SASTANAK POVODOM OPASNOG DOKUMENTA SDA: Sa Vučićem o udaru na Srpsku

S. M.

sreda, 18. 09. 2019. u 23:20

САСТАНАК ПОВОДОМ ОПАСНОГ ДОКУМЕНТА СДА: Са Вучићем о удару на Српску
U subotu, u 12 časova, svi predsednici parlamentarnih stranaka iz Srpske održaće sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bismo ga upoznali sa situacijom

U SUBOTU, u 12 časova, svi predsednici parlamentarnih stranaka iz Srpske održaće sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bismo ga upoznali sa situacijom. Jer, usvajanje deklaracije SDA je narušavanje Dejtonskog sporazuma i antiustavno delovanje koje narušava mir.

To je u sredu u Banjaluci, posle sednice GO stranke, najavio Milorad Dodik, lider SNSD i srpski član u Predsedništvu BiH. Povod za sastanak u Beogradu je udar stranke Bakira Izetbegovića na RS, jer su usvojili dokument koji predviđa formiranje tzv. republike BiH.

- Verujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izveštaj visokog predstavnika i da oceni da li je po Dejtonskom sporazumu i Ustavu trebalo da reaguje. A mi ćemo od potpisnica Aneksa 10 sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i zatraže njegovo ukidanje - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako se situacija u BiH ne bude odvijala po izvornom Dejtonskom sporazumu, treba primenjivati pravo naroda na samoopredeljenje, što predviđa i Ustav BiH.

Pročtiajte još - Opasan udar na "Dejton"

SNSD je predložio da se zakaže posebna sednica Narodne skupštine RS da bi se utvrdila delegacija iz Srpske i predlog za razgovor sa FBiH i o zakonima o odbrani, Visokom sudskom i tužilačkom savetu i indirektnim porezima. On je poručio i da su drugi zakoni "urađeni mimo Ustava i saglasnosti iz RS".

- Verujemo da je međunarodna zajednica podržavala sve transformacije koje su se dosad desile na zahtev SDA. Kao i ovo sad.

Inače, Narodna skupština zakazala je posebnu sednicu da bi smenila potpredsednika NSRS Senada Bratića, kadra SDA. Međutim, on je prethodno podneo ostavku.

RAZGOVOR SA OPOZICIJOM

DODIK je uveren u konsenzus stranaka u RS, a naveo je da je razgovarao sa predsednicima PDP Branislavom Borenovićem i SDS Mirkom Šarovićem. Iz SNSD im je, kaže, ponuđeno više predloga:

- Naš predlog je bio da oni napuste Savet ministara BiH, a mi da ne uđemo, ili da svi zajedno uđemo u institucije BiH. Druga varijanta je da oni ostanu, a da mu insistiramo na tome da postoje izborni pobednici i da čekamo razrešenje situacije, ali da bar obezbedimo zajednički nastup i dokument.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

tomy

19.09.2019. 00:15

Ne znam sta drugi misle ali ja mislim da je doslo vrijeme da se rastajemo!Mile treba da raspise referendum sa samo jednim pitanjem koje mora biti kratko i jasno :JESTE LI ZA ODCJEPLJENJE REPUBLIKE SRPSKE OD BiH I PRIPAJANJE ISTE SRBIJI !

Milan

19.09.2019. 06:58

Da nema Dodika, bogami ne znam sta bi bilo. A hrvati sute ko...i cekaju da Srbi na sebe preuzmu sve udarce. Kakav divan narod ti hrvati.

Nenad

19.09.2019. 09:17

SDA pod pokroviteljstvom drzava koje zele da nestane srba na Balkanu, nastavljaju da provociraju.

Hemera

19.09.2019. 10:11

Tačno spremanje još jednog rata jer Dejtonski podrazumeva mir i stabilnost celog Balkana.

Kosta

19.09.2019. 10:49

Vlast u Srbiji nikada nece okrenuti ledja svom narodu u Republici Srpskoj, vec ce uvek pronaci nacina da im pomogne i pruzi svu potrebnu podrsku.

Rade

19.09.2019. 11:53

Republika Srpska će uvek biti zaštićena od strane Srbije, barem dok je Vučić na vlasti.

МАЈА

19.09.2019. 13:08

Србија ће увек бити уз Републику Српску и пружаће јој подршку и помоћ

Vladimir

19.09.2019. 13:34

Srbija će uvek pružiti podršku i pomoći Republici Srpskoj,jer ipak smo mi jedan narod i treba da se držimo zajedno i u dobru i u zlu.

Serbinator

19.09.2019. 14:49

Srbija i Republika Srpska se drže zajedno, i dokle god bude tako neće biti nikakvih problema ma koliko nas pojedini napadali.

Serbinator

19.09.2019. 14:50

Srbija i Republika Srpska su jedan narod i zauvek ćemo se držati zajedno i pomagati.