Skot u oproštajnoj poseti kod Vučića: Ima više razumevanja, treba oživeti dijalog

Tanjug

četvrtak, 19. 09. 2019. u 15:35

Скот у опроштајној посети код Вучића: Има више разумевања, треба оживети дијалог

Ambasador Skot i predsednik Vučić / Foto Tanjug

Predsednik Vučić i ambasador Skot su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje pitanja KiM, koje, da bi bilo održivo, zahteva obostrani kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora SAD Kajla Skota, koji je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav, kako je rekao, da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, "dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa".

Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine.


PROČITAJTE JOŠ: Manter: Sa Vučićem o odnosima Zapadnog Balkana i Evrope

Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić i ambasador Skot su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva obostrani kompromis, ali i dobitak i za Beograd i za Prištinu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Skot je ocenio da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja i da bi rešenje značilo i veću stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Vučić je zahvalio Skotu što je svojim diplomatskim umećem doprineo jačanju srpsko-američkih odnosa.

"Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja", rekao je Vučić i konstatovao da je intenziviran politički dijalog, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Predsednik je naglasio da se nada da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje.

U skladu sa tim, predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Skotu na medijskoj kampanji "Vi ste svet", koju vodi Ambasada SAD, a koja podseća na važne trenutke iz zajedničke istorije dveju zemalja, ne samo na savezništvo u ratovima, nego i na doprinos srpskih naučnika razvoju američkog svemirskog programa i druge uspešne primere saradnje.


PROČITAJTE JOŠ: PALMEROV PLAN ZA NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: "Nova vlada da ukine takse"

Ambasador Skot je rekao da je, tokom tri i po godine mandata, bio svedok značajnog povećanja američkih investicija u Srbiji, o čemu svedoči podatak da američke kompanije sada zapošljavaju više od 20.000 srpskih radnika. On je najavio da očekuje i nekoliko novih ulaganja.

Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspešnu vojnu saradnju.

Skot je zahvalio na podršci koju mu je, u radu u Beogradu, pružao predsednik Vučić. On je predsedniku zahvalio i na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i na naporima za rešavanje različitih pitanja, ključnih za mir i stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.

DAČIĆ: UNAPREĐENI ODNOSI

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajla Skota i zahvalio mu na ličnom doprinosu u razvoju bilateralnih odnosa.

Dačić i Skot izrazili su zadovoljstvo zbog unapređenog političkog dijaloga na visokom nivou, kao i na adekvatnom načinu obeležavanja 100. godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući, u čast savezništva tokom Drugog svetskog rata.

Obeležavanje je, kako su naveli, proteklo osvrtom na našu bogatu zajedničku istoriju, kao i uz naglašenu spremnost za dalje jačanje bilateralne saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (58)

Serbinator

19.09.2019. 16:28

Mnogo je bolja saradnja Srbije i SAD zahvaljujući Skotu i Vučiću, i Priština treba da se zapita zašto Beograd ima više sastanaka sa čelnicima iz SAD od njih.

Zorf

19.09.2019. 16:59

vlada Srbije je trebala recipročno uvesti druge "bezvezne" mere na takse Prištine jer je očigledno da sada za račun suspenzije taksi traže suspenziju kampanje anulacije priznanja nezavisnosti što im je mnogo bitnije nego bilo šta drugo ...

Dejan

19.09.2019. 18:14

Kada se osvrnemo kroz istoriju, Amerika je stalno bila Srbiji podrška, a danas to i nije slučaj. Ona je pravi primer šta moć, novac i sila učine od jedne ljupke zemlje.

Nikola

19.09.2019. 18:24

Skot je često u svojim izjavama bio nekorektan prema Srbiji ali Vučić mu ni jednom nije ostao dužan sa odgovorom.

Miki

19.09.2019. 18:49

Amerika danas vise uvazava stavove Srbije, nego sto je to bilo u ne tako davnoj proslosti.

Rajko

19.09.2019. 19:06

Srbija ne menja svoj stav,ali zato Amerika polako menja svoj stav,po pitanju Kosova.

Marko

19.09.2019. 19:24

Izgleda da samo mi imamo razumevanja, sto je nedovoljno da bi se doslo do nekog resenja.

Petar M.

19.09.2019. 19:26

Podrska SAD za resavanje problema na KiM je od velikog znacaja.Ali nemoguce je nastaviti dijalog sa Pristinom sve dok se takse ne ukinu.

Fodor

19.09.2019. 19:28

Treba razgovarati i tražiti način da se svaki problem reši. Ambasador se trudio koliko je mogao.

ceca

19.09.2019. 19:40

Dijalog mora da ozivi, to je jedini nacin da Srbija i Pristina nadju kompromisno resenje.

Dado 7911

19.09.2019. 21:21

Mislim da se odnosi između Srbije i SAD popravljaju što je dobro za našu zemlju ali i čitav region!

Mile

19.09.2019. 21:27

Nadamo se da ce u buducnosti nasi odnosi biti bolji,, politiku koju vodi nas Predsednik je politika mira i pomirenja!

Marija M

19.09.2019. 22:22

Svaka pomoc u resavanju problema na KiM nam je dobrodosla! Nema resenja kosovskog pitanja bez dijaloga i kompromisa!

Dragana

20.09.2019. 05:35

Aleksandar Vučić se zalaže da uspostavi dobre odnose sa svim velikim silama.Nadam se da će se sa novim ambasadorom odnosi sa SAD poboljšati. Ambasador Amerike Skat je koliko je to bilo u njegovoj moći doprineo poboljšanju srpsko- američkih odnosa. Nadam se da nosi lepe uspomene iz Srbije.

Hocemo dela

20.09.2019. 06:55

Samo narečima podržvaju I žele I itd. Šaka Jada Albanaca rade Sta hoće I prave budalom I Amerikance I Srbiju . Srbija je Uvek bila Za Sporazum .

neda

20.09.2019. 07:08

Znaju oni dobro da je Srbija za dijaog kako bi zadrzali mir i stabilnost jer to je najvažnijre

jana

20.09.2019. 08:04

Nadamo se jos boljim odnosima sa SAD-om, i dobrim odnosima sa buducim ambasadorom koji ce biti imenovan posle Skota

tale

20.09.2019. 09:01

Srbija od početka za poštovanje svega dogovorenog, Priština od početka laže i izbegava sprovođenje potpisanog.