NAŽALOST, naša država nije istražila sve što se dogodilo na Kosovu i Metohiji ni 1999. pa ni posle 2000. godine i još nemamo zvaničan spisak ubijenih i nestalih. Verujemo da ćemo i taj težak posao da završimo - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, prilikom jučerašnje posete prostorijama Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije.

- Borićemo se da pronađemo sve nestale. Nisu nestali dok god ih pominjemo. Slava svim srpskim junacima i kosmetskim žrtvama - napisao je Vučić u spomen-knjigu Udruženja.

Neki od članova, koji dve decenije traže najmilije, ispričali su predsedniku tragične sudbine ubijenih i nestalih na KiM od 1998. do 2004. godine. Vučić im je rekao da ne želi da im uliva lažnu nadu, ali da će država svakako nastaviti da čini šta može i da se raspituje o sudbini nestalih i kidnapovanih na KiM.

PROČITAJTE JOŠ: Nemci šalju specijalca za Kosovo?

- Spreman sam da razgovaramo oko toga kakve zakone u vezi sa ovim problemom da donesemo, ali da ne bude skrivalica iza patriotizma, jer uvek je ključna stvar koliko više novca treba da izdvoji država - rekao je predsednik.PROČITAJTE JOŠ:
Pastor: Izborom Tročanjija Srbija bliža EU

Predsednik je dodao da je "dobra vest" što su pronađeni ostaci sedmoro Srba u okolini Đakovice, Petrovići i Šutakovići i da se to očekuje i za još 570 nestalih Srba i nealbanaca, kao i za nestale Albance. Poručio je članovima porodica da im se divi zbog borbe da se očuva sećanje na kosmetske žrtve, i na borce i na civile, i da sećanje na kosovske junake nikada ne sme da izbledi.

- Živim u Babinom Mostu, a radim u Prilužju. Tri člana moje porodice su kidnapovana. Mnogo je mladih, a govorim o svom sinu i drugim mladima, koji ne mogu da nađu posao. Molim vas da za te mlade nešto uradimo. Treba da učinimo nešto da oni ostanu na Kosovu i Metohiji - ispričala je jedna od članica udruženja.PROČITAJTE JOŠ: SASTANAK BABIŠA I ZEMANA: Povlačenje priznanja Kosova biće razmotreno

Vučić je rekao da Srbija finansijski obezbeđuje mnogo toga na Kosovu, od penzija, preko zdravstvenog sistema do obrazovanja, i da će to da se nastavi i pojača, kako bi srpski narod ostao i opstao na Kosmetu.

Udruženje su sa predsednikom posetili i ministar za rad Zoran Đorđević i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.


ODLAZE U NORVEŠKU

PRIMETNO je da su pojedine strane zemlje, poput Luksemburga ili Norveške, imale tendenciju da naročito mladim Srbima iz enklava na KiM omogućuju prelazak u te zemlje, da im ponude dobre finansijske uslove - rekao je Vučić. - Oni ponude pristojne plate, ali Srbi tako ostaju bez svoje budućnosti u tim sredinama. Zato moramo da dodatno ekonomski ojačamo da bismo mogli sa tim da se borimo.