Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Tanjug

09. 09. 2019. u 20:13

Амбасадорка Србије одбила да прими протестну ноту Хрватске

Mira Nikolić, foto Tanjug

Ministarstvo je navelo da su i reakcije zvaničnika iz Srbije koje su usledile, "nastavak neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske"
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je pozvalo ambasadorku Srbije Miru Nikolić kako bi izrazilo protest zbog pokušaja, kako kažu u Zagrebu, nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika vojske Srbije u tu zemlju, prenosi Hina, navodeći da je ambasadorka odbila da primi protestnu notu.


Kako se navodi, na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika vojske Srbije "bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti i bez poštovanja propisanog postupka najave", kao i da je Ministarstvo izrazilo protest i navedeni događaj ocenilo kao provokaciju sa ciljem izazivanja incidenta.


Ministarstvo je navelo i da su i reakcije zvaničnika iz Srbije koje su usledile, "nastavak neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske".


"Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna da se suoči sa sopstvenom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina", navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.


Kadeti Vojne akademije koji su u subotu krenuli u Hrvatsku s namerom da prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve vraćeni su sa prelaza Batrovci-Bajakovo.


Delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.


PROČITAJTE I: EVO DOKAZA KAKVI SU HRVATI LICEMERI: Srpska uniforma može u Mauthauzen, ali ne u Jasenovac


U prtljagu su im bile službene uniforme, što je, kako su istakli u Ministarstvu odbrane, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.


Hrvatski premijer Andrej Planković je tim povodom rekao da se radi "nenajavljenom, neprijavljenom i nedogovorenom dolasku kako bi boravili na području Jasenovca", odnosno provokaciji.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je policijska stanica u Novskoj bila mnogo ranije obaveštena o poseti delegacije Vojske Srbije, ali je rekao da ne želi da detaljnije ulazi u komentare hrvatskog vrha koji su usledili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Догодине у Блајбургу

09.09.2019. 22:21

Време је за трајан прекид дипломатских односа са НДХ 2.0, и изградњу бетонског зида висине 10 метара и минског поља ширине километра, од Бездана до Требиња, пре него их коначно и више него заслужено и праведно, колективно суочимо са "сопственом злочиначком прошлошћу".....

Crni Gruja

09.09.2019. 22:23

I treba da odbije. Kada su nepismeni iz Ministarstva vanjskih poslova protestnu notu pisali latinicom a Srbi po njihovom ustavu imaju pravo da koriste ćirilicu.

Goran

09.09.2019. 22:41

MI kažemo da smo najavili posetu a Hrvati to negirauju. Zašto mi ne prezentiramo kad kako i kome smo to najavili. Ovako ostaje osećaj da i nije sve u redu

Čika Velja

09.09.2019. 22:48

Mozda Hrvati zaboravili da na jednom mestu imaju okupljeno 700.000 Srba bez dozvole okupljanja...pa bi trebali to da im zabrane i da ih silom rasteraju???

Marko

09.09.2019. 22:58

Hrvatsku treba posetiti srpskim tenkovima i konacno vratiti okupirane teritorije Republike Srpske Krajine

Nikola U.

09.09.2019. 23:21

Najbestijalnija, najlicemernija država na svetu deli lekcije. Ambasadorka ni ne treba da primi protestnu notu.