Joksimović učestvovala na Političkoj skupštini EPP u Briselu

Tanjug

utorak, 10. 09. 2019. u 10:22

Јоксимовић учествовала на Политичкој скупштини ЕПП у Бриселу

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Foto Tanjug

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije
Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u Briselu. Tokom dvodnevne skupštine razgovarano je o novom sastavu Političke skupštine EPP-a nakon evropskih izbora, ustanovljen je sastav, program i glasačka pravila za predstojeći novembarski Kongres EPP-a koji će se održati u Zagrebu, a razmatrane su i nove aplikacije za članstvo u EPP-u.


Radni deo Političke skupštine na kojem je bilo reči o aktuelnim dešavanjima u državama sestrinskih partija, Joksimović je iskoristila da predstavi aktivnosti SNS-a u prethodnom periodu. Govoreći o ekonomiji, ona je naglasila da je Srbija nastavila da uspešno sprovodi ekonomske reforme i da je nedavno proglašena za svetskog prvaka u privlačenju direktnih stranih investicija od strane uglednog lista koji se bavi finansijama i ekonomijom "Fajnenšel Tajmsa" (Financial Times). Ovo je još jedna u nizu potvrda da Srbija ide u dobrom smeru i postaje odgovoran i ugledan partner u Evropi i svetu, naglasila je Joksimović.


Prateći skorašnje pozitivne poruke novoimenovane predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lejen u vezi sa evropskom perspektivom regiona, Joksimović je ocenila da će drugi semestar 2019. godine biti važan pokazatelj i da Srbija očekuje da će se proces proširenja dodatno intezivirati u narednom periodu i ostati visoko na dnevnom redu institucija EU. Izrazila je očekivanje da će i kandidat za komesara za proširenje, koji ce danas biti poznat, doći iz zemlje koja razume region i koja nema otvorena pitanja sa regionom.


Joksimović je takođe izvestila članove predsedništva EPP-a i članove sestrinskih partija da će redovni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani na proleće 2020. godine. S tim u vezi, ona je istakla da najnovija istraživanja pokazuju da SNS uživa stabilnu podršku građana Srbije koja je krajem avgusta iznosila 53,4 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: Jadranka Joksimović: Angela oživela proces proširenja


Ona je takođe prenela da jedan deo opozicije, uglavnom vanparlamentarne, poziva na bojkot izbora, kao i da neke od njih odbijaju da učestvuju u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova na koji se SNS kao vladajuća partija odazvala jer smatramo da kao država kandidat za članstvo u EU kroz demokratski dijalog možemo dodatno da unapredimo neke od izbornih uslova. Nesumnjivo je da je Srbija kao prednjačeća zemlja u procesu evropskih integracija uspostavila visoke standarde, ali smo i formiranjem Radne grupe Vlade Srbije dodatno pokazali spremnost da primenimo i sve preporuke OEBS-a (Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a) u cilju dodatnog unapređenja izbornih uslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Nikola

10.09.2019. 10:49

Srbija treba da uređuje svoju državu po EU standardima i nastavi putem evrointegracija.

Tifani Rok

10.09.2019. 10:49

Srbija je na odličnom putu ka EU. Borba se nastavlja još jače i uspešnije.

Duki

10.09.2019. 19:48

Jos jedan pokazatelj kako velikim koracima idemo prema Eu...Joksimovicka je najbolji primer kako se profesionalno i strucno obavlja svoj posao

Marko

10.09.2019. 20:56

Srbija pokazuje ogroman napredak u svojoj teznji da u skorijoj buducnosti postane punopravna clanica EU.

Nebojsa

10.09.2019. 21:38

Srbija treba da bude zastupljena na svim evropskim forumima i dešavanjima i tako se priprema za eventualni ulazak u EU.

Ron

10.09.2019. 21:40

Srbija je nezaustavljivo na putu Evropske unije, a ministarka Joksimovic ima velike zasluge za to.

Serbinator

10.09.2019. 22:42

Jadranka Joksimović beleži odlične rezultate, i sigurno je da će na sastanku u novembru napraviti još jedan veliki korak ka EU.

Kica

10.09.2019. 22:57

Srbija je do sada pokazala da postuje sva pravila i da ulaze velike napore da postane ravnopravna clanica EU.

jana

11.09.2019. 07:40

Srbija vredno radi na svim zahtevima EU, tako da se nadamo uskoro zelenom svetlu za clanstvo

Mirjana

11.09.2019. 08:09

Imamo sta i da pokazemo i kazemo, i trebamo ucestvovati na takvim skupovima jer je to dodatni plus za nasu zemlju.

Joca

11.09.2019. 08:14

Srbija nastavlja svoj Evroski put i okrenuta je reformama društva radi bržeg prijema u EU.