Pastor: Izborom Tročanjija Srbija bliža EU

Tanjug

utorak, 17. 09. 2019. u 11:58

Пастор: Избором Трочањија Србија ближа ЕУ

Ištvan Pastor /Foto Tanjug

Izbor Lasla Tročanjija za komesara za proširenje EU je dobra vest, kaže predsednik SVM Ištvan Pastor, koji smatra da Srbija zbog toga može brže postati članica Evropske unije.

Izbor Lasla Tročanjija za komesara za proširenje EU je dobra vest, kaže predsednik SVM Ištvan Pastor, koji smatra da Srbija zbog toga može brže postati članica Evropske unije.

Njegova kandidatura je priznanje i Mađarskoj, jer je reč o operativnoj, politički odlučnoj ličnosti, rekao je Pastor za RTV.


PROČITAJTE JOŠ: Nemci šalju specijalca za Kosovo?

Dodao je da je kandidatura Lasla Tročanjija jedno od najvećih uspeha mađarske spoljne politike, jer u nizu godina od kako je Mađarska članica EU nikada ranije nije imala prilike ni da se približi ovako važnom resoru.

"Iako politiku EU određuje Savet premijera i predsednika država, nije bez važnosti ko je komesar za proširenje. Videli smo to u poslednjih desetak i više godina kako pratimo, da je komesarima koji su bili na ovoj poziciji, prvi interes bio da se ništa ne događa u resoru. Objašnjavali su nam zašto ne možemo da napredujemo, zašto tapkamo u mestu, šta još treba da ispunimo. Sada se, verujem, stvara potpuno nova situacija, i verujem da će se u narednih nekoliko meseci iskristalisati šta je ono što će u narednih pet godina Evropska komisija da čini", rekao je Pastor.

On očekuje da se u EK definiše snažna politika proširenja za narednih pet godina.

Govoreći o gužvama na granici, Pastor je rekao da je situacija neprihvatljiva i za dve zemlje i za sve putnike, te da usko grlo nastaje na mađarskoj strani.

Najavio je i da će u narednih mesec dana biti otvoren novi granični prelaz Rabe-Kibekhaza, koji će raditi od 7 do 19 časova.