samo donete, već i implementirane u roku od 60 do 90 dana":

- Sva tri akta se menjaju u smislu pooštravanja sankcija i definisanja šta je zloupotreba javnih resursa.

Inače, na sastancima vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, jedna od glavnih zamerki opozicije bila je funkcionerska kampanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MILOŠ

30.09.2019. 04:59

Ne prihvata se, usvojite da ne sme niko da se kandiduje osim Saveza i onda ćemo možda izaći jer i tada možda mi sami ne bi glasali za nas.