Brnabić: Prijateljske veze Viktora Orbana i Aleksandra Vučića daće dobar rezultat

Tanjug

11. 09. 2019. u 09:01

Брнабић: Пријатељске везе Виктора Орбана и Александра Вучића даће добар резултат

Foto: Tanjug

Brnabić je izrazila nadu da će Evropski parlament potvrditi nominaciju mađarskog ministra pravde za komesara za proširenje
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je jako dobra vest za Srbiju što je bivši mađarski ministar pravde Laslo Tročanji predložen za komesara za proširenje jer dolazi iz zemlje koje snažno zagovara agendu proširenja, posebno prema našoj zemlji.

Brnabić je u izjavi za TV Prva izrazila nadu da će Evropski parlament potvrditi njegovu nominaciju.

PROČITAJTE JOŠ -Mađaru Tročanjiju resor proširenja

"Onda ćemo svi zajedno moći da vidimo da će nam prijateljske veze premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika (Aleksandra) Vučića i sve što je predsednik Vučić uradio u prošlosti za te dobre veze, dati dobar rezultat", rekla je Brnabić.

Brnabić je, ipak, istakla da treba sačekati da Tročanjijeva nominacija bude potvrđena u EP.

"Za samu nominaciju rekla bih da je to jako dobra vest za Srbiju, ali i dobra vest za ostale zemlje Zapadnog Balkana jer je Mađarska jedna od zemalja koja snažno zagovara agendu proširenja, posebno prema Srbiji", navela je Brnabić.

Ona je naglasila da je Mađarska prijatelj Srbije.

"Razumem da evropski komesari ne predstavljaju Mađarsku ili bilo koju zemlju iz koje dolaze, već EU, ali je nemoguće da te bliske veze ne daju neki kontkretan rezultat za Srbiju", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će Srbija pozvati OEBS da posmatra izbore, Brnabić je rekla da ih je Srbija već pozvala i da sarađuje sa OEBS-om, odnosno ODIHR-om, od 2017. godine.

Ona je dodala da deo opozicije, koji najavljuje bojkot izbora, samo traži izgovor jer zna da će rezultat po njih biti katastrofalan.

Brnabić, koja je boravila u poseti Luksemburgu, kaže da se iz te zemlje vraća sa velikom podrškom za dalje evropske integracije i podstrecima za buduću ekonomsku saradnju dve zemlje, pre svega u oblasti obrazovanja, nauke, istraživanja i razvoja informacionih tehnologija.

"Odlična poseta, velika podrška Srbija i drago mi je da smo tako uspešno prošli", poručila je Brnabić.

Upitana da prokomentariše večeru s premijerom Luksemburga, kojoj su prisustvovali i njihovi partneri, u kontekstu važnosti tog događaja uoči Parade ponosa u Srbiji, Brnabić je rekla da su, kao i u svakom drugom poslu tako i u politici, važni privatni kontakti, međusobno poštovanje i prijateljstvo.

"To prijateljstvo na ličnom planu pomaže bliskosti dve zemlje. Nama je Luksemburg jako dobar partner i mislim da to samo može da pomogne Srbiji. Ja svakako Srbji stavljam na raspolaganje, i uvek jesam, svoje lične, prijateljske i profesionalne veze i znanje", rekla je Brnabić.

Upitana da li će prisustvovati Paradi ponosa, premijerka je rekla da hoće, ukoliko bude u Beogradu.

"Kao i svake godine otkako sam u Vladi Srbije, otkako sam postala ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U ovom trenutku verujem da sam u Beogradu i da ću ići", poručila je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Miki

11.09.2019. 09:19

Podrska Madjarske u procesu pridruzivanja Srbije sa EU je veoma vazna i moze biti i od presudnog znacaja.

nervozna_mala

11.09.2019. 09:25

Vucic ima dosta prijatelja u svetu politike i vrlo je cenjen, to se i odrazava na uspon Srbije u svetu.

Duki

11.09.2019. 09:33

Odnosi izmedju Srbije i Madjarske nikad nisu bili bolji...verujem da ce to doneti velike dobiti najpre nasoj privredi!

Hemera

11.09.2019. 11:27

Svaki sastanak je važan za našu državu . Češka i Srbija zajedno rade na jačanju bilateralnih odnosa. Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.

Sanja

11.09.2019. 15:51

I vise nego jasno najvecu podrsku dobijamo od Madjarske i ostalih zemalja Visegradske cetvorke i ut buducu balkansku cetvorku Srbija-Rumunija-Bugarska-Grcka to ce biti jak savez za jaku Evropu.

Zoran74

11.09.2019. 16:52

Mislim da od svih zemalja u okruzenju ne racunajuci Republiku Srpsku imamo najbolju saradnju sa Madjarskom a sto je najbitnije ta saradnja iz dana u dan jaca.

Ema

11.09.2019. 17:32

Saradnja sa Mađarskom je svakim danom sve bolja! Očekujemo njenu podršku na našem putu ka EU!

Nikola

11.09.2019. 19:07

Nominacija mađarskog ministra pravde za komesara za proširenje je velika stvar za Srbiju.

Serbinator

11.09.2019. 19:29

Upravo zbog Vučića i Orbana prijateljstvo i saradnja sa Mađarskom je na najvišem nivou u istoriji.

Serbinator

11.09.2019. 19:30

I Orban i Vučić daju dobre rezultate za svoje zemlje, ali i srpsko-mađarska saradnja je trenutno najbolja u istoriji.

Luka

11.09.2019. 22:42

snažan podsticaj za dalje unapređenje saradnje dve zemlje u političkoj, privrednoj, kulturnoj i drugim oblastima.