SVAKI četvrti poslanički mandat, koji je osvojio tim oko naprednjaka na izborima 2016. godine, pripao je njihovim koalicionim partnerima. Ako je suditi prema rečima funkcionera SNS u poslednje vreme, partnerske stranke ovakvu podelu kolača nisu opravdala. Zato, kako predlažu ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i njen stranački kolega Vladimir Đukanović, na narednim izborima karte moraju drugačije da se podele.

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS, smatra da treba dobro analizirati doprinos koalicionih partnera, kako u pogledu glasova koje donose, tako i njihovog ponašanja nakon izbora, kao i koliko se bore za zajedničku politiku i koliko su spremni da je sprovode.

- Ne treba se unapred odricati bilo koga, ali mislim da smo u prošlosti bili previše darežljivi i popustljivi. Kada pogledate parlament, lako možete da vidite da se u njemu bore poslanici stranke Aleksandra Vulina, Marjan Rističević i jedan jedini poslanik partije Rasima Ljajića Vladimir Marinković.

Pročitajte još - VUČIĆEVA ČISTKA U SNS: Ostaće samo 1 ministar od sadašnjih

Ako je to doprinos koji naši partneri sa liste mogu da daju, onda im pozicije treba dovesti u ravan s tim - rekao je za "Novosti" Jovanov.

Poslanik PUPS, Momo Čolaković tvrdi da njegova stranka daje značajan doprinos radu koalicije u penziono-socijalnoj oblasti, privrednom razvoju, ali i podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Naši poslanici redovno istupaju u parlamentu, iznose stavove i sprovode dogovorenu politiku. Mišljenja sam da predsednika Republike brane dela, a mi smo uvek govorili da podržavamo njegovu politiku vezanu za Kosovo i Metohiju i razvoj zemlje. To što pojedinci sada iznose svoje stavove nije korektno. Treba sesti i videti koliki je čiji doprinos, ima li propusta i slabosti i može li se to ispraviti. Očekujem pregovore sa SNS i da ćemo biti na istoj listi za sledeće izbore - jasan je Čolaković.

RASPODELA PO STRANKAMA

POSLE pobede, koaliciji oko SNS pripao je 131 mandat, od toga je 34 mesta "otišlo" partijama partnerima. Naprednjaka u parlamentu trenutno ima 97, SDPS Rasima Ljajića dobila je deset "stolica", a PUPS Milana Krkobabića jedno manje. Pet mandata zajedno imaju PS Aleksandra Vulina, NSS Marjana Rističevića i USS Milije Miletića, SNP Nenada Popovića tri mesta, SPO Vuka Draškovića dva, koliko i partija Bogoljuba Karića. Tu je i jedan predstavnik POKS Žika Gojković, dok su dva "tribuna" izašla iz koalicije.