Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u Briselu. Tokom dvodnevne skupštine razgovarano je o novom sastavu Političke skupštine EPP-a nakon evropskih izbora, ustanovljen je sastav, program i glasačka pravila za predstojeći novembarski Kongres EPP-a koji će se održati u Zagrebu, a razmatrane su i nove aplikacije za članstvo u EPP-u.


Radni deo Političke skupštine na kojem je bilo reči o aktuelnim dešavanjima u državama sestrinskih partija, Joksimović je iskoristila da predstavi aktivnosti SNS-a u prethodnom periodu. Govoreći o ekonomiji, ona je naglasila da je Srbija nastavila da uspešno sprovodi ekonomske reforme i da je nedavno proglašena za svetskog prvaka u privlačenju direktnih stranih investicija od strane uglednog lista koji se bavi finansijama i ekonomijom "Fajnenšel Tajmsa" (Financial Times). Ovo je još jedna u nizu potvrda da Srbija ide u dobrom smeru i postaje odgovoran i ugledan partner u Evropi i svetu, naglasila je Joksimović.


Prateći skorašnje pozitivne poruke novoimenovane predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lejen u vezi sa evropskom perspektivom regiona, Joksimović je ocenila da će drugi semestar 2019. godine biti važan pokazatelj i da Srbija očekuje da će se proces proširenja dodatno intezivirati u narednom periodu i ostati visoko na dnevnom redu institucija EU. Izrazila je očekivanje da će i kandidat za komesara za proširenje, koji ce danas biti poznat, doći iz zemlje koja razume region i koja nema otvorena pitanja sa regionom.


Joksimović je takođe izvestila članove predsedništva EPP-a i članove sestrinskih partija da će redovni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani na proleće 2020. godine. S tim u vezi, ona je istakla da najnovija istraživanja pokazuju da SNS uživa stabilnu podršku građana Srbije koja je krajem avgusta iznosila 53,4 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: Jadranka Joksimović: Angela oživela proces proširenja


Ona je takođe prenela da jedan deo opozicije, uglavnom vanparlamentarne, poziva na bojkot izbora, kao i da neke od njih odbijaju da učestvuju u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova na koji se SNS kao vladajuća partija odazvala jer smatramo da kao država kandidat za članstvo u EU kroz demokratski dijalog možemo dodatno da unapredimo neke od izbornih uslova. Nesumnjivo je da je Srbija kao prednjačeća zemlja u procesu evropskih integracija uspostavila visoke standarde, ali smo i formiranjem Radne grupe Vlade Srbije dodatno pokazali spremnost da primenimo i sve preporuke OEBS-a (Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a) u cilju dodatnog unapređenja izbornih uslova.