NAJAVA da će Evropski parlament posredovati u dijalogu vlasti i opozicije u Skupštini Srbije oko izbornih uslova unela je dodatne podele u Savez za Srbiju, blok koji je nedavno doneo odluku o bojkotu. Deo predstavnika Demokratske stranke, među kojima su poslanici, smatraju da se odluka o neizlasku na birališta može promeniti ukoliko razgovori pod kapom EP budu uspešni, a zahtevi opozicionara prihvaćeni.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov istakla je nekoliko puta da ponudu EP ne bi smeo unapred da odbaci nijedan ozbiljan politički akter. Deo predstavnika DS ukazao je i na to da su prethodnog vikenda demokrate izglasale "uslovan bojkot".

- Odluka DS je bila da u ovom trenutku nema elemenata za fer i poštene izbore, ali smo otvoreni za nastavak pregovora koje inicira, pre svih, EU - rekao je Goran Ješić, nekadašnji predsednik Opštine Inđija.

Ipak, predsednik DS Zoran Lutovac i dalje tvrdo gura stav o bojkotu. Predsedništvo Ujedinjene Demokratske stranke (DS, SDS i ZZS) u petak je odlučilo da "neće odustati od zahteva da se poštuje rok od najmanje devet meseci od eventualnog prihvatanja zahteva opozicije do održavanja izbora, čak i u slučaju da prihvati učešće u dijalogu vlasti i opozicije uz posredovanje EP".


PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Navikli smo na Đilasovu bahatost, ali to da preti da će se boriti protiv onih koji rade svoj posao - to je skandalozno


- Definitivnu odluku o učešću u dijalogu donećemo kada se bude jasnije znalo šta tačno razgovor podrazumeva i nakon dogovora sa ostatkom opozicije, kako bismo nastupili sa jedinstvenim stavom - navodi se u saopštenju, i dodaje da je inicijativa EP, ipak, stigla prekasno za izbore na proleće.

Dejvid Mekalister

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da se neće odazvati pozivu za učešće u razgovorima. Lider Dveri Boško Obradović je naveo da će predstavnici pokreta doći ako ih pozove EP, ali ne ako pozivnicu pošalje predsednica parlamenta Maja Gojković, koja je medijator razgovora.

Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića odluku o bojkotu doneće nakon ishoda razgovora predstavnika političkih stranaka. Ograđivanje od bojkota PSG, navodno, izaziva i sukobe između SzS i Sergeja Trifunovića. Baš zbog toga, na jedinstvo u opoziciji pozivao je lider Nove stranke Zoran Živković, tražeći da se političari između sebe ne napadaju, kakve god stavove o izlasku na izbore imali.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Đilas i Šapić upropastili Beograd


MEKALISTER ŠEF TIMA?

KAKO će izgledati razgovori vlasti i opozicije pod kapom EP znaće se sledeće nedelje posle sastanka sa predstavnicima EP. Posrednik će najverovatnije biti Dejvid Mekalister, predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP, a u timu će biti još nekoliko članova odbora evropske skupštine. Inače, već 30 godina EP ima misije koje posmatraju izbore u zemljama van EU. Do sada ih je bilo 170.


VUČIĆ: STRAŠNE PORUKE ĐILASA

POVODOM snimka u kojem se čuje kako lider SzS Dragan Đilas, pre nekoliko godina dok je bio na vlasti, preti otkazom policajcu koji ga je zaustavio zbog prekršaja, Vučić je rekao da mu je nastrašnije to što je bivši gradonačelnik Beograda tada poručio svima koji profesionalno rade svoj posao da ne smeju da diraju njega koji je "bog i tajkun i kada krši zakon".

Vučić je primetio i reakciju šefa tog policajca sa snimka, koji na neki način pokušava da zaštiti svog radnika, ali se i izvinjava Đilasu:

- Nadam se da smo danas makar malo bolja zemlja. Ali, takvih problema imamo još bezbroj - naveo je Vučić.