AMERIKANCI su odobrili odluku Prištine da se na izborima 6. oktobra glasa samo sa kosovskim dokumentima, dok su Evropljani bili protiv.

Ovu tvrdnju izneo je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle odluke Centralne izborne komisije Kosova kojom se ne dozvoljava glasanje biračima sa srpskim dokumentima, a što je u utorak potvrdio tamošnji Vrhovni sud.

- Takva odluka predstavlja veliki problem za naš narod i doneta je kako bi se po svaku cenu u vlast ugurali poslušni Srbi, oni koji će da rade po nalogu njihove ambasade, a ne oni koji će da sarađuju sa Beogradom. Ali džaba im sve. Možete da uskratite Srbima 3.000 glasova, videćete 6. oktobra, Srpska lista će opet pobediti, uprkos svim ograničenjima, kampanjama i napadima - poručio je Vučić.

Zbog diskriminatorske odluke CIK, SL je uputila žalbu Vrhovnom sudu Kosova koji je nije uvažio.

- Mi ne odustajemo od borbe za prava našeg naroda, jer su ovom odlukom uskraćena prava naših glasača koji imaju samo srpska dokumenta - rekao je za naš list Igor Simić, portparol Srpske liste, napominjući da su o pomenutoj odluci obavestili sve relevantne predstavnike međunarodne zajednice.

Pročitajte još - PREDSTAVNICI SRPSKE LISTE OBIŠLI METOHIJU: Borimo se protiv onih čiji je cilj da Srba nema na Kosmetu

Predstavnici Srpske liste ističu i da se izborni zakoni na Kosovu nisu menjali od 2013. godine i da su prema njima srpske isprave validna verifikaciona dokumenta na izborima. Oni takođe podsećaju da je pomenuta odluka CIK doneta na inicijativu Samostalne liberalne stranke koja, iako je srpska, želi da umanji značaj Srpske liste i mogućnost građana, pre svega onih sa severa pokrajine, da glasaju za ovu listu.

Predstavnici Srpske liste prilikom predaje liste kandidata Foto Tanjug

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnike SL u narednim danima očekuju konsultacije sa posmatračima EU oko pitanja korišćenja dokumenata na ovim izborima, a ova lista, kako prenose njihovi članovi, biće na biralištima čak i ako ostane na snazi sporna odluka CIK kako bi nastavila borbu za prava srpskog naroda i njihov opstanak na KiM.

Pročitajte još - Vrhovni sud tzv. Kosova potvrdio odluku CIK-a: Nema glasanja sa srpskim dokumentima

Inače, i kada su se u maju ove godine birali gradonačelnici opština na severu KiM, CIK je saopštio da je glasanje moguće samo sa kosovskim ličnim kartama, ali su građani sa severa tada mogli da iskoriste biračko pravo i sa srpskim papirima. Predizborna kampanja za predstojeće parlamentarne izbore počeće 25. septembra i trajaće do 4. oktobra.

SRPSKOJ LISTI REDNI BROJ 135

OSIM Srpske liste koja je na žrebu o redosledu na glasačkom listiću dobila broj 135, na izborima će učestvovati i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, koalicija "Sloboda" u kojoj su Progresivna demokratska stranka Nenada Rašića i Nova partija Kosova Dragiše Mirića, kao i predstavnici dve građanske inicijative i nezavisni kandidati Rada Trajković i Slaviša Petković. Za izbore se prijavila i Partija kosovskih Srba, čiji je lider Aleksandar Jablanobvić.