Dačić: Odnosi sa SAD visoko na listi prioriteta Srbije

Tanjug

11. 09. 2019. u 11:57

Дачић: Односи са САД високо на листи приоритета Србије

Foto Arhiva VN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Dačić je na otvaranju konferencije "Srpsko-američki odnosi", koja se održava u Skupštini Srbije, rekao da je to ne samo zbog aktuelnih izazova, već i zbog vrednosti koje delimo i za koje su se preci u obe zemlje borili tokom većeg dela zajedničke istorije koja nas spaja.

"Zbog toga smo dužni da ujedinjenim naporima prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i da gradimo svestranu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i interesima naših dveju država i naroda", kazao je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ - Kako je Dačić "ukrao šou" Palmeru na Bledskom forumu: U našem regionu se kaže - odakle ti je žena, odatle si i ti (VIDEO)

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju, složeni su i od njihovog uspostavljanja 1881. godine do danas prošli su kroz više faza koje su neretko bile veoma različite po svom karakteru.

Šef srpske diplomatije je podsetio da, u istorijskom smislu, dve države i narode povezuje savezništvo u dva svetska rata, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom dobu.

PROČITAJTE JOŠ - DAČIĆ NA KONFERENCIJI OEBS-a: Potreban zajednički odgovor na bezbednosne izazove

"Tokom raspada SFRJ i u periodu 1990-tih godina prošlog veka, dolazi do zahlađenja i pogoršanja odnosa, ali, nažalost, i stvaranja određenih negativnih narativa, sa čijim se efektima i danas suočavamo", naveo je Dačić dodajući da je zato posebno važno podsećanje na pregršt pozitivnih primera u dugoj istoriji srpsko-američke saradnje.

U tom smislu, Dačić je naveo da su odnosi SAD i Kneževine, a potom i Kraljevine Srbije bili protkani obostranim simpatijama i razumevanjem Vašingtona za borbu malog, udaljenog balkanskog naroda, i to, kako je rekao, ne samo za svoju, već i za slobodu drugih Južnih Slovena.

PROČITAJTE JOŠ -  Vučić se sastao sa američkim senatorima Marfijem i Džonsonom

Vrhunac pozitivnog razvoja odnosa SAD i Srbije predstavljalo je savezništvo u Prvom svetskom ratu, rekao je Dačić i naveo da o tome svedoči i jedan od najdirljivijih momenata, kada se na Vidovdan, 28. jula 1918. godine, u čast odvažnog naroda, srpska zastava vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.

Tog dana je u crkvama širom SAD pročitano, a u svim uticajnim dnevnim novinama i objavljeno, saopštenje američkog predsednika Vudroa Vilsona. Predsednik Vilson je, dirnut kolosalnim žrtvama i herojskim delima srpskog naroda, izrazio divljenje odvažnom srpskom narodu, koji je "zbog ljubavi prema slobodi krenuo u borbu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja", ispričao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio da mu je prošle godine ukazana izuzetna čast da i u Vašingtonu, u Kongresu SAD, i u Beogradu, obeleži taj datum, prisećajući se sa američkim partnerima istorijskog savezništva naša dva naroda.

Kako je kazao, poslednje tri decenije, nažalost, u odnosima Srbije i SAD predstavljale su težak period, ali i podsetnik da je upravo zbog izazova sa kojima smo suočeni, neophodno težiti stalnom dijalogu i boljoj saradnji, zasnovanoj na identifikovanju tema koje su od obostranog interesa.

"Polazeći od navedene realnosti, ali i prihvatanja razlika, Srbija je jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD, koji bi bili utemeljeni na bogatoj zajedničkoj istoriji, savezništvima u dva svetska rata i pre svega zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju našeg regiona kao bezbednosno i ekonomski stabilnog i demokratski utemeljenog dela ujedinjene evropske zajednice država", kazao je Dačić.

Kako je naveo, današnje odnose sa SAD karakteriše pozitivna dinamika, koja ima za cilj nastavak uzlaznog trenda bilateralnih odnosa.

"Demonstriramo stalnu zainteresovanost za održavanje redovnog političkog dijaloga na visokom nivou sa američkim zvaničnicima. Istovremeno, celokupnim svojim delovanjem, Srbija želi da se potvrdi kao aktivan i pouzdan partner i kao nosilac regionalne stabilnosti”, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dodaje da Srbija nedvosmisleno pokazuje spremnost da preuzme deo odgovornosti na međunarodnom planu, počevši od daljeg jačanja regionalnih odnosa i stabilizacije Zapadnog Balkana, preko adekvatnog postavljanja prema pitanjima poput migrantske krize i međunarodnog terorizma, kroz učešće u mirovnim misijama.

Istakao je da Srbija i rukovodstvo države, visoko cene podršku koju je Amerika do sada pružala naporima u ostvarivanju svih pomenutih cil?eva i izrazio nadu i očekivanje da će to činiti i ubuduće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Đorđe

11.09.2019. 12:42

Za Srbiju je od izuzetnog značaja da ima što bolje tj. najbolje odnose sa Amerikom. Ali ne po svaku cenu.

Dragan Ilic

11.09.2019. 15:48

Нама не треба Америка која подржава независно Косово.! Зато се молимо Богу и држимо се Русије.

Rado

11.09.2019. 17:38

Ne razumijem odnos Srbije sa amerikom jer u njihovim dokumentima smo mi neprijatelji a znamo i sami sta od njih je doslo

BOGDAN.

11.09.2019. 18:37

IVICA LAZE ALI NEZNAM KOGA ON LAZE SRBE ILI IMPERIJALISTE OKUPATORE.ZIVELA RUSIJA I SRBIJA BEZ RUSIJE NEMA NI SRBIJE.

Србин

11.09.2019. 23:41

Никад пријатељи америке! За мене ће увек бити непријатељи