PRVI SUDIJA UNMIKA OTKRIVA: Amerikanci štitili tzv. OVK i propuštali teroriste na jug Srbije

Dragan Vujičić

22. 09. 2019. u 09:02

Krister Karphamar, prvi sudija Unmika na KiM, govori za naš list o tome kako su SAD štitile pripadnike tzv. OVK. UN sudstvo bilo samo dekoracija za stvaranje lažne države

ПРВИ СУДИЈА УНМИКА ОТКРИВА: Американци штитили тзв. ОВК и пропуштали терористе на југ Србије

Foto: V. Danilov

PRE nego je Švedska marta 2008. priznala Kosovo kao nezavisnu državu, bio sam pozvan kod premijera Karla Bilta na sastanak u vezi sa stanjem u južnoj srpskoj pokrajini. Rekao sam da Priština ni blizu nije ispunila potrebne standarde za tako nešto, da nije obezbedila ljudska prava za građane drugih nacionalnosti, da je stepen korupcije nezamisliv. Ingrabit Alenijus, koja je takođe od 1999. bila na KiM, bila je i stroža u ocenama situacije, dok je ostalih šest "savetnika" bilo uzdržano u izjašnjavanju. Na kraju, Bilt je potpisao priznavanje državnosti Kosova, a gospođi Alenijus i meni nije dozvoljena druga audijencija kod premijera, jer smo želeli da se naša mišljenja u pisanom izveštaju izdvoje, za istoriju.

Ovako, u intervjuu za "Novosti", govori Krister Karphamar, prvi sudija Unmika na KiM, čija knjiga "Sudija u zemlji bezakonja" na srpskom jeziku treba da se pojavi na predstojećem beogradskom Sajmu knjiga. U razgovoru, za naš list, pojašnjava da je na Balkan prvi put došao kao deo međunarodne pravne misije u područje Istočne Slavonije još 1996. godine. Na Kosovu je imenovan kao prvi sudija Unmika kada je postalo jasno da su albanski civilni sudovi ustrojeni tako da osude baš svakog Srbina.

* Sa neverovatnim kriterijumima "međunarodne pravde" za Srbe sreli ste se najpre u Hrvatskoj, 1996. godine?

- Diskriminatorski odnos prema srpskom narodu uvideo sam čim sam došao na prostore Balkana. U Istočnoj Slavoniji, područuju tada pod zaštitom misije UNTAES, imao sam "krštenje".Četvoro Srba iz Šodolovaca, nadomak Osijeka, zatvoreno je pod optužbom da su tokom sukoba 1992. granatirali Osijek. Radilo se, u stvari, o pet poljoprivrednika koji nikakve veze sa granatiranjem nisu mogli da imaju i nikakvi dokazi u optužnici nisu ni priloženi. Bio sam ubeđen da će biti oslobođeni, a čak sam uticao na petog okrivljenog da se vrati iz Srbije gde je izbegao, i da sedne na optuženičku klupu. Međutim, pre izricanja presude, video sam kako iz kancelarije sudije izlaze hrvatski ministar policije i pravosuđa, a onda su svi Srbi oglašeni krivim i osuđeni. To je bio istinski civilizacijski šok za mene.

IVANOVIĆ * POMINJE se i da je Ejupi navodno umešan u ubistvo Olivera Ivanovića? - Takav čovek je u stanju svašta da učini. Treniran je u CIA i to niko nije dovodio u sumnju po hapšenju. A ubio je 12 ljudi, uključujući i dete od dve godine!

* Kažete da je to za vas bio civilizacijski šok. Šta ste tim povodom učinili?

- Ništa nije ukazivalo na krivicu Šodolovčana, ali su dobili višegodišnje robije. Zato sam odmah potom, sa prijateljima iz Švedske, skupio novac i platio najboljeg advokata, koji je oslobodio te ljude. Podjednako me je zaprepastilo i "obrazloženje" presude "Šodolovačkoj grupi" koje je u medijima dao hrvatski ministar pravosuđa. Koliko se sećam, on je otprilike rekao: "Kada ne možemo da uhvatimo krupne ribe, sudimo kome možemo!"

* Više puta ste ukazivali da su se zločini nad Srbima odvijali pred očima Unmika i Kfora na KiM?

- Od juna 1999. do juna 2000, u vreme mandata ove dve organizacije, izvršeno je 5.500 napada na Srbe, ubijeno ih je 811, ranjeno oko 1.000, a zapaljeno više od 5.000 srpskih domova i crkava.

* Vas je "slučaj Momčilovića", u stvari, doveo na položaj prvog sudije Unmika na Kosovu i Metohiji?

- Okidač za uspostavu Unmik pravosuđa bio je neshvatljiv slučaj Momčilovića, dva brata i oca iz Gnjilana, koji su bili utamničeni u bazi "Bondstil" od jula 1999. pa do septembra 2000. Momčilovići su pritvoreni kada su američki vojnici tokom akcije u Gnjilanu jula 1999. ubili komandanta OVK, a ranili njegovog pomoćnika. Američka patrola je od terorista spasavala tu srpsku porodicu, ali albanske sudije mislile su drugačije i u prvostepenim postupcima osudili su Srbe.

* Bile ste, prema sopstvenim rečima, svedok strašnih događaja na Kosovu?

- Ne mogu da zaboravim razgovor sa predsednikom suda u Prištini Hašimom Musom, koji mi je oktobra 2001. sugerišući da pustim iz pritvora Fljorima Ejupija, koji je minirao srpski autobus kod Podujeva, tražio da "učinim uslugu albanskom narodu"! Naravno, nisam to uradio. Ali, Ejupi se našao na slobodi jer su ga Amerikanci odveli iz pritvora, a potom pustili da pobegne iz "Bondstila".


* U više navrata ste navodili dokaze da je Ejupi učestvovao u podmetanju eksploziva pod autobus "Niš ekspresa" i ubijanju 12 Srba.

- Nema sumnje da je Ejupi bio jedan od dvojice terorista koji su podmetnuli minu sa oko 100 kilograma eksploziva. Iza drveta, odakle je detonirana bomba, nađeni su opušci sa njegovim DNK. Laboratorija iz Visbadena poslala je poklapanje jer je on i u Nemačkoj imao dosije. Veoma mi je žao što nisam mogao da učinim više za pravdu na Kosovu, Amerikanci, jednostavno, nisu dozvoljavali da se teroristi procesuiraju.

* Znači, američki pripadnici Kfora bili su "bog i batina" na Kosovu?

- Sećam se, nekako u isto vreme kada se dogodio teroristički napad kod Podujeva, zvala me je komanda britanskog Kfora da napravim uviđaj oko grupe presretnutih albanskih terorista na granici sa centralnom Srbijom. Oni su teško naoružani krenuli u tadašnju Zonu bezbednosti gde je buktala albanska pobuna. Dok sam sa Britancima pričao oko nadležnosti, čekajući istražnog sudiju za uviđaj, javljeno nam je da se sve obustavlja. Nešto kasnije, visoki britanski oficir je došao i objasnio da su engleske vojnike okružili specijalci iz američkog kontingenta i sa puškama nagotovs ih primorali da puste teroriste da nastave "misiju".

* Da li su Amerikanci komandovali i Unmikom?

- Unmik sudstvo bilo je dekoracija za stvaranje nakazne države, a frustracije zbog toga imaju mnogi ljudi iz država koje su bile u sklopu Kfora, ili civilnih struktura. Hteli su da pomognu Kosovu, da uvedu pravdu i red, ali, nažalost, ništa se od toga nije ostvarilo.BALKAN NA MARGINI U ŠVEDSKOJ

* DA LI u Švedskoj postoji volja da se razmotri povlačenje priznavanja Kosova?

- Balkan je potpuno na marginama interesovanja u nordijskim zemljama i naša javnost jedino zna da su Srbi pravoslavni kao i Rusi, a za većinu Skandinavaca Rusi su neprijatelji - kaže on. - Niko se i ne trudi da promeni sliku.

NA GOZBI SA PUPOVCEM

- NIKAD nisam bio tako počastvovan nego kada su me 2000. pozvali oslobođeni Srbi iz Šodolavaca da zajedno proslavimo - otkriva Karphamar. - Pošto je najviši hrvatski sud oslobodio srpske poljoprivrednike iz zatvora u Osijeku, u kući jednog od njih ispekli su prase i spremili gozbu. Tu je bio i Milorad Pupovac. Strepeo sam pre toga da će mi zameriti jer sam ih nagovarao da idu pred hrvatsko pravosuđe i skinu besmislene optužbe, ali nisu. To su zaista veliki ljudi!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Sale

22.09.2019. 09:21

Ne razumem,sta je u ovoj izjavi novo....appsolutno nista....to nam je davno vec poznato !

Pa Vidi Ovako

22.09.2019. 09:21

Polako, sve se vraća. Amerika će debelo ispaštati i za sva zla po svetu koja su činile i čine i dan danas.

istina

22.09.2019. 10:34

Sta je bre ovo, malo, malo pa se pojavi neki penzionisani vampir : te nisam mogao, te nisu mi dali itd. pa gde ste tada bili da dignete alarm, a sigurno da ste mogli. Dosta vise

За истину еј увек вреем

22.09.2019. 12:12

@istina - Није смео човек да каже. Нека, и са закашњењем изречен истиан, драгоцена је. Божја је ствар да им проради савест и да, макар и са закашњењем, кажу шта је и како тачно било.

Саша Петровић

22.09.2019. 16:20

@Mirko - Човек је окајао грехе:„Zato sam odmah potom, sa prijateljima iz Švedske, skupio novac i platio najboljeg advokata, koji je oslobodio te ljude."шта више треба

Jova

22.09.2019. 17:27

@DEDA RAKA - Postovani Deda Rako Vi nemozete ni da slutite koliko je hrabrosti trebalo da se ova istina iznese na svetlo dana. Gospodine Krister svaka Vam cast

Đole

22.09.2019. 11:44

Izvrstan čovek i izvrsno svedočanstvo iz prve ruke. Pre svega vidi se da je čovek pazio na svoju savest u okviru profesije i da svedoči da ni on kao službenik suda UN nije mogao da pomogne da se nepristrasno sagledavaju stvari. Srbi nemaju na Zapadu prijateljski nastrojene narode pre svega jer smo im premali od važnosti, ali imamo prijateljski nastrojene pojedince kao što je ovaj čovek sa snažnim karakterom što je važnije jer se ne daju lako prinuditi na planove koji mediji promovišu.

Mija Pećanac

22.09.2019. 12:19

Ovakva svedočenja su dragocena , samo ih treba pametno iskoristiti. Napraviti zbornik izjava bivših stranih zvaničnika i funkcionera i pred UNO skupštinom tražiti objašnjenje američkih predstavnika . Ako ne bude pravnih posledica onda bar da se predstavi svetskoj zajednici licemerje i nepravda koju čine korumpirani Amerikanci i njihovi Satelliti.

Jova

22.09.2019. 17:31

Za istinu nikad nije kasno.Treba samo da skinemo kapu gospodinu Karphamaru i da mu zahvalimo. Zato jos jednom hvala gospodine Karphamar

Александар Михаиловић

22.09.2019. 19:43

Банда неопевана, злочинци налогодавци штите злочинце извршитеље, док српски воз без возовође јури наслепо ка њима крцат нитроглицерином. Да ли је могуће да ћемо због оваквих злотвора поделити Србију и крвницима и трговцима људским органима Срба поклонити државу? То се несме ни у сну, пијан, дрогиран и треснут мокром чарапом да деси. Аболирање злочинаца и награда за исте је још већи злочин, а населити Србију мигрантима и незапамћена велеиздаја у историји људског рода.

crniDjordje

22.09.2019. 20:52

Ameri najveci lazovi i i ubice,gde god oni dodju samo avet i smrt seju,umesto demokratije!fuj...

Sava

22.09.2019. 23:04

Amtikanci su na isto nacin koristili i Haski sud.Nisu dozvolili da nalogodavci i izvrsioci zlocina nad Srbima u Hrvatskoj budu osudjeni pred tim sudom.

Već mi je muka

23.09.2019. 01:11

od istine koja se krije vekovima: robovlasnici sa zapada ne staju! Nema više Indijanaca, Crnac, žutih, daj šta daš: Sloveni nek se spreme.

dule

23.09.2019. 18:45

I suvise je ovakvih koji znaju pravu istinu,i bili ucesnici i svedoci zlocina nad Srbima.Ali nijedan se nije vratio u svoju zemlju i odrecno i jasno rekao:necu da budem ucesnik ove nepravde i zlocina nad jednim narodom(Srpskim)da bi neko(amerika)ispunila svoj cilj.Apsolutno mu je prijala dobra zarada u krvlju naroda o kojem sad sa"zaljenjem"javno prica.I jos plus toga pise knjigu na jeziku naroda za kojeg kaze da je bio zrtva nepravde i agresije.Javljace se sve vise i vise,duboko pogodjeni.

alex roth

23.09.2019. 19:38

@dule - poznato mi je da su mnogi stanovnici bivse yu na pocetku rata hrlili u zapadne zemlje koje su iste primali tako se svajcarska napunila tih"izbeglica" ali ne i srpske nacionalnosti koji nisu dobiljali dozvolu boravka.danas su te drzave narocito svajc.pune tih ratnih izbeglica koje su svojevremeno,u bernu vrsili protesne skupove pred parlamentom u bernu protivu srpske populacije.srbi ne budite i dalje naivni i shvatite da vaszapande drzave ne zele u svojim drzavama,ja ne znam zasto ?

alex roth

23.09.2019. 19:23

javna tajna je saznanje da su zapadne zemlje na svojim teritorijama prerata u yu i za vreme istog uvezbavali borce albanske manjine na kosovui to obuceni u vojnu odecu bez oznaka.po zavrsetku obuke isti su bili prebaceni na kosovo.