Ministarstvo odbrane kaže da je netačna tvrdnja Vuka Jeremića o tome da preduzeće "Krušik" izvozi oružje u Jemen, a koju je izneo gostujući na N1.


"Krušik ne izvozi naoružanje i vojnu opremu u Jemen, a ovakvi navodi neodgovornih političara nisu samo zlonamerni već i nanose direktnu štetu svim zaposlenima u Odbrambenoj industriji Srbije, lažima joj narušavajući izvozne potencijale", navedeno je u saopštenju MO koje je dostavljeno medijima.


Ministarstvo učestvuje u procesu kontrole izvoza naoružanja i vojne opreme (NVO) i robe dvostruke namene (RDN) kao jedno od četiri ministarstva i organa državne uprave koje daje svoju saglasnost na pojedinačni zahtev za izdavanje dozvole za izvoz NVO i RDN, u skladu sa svojim nadležnostima, navodi se u saopštenju, uz objašnjenje da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nadležna institucija za izdavanje dozvola za izvoz NVO, nadzor i kontrolu, kao i praćenje realizacije po izdatim dozvolama.

PROČITAJTE JOŠ: Vulin uručio ključeve 20 stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i VS


Iz Ministarstva odbrane napominju da je Srbija, prema kriterijumima transparentnosti u izvozu naoružanja i vojne opreme, već nekoliko godina među prvih pet država u svetu rangiranih na listi Barometar transparentnosti koju objavljuje organizacija "Small Arms Survey" sa sedištem u Ženevi.


Iz Ministarstva su još poručili da poziva "neodgovorne političare koji suprotno podacima referentnih svetskih organizacija iznose neistine radi sticanja najjeftinijih političkih poena, da sa time prestanu jer nanose štetu građanima Srbije".