ZEMAN O KOSOVU: Narodna volja nije uvažena

V. M.

subota, 14. 09. 2019. u 15:07

ЗЕМАН О КОСОВУ: Народна воља није уважена

Češki predsednik Miloš Zeman, Foto Tanjug

Zemanov argument za stav o Kosovu. Prekršena rezolucija iz 2008.

PREGOVORI o budućem statusu Kosova još nisu iscrpli sve mogućnosti. Rešenje statusa Kosova utiče na stabilnost i evropsku i svetsku bezbednost i mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, zasnovano na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i njenom mogućem prilagođavanju na osnovu konsenzusa dveju strana, kao i na završnom aktu Konferencije o bezbednosti i saradnji u Evropi (Helsinki 1975).

Ove reči zapisane su u rezoluciji parlamenta Češke, usvojenoj u februaru 2008. na koju je, nakon posete Beogradu, podsetio predsednik te države Miloš Zeman. On je kao argument u korist svog zahteva da Češka povuče priznavanje Kosova naveo činjenicu da je vlada u Pragu taj korak preduzela protivno volji narodnih predstavnika iskazanoj u rezoluciji.

- Predstavnički dom Skupštine usvojio je rezoluciju kojom su pozvali vladu da ne prizna nezavisnost Kosova. Za nju su glasali gotovo svi poslanici izuzev njih petnaestoro, koji su bili uzdržani - rekao je Zeman, neposredno po povratku iz Beograda.

U pomenutoj rezoluciji češka vlada se poziva da učini sve da kao članica EU i UN doprinese rešavanju statusa srpske pokrajine Kosovo u saglasnosti sa stavovim navedenim u tom dokumentu, a koji upućuju na Rezoluciju 1244 kao okvir.

Pročitajte još - Priznavanje Kosova ide na proveru

Na manjkavost odluke Češke da prizna Kosovo ukazuje i to što je taj korak preduzela vlada koja je tada bila u tehničkom mandatu.

Zeman je najavio debatu o mogućem povlačenju priznavanja, ukazujući i na to da su aktuelni kosovski zvaničnici pod krivičnom istragom Haga zbog ratnih zločina. Premijer Andrej Babiš kazao je da je spreman da razgovara sa Zemanom i drugim državnim funkcionerima o tome, ali da ne vidi razloge za promenu odluke.

I DEO OPOZICIJE PODIŽE GLAS

POLITIČKI establišment u Češkoj protivi se Zemanovom predlogu, ali on ipak nije usamljen u stavu prema Kosovu. Podržava ga opoziciona Hrišćanska demokratska unija, koja se svojevremeno protivila i NATO bombardovanju Srbije. Za povlačenje priznavanja su i nacionalisti iz opozicione partije Sloboda direktna demokratija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Aca

14.09.2019. 16:38

Milose Zemane,uspes li u toj namjeri,Srbiji i svakom Srbinu Republika Češka biće Srpska SVETINJA!!!

Збуњен

14.09.2019. 18:15

Дај народу да одлучи и да добијете вечно пријатељство са нашим народом!

Dragan

14.09.2019. 20:52

Ovo je stav jednog pravog, iskusnog i postenog vrhunskog politicara prijateljske Ceske Drzave. Rezolucija 1244 nije "anegdota kauboja".