Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da izjava specijalnog izaslanika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmera, da "Rusija želi da Balkan postane nestabilan region", dovodi javnost u zabludu i "izaziva potištenost".

Bocan-Harčenko je na tviteru bio ironičan, pa je napisao da su "verovatno obeležja podrške stabilnosti vojna agresija protiv suverene zemlje, ubistva ljudi, rušenje infrastrukture, zasipanje štetnim uranijumom, ili rasparčavanje država, razdvajanje naroda koji su živeli u istoj zajednici, ili nametanje protiv volje i uprkos odlukama zakonodavaca i vlada izbora u korist članstva u NATO-u, Ili glorifikovanje zlikovaca i ''zbacivanje'' patriota i heroja, falsifikovanje istorije".

Jedino, na šta se poziva Metju Palmer, jesu, kaže Bocan-Harčenko, neosnovane optužbe na račun Rusije koja je navodno pokušala da organizuje ''državni udar'' u Crnoj Gori.

Pročitajte još - Palmer: Moguć dogovor Beograda i Prištine, Rusija želi nestabilan region

"Uzgred, strategija Vašingtona za jačanje stabilnosti putem protivustavnih državnih udara i uplitanja u unutrašnje poslove je očigledna i opštepoznata", naveo je ambasador Rusije.

On je ocenio da Palmerov komentar "nije u skladu ni sa običnom zdravom logikom", upitavši zašto su nestabilnost i nepoverenje potrebni Rusiji, čije vodeće kompanije, zajedno sa Srbijom, realizuju velike, savremene, dugoročne projekte.

"Da, još se Metju Palmer žali na ''nerede'' koji su u interesu Rusije. Slažemo se: nama, a i mnogim drugim, naravno, ne odgovara ''red'', ako se radi o ''redu'' koji je uspostavila spolja samo jedna zemlja. Da se setimo toga da SAD pokazuju da igraju čak odlučujuću ulogu u pitanju prijema u EU", izjavio je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je primetio i da je Palmer vrlo direktan i da je rekao da "Rusija pravi probleme".

"Stvarno, bilo bi bolje da ne bi niko ''pravio probleme'' za predstavnike ''demokratije'' i ''slobodnog tržišta''. Ni pristalice drugog mišljenja, drugih vrednosti, tradicija, kultura, niti ekonomski konkurenti", zaključio je Bocan-Harčenko.