Bakirova platforma tera RS na otcepljenje

V. N.

subota, 21. 09. 2019. u 20:22

Бакирова платформа тера РС на отцепљење

Foto Tanjug

Važan sastanak predsednika Srbije sa rukovodstvom i političkim liderima Srba iz Bosne i Hercegovine. Dodik: Od SDA tražimo da od tog dokumenta odmah odustane. Vučić: Molim vas za uzdržanost

UKOLIKO se aktivira plan Stranke demokratske akcije, čiji je cilj da u BiH nema Srba ni srpskog jezika, na Skupštini Republike Srpske doneće se odluka da se aktivira pravo na samoopredeljenje Republike Srpske.

Ovo je u subotu u Beogradu poručio Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, posle razgovora političkih predstavnika Srba iz BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pošto je saslušao stavove predstavnika RS, Vučić je rekao da je zabrinut, jer je čuo zabrinute ljude. O samoj deklaraciji SDA, kako je istakao, neće da daje svoj sud, ali je primetio da su svi u RS jedinstveni u negativnom odnosu prema tom dokumentu. Uz poruku da će "Srbija biti uz svoj narod", predsednik Vučić je apelovao na sve iz Srpske koji su bili na sastanku da pokažu uzdržanost i da ne reaguju prenaglašeno.

- Bilo kakav sukob bio bi loš za sve nas, značio bi ekonomski krah i kraj dobre budućnosti - poručio je.

Predsednik je ocenio i da iza ideje iznete u deklaraciji SDA ne stoji samo jedan narod, jedna stranka, već deo međunarodne zajednice. On nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li se deklaracija SDA može videti i kao neka vrsta pritiska na Srbiju u trenutku u kojem se požuruje rešenje za Kosovo, ali je istakao da je siguran da ideje iznete u tom dokumentu nisu samo ideje jednog naroda i njihovih političkih predstavnika.

- To su ideje dela međunarodne zajednice, koji nije želeo otvoreno da ih podrži i koji bi voleo da vidi da one prođu uz saglasnost Hrvata i Srba. To se videlo i kroz izjave pojedinih predstavnika najvažnijih sila - objasnio je Vučić.


Vučić sa predstavnicima parlamentarnih stranaka

Rekao je da su predstavnici parlamentarnih stranaka u Srpskoj, kao i njeno rukovodstvo, osudili deklaraciju SDA i da su saglasni po dva pitanja: jedno je odnos prema opstanku Republike Srpske, drugo je veoma negativan prema tekstu delaracije SDA i drugih dokumenata, a treći odnos je poštovanje prema Srbiji i želja za najboljim odnosima sa Srbijom.

Pročitajte još - VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DODIKOM: Nastavljamo pomoć RS, stiže pogon fabrike u Drvar; Predlažete da iznajmimo teritoriju KiM na 100 godina?(VIDEO)

Na eventualne zamerke što se Srbija bavi deklaracijom SDA, Vučić je uzvratio podsećanjem da je Srbija kao strana potpisnica tog sporazuma dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom:

ŠAROVIĆ: KORISNI RAZGOVORI PREDSEDNIK Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocenio je u subotu da deklaracija bošnjačke SDA predstavlja pretnju po mir i stabilnost u celoj BiH, navodeći da ima još deklaracija koje predstavljaju smetnju evropskom putu te zemlje. On je dodao da je za njega sastanak kod predsednika Vučića bio koristan i da su s njim razgovarali o celokupnoj situaciji: - Raspakivanje "Dejtona" je avantura i za srpski narod i za Republiku Srpsku.

- Da objasnim onima koji se prave nepismeni, bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i mešao se u izborni proces. Erdogan je počeo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme. Za neke je Srbija uvek suviše velika i jaka, nikada onoliko mala koliko bi oni želeli.

Dodik je rekao i da deklaracija koju je SDA usvojila nije interni već opštebošnjački dokument, čija je težnja da se promoviše bosanski identitet i jezik. Poručio je da je za Srbe u BiH Republika Srpska prioritetna i najvažnija, da je jedinstven stav srpskih političkih partija da je Programska deklaracija SDA neprihvatljiva za Srpsku i da je poruka Bošnjacima da od tog dokumenta da odustanu:

- Tražio sam od predsednika da se jasno pošalje poruka da je napad na bilo koju srpsku zajednicu i napad na Srbiju.

On je dodao i da su od Srbije tražili da im pomogne sa stanovišta osposobljavanja bezbednosnih jedinica i da "nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, kada smo bili naivni, stradali smo, ne treba da dozvolimo to". Upozorio je da u Federaciji postoji šest fabrika za proizvodnju naoružanja, a u RS nijedna i na činjenicu da se u BiH vraćaju ratnici iz Sirije, koji su se borili za tzv. Islamsku državu. Sve to, istakao je, kod Srba ugrožava osećaj bezbednosti i stabilnosti.

Političari BiH pristižu u Predsedništvo SrbijeDA KOSOVO IZNAJMIMO NA 100 GODINA?

VUČIĆ je istakao da su predlozi, poput ideje Vojislava Koštunice, da se za Kosovo primeni model Hongkonga, nerealni i neprimenljivi, a istovremeno Beogradu otežavaju poziciju u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

- Veoma poštujem naše predsednike, Tadića, Koštunicu, Nikolića, ali moje je pitanje: šta vam znači to kao Hongkong? Da iznajmimo teritoriju na 100 godina? - rekao je Vučić i upitao ko će to da prihvati, kad Albanci već imaju neiznajmljenu teritoriju, koju su dobili u vreme drugog premijerskog mandata Koštunice.

On je podvukao da je nama potreban ozbiljan, državnotvorni i državnički pristup, a ne dnevnopolitičko glupiranje:

- Sutra ću da podnesem ostavku, samo da mi garantujete da ćete taj dogovor da postignete. Nemojte da se igrate dece, dečjih igara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Анти Антифа

21.09.2019. 21:00

Није отцепљење већ раздруживање са ФБиХ

Maki

21.09.2019. 22:49

Sve raditi da se mirno razidjemo. Imaju svoju federaciju pa neka se tamo sire i donose svoje deklaracije.