Vukosavljević: Nastavljamo borbu protiv članstva Kosova u Unesko-u

Tanjug

23. 09. 2019. u 12:05

Вукосављевић: Настављамо борбу против чланства Косова у Унеско-у

Vladan Vukosavljević,foto D.Milovanović

Ministarstvo kulture i medija nastaviće da se zalaže protiv učlanjenja tzv. Kosova u Unesko, izjavio je ministar kulture i medija Vladan Vukosavljević
Ministarstvo kulture i medija nastaviće da se zalaže protiv učlanjenja tzv. Kosova u Unesko i da se ta organizacija aktivnije uključi u zaštitu srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, izjavio je ministar kulture i medija Vladan Vukosavljević.


Ministar je rekao da je za 22. oktobar je zakazana sednica Skupštine Unesko-a u Parizu, na kojoj se očekuje da će Priština podneti zahtev za učlanjenje u tu organizaciju, a na kojoj Srbija treba da obnovi članstvo u Izvršnom odboru Unesko-a u naredne četiri godine.


Kako je naveo, Vukosavljević će se u Parizu sastati sa direktorkom Unesko-a Odri Azulejom kojoj je, kako je podsetio, nedavno poslao pismo u kojem ju je obavestio o situaciji na Novom Brdu.


„Dobio sam kurtoazan odgovor da će Unesko u skladu sa svojim nadležnostima voditi računa, ali to nije dovoljno i mi ćemo se sresti 22. oktobrta u Parizu. Takođe, na marginama skupštine, imaću susrete i sa drugim funkcionerima Unesko-a“, rekao je Vukosavljević za TV Prva.

PROČITAJTE JOŠ: Zbog Uneska hoće naše manastire


Upitan šta će im reći u Parizu, Vukosavljević je kazao da je već mnogo puta ponovio da srpsko kulturno nasleđe na KiM mora biti predmet uočene brige Unesko-i da ta organizacija ne može da „pere ruke“ po tom pitanju.


„Verujem da neće to raditi u vezi sa pokušajem otimanja i preuzimanja našeg nasleđa na KiM“, rekao je Vukosavljević.


foto D.Milovanović


Podsetio je da je nedavno poslao pismo Vatikanu i generalnom sekretaru za pitanja kulture, kardinalu Đanfranku Ravasiju, u kojem ga je, kaže, obavestio da je održana katolička misa na ruševinama srpske tvrđave Novo Brdo i srpske crkve na tom mestu.


„Napisao da katolički albanski kler tamo održava mise i da je to u simboličkom smislu pokušaj preuzimanja identiteta srpskog kulturnog nasleđa“, rekao je Vukosavljević.


Ocenio je da je papa Franja do sada pokazao „jak senzibilitet za osetljiva pitanja“, kao što je kanonizacija Stepinca, i da pokazuje iskorak u odnosu na prethodnu praksu Vatikana.


„Smatramo da Sveta stolica nema interes da se mise održavaju na mestima srpskih srednjovekovnih pravoslavnih bogomolja“, naveo je Vukosavljević i dodao da još uvek nije dobio odgovor iz Vatikana, ali da je pitanje srpskog nasleđa na KiM bila jedna od tema razgovora predsednika Srbije i pape.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije