Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sastao se u sredu sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujom Falkonijem i upoznao ga sa političkom i bezbednosnom situacijom u južnoj pokrajini.

Đurić i Falkoni razmenili su mišljenja o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sa ciljem postizanja kompromisnih rešenja koja će otvoriti perspektive za društveni i ekonomski razvoj na KiM i doprineti trajnoj stabilizaciji prilika u regionu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Takođe, Đurić je pozdravio rešenost Francuske, kao jedne od najuticajnijih država EU, da se aktivnije uključi u proces rešavanja pitanja KiM, izrazivši očekivanje da će to angažovanje, bez obzira na razlike u stavu po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, biti u duhu tradicionalnog prijateljstva srpskog i francuskog naroda.

Direktor Kancelarije za KiM informisao je ambasadora Francuske o teškim uslovima života srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini i stalnim nastojanjima Prištine da ograniči ljudska i politička prava Srba.

Pročitajte još - Pariz šalje u Beograd eksperta za bezbednost

Poseban akcenat Đurić je stavio na analizu posledica anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije i sve češće provokativne akcije Prištine sa severu pokrajine.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećim parlamentarnim izborima na KiM i konstatovano da je veoma važno da oni proteknu mirno i u demokratskoj atmosferi.

foto Tanjug

Đurić je upozorio na sve izraženije antisrpske poruke albanskih političkih aktera u predizbornoj kampanji i onemogućivanje glasanja sa srpskim dokumentima.

Konstatovao je i da je nedavna poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu bila veoma važan događaj za odnose dve zemalje i da je to bila izuzetna prilika za produbljivanje saradnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske.