Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas ministarku spoljnih poslova Gvatemale Sandru Hovel Polanko i rekao da Srbija njenu zemlju smatra istinskim prijataljem, kao i to da su odnosi dve države prožeti međusobnim razumevanjem, uvažavanjem i podrškom po najvažnijim pitanjima.

Pročitajte još:
Vučić se sastao sa američkim senatorima Marfijem i Džonsonom

"Snaga našeg prijateljstva ogleda se i u tome što od danas jedna ulica u Beogradu nosi ime čuvenog gvatemalskog Nobelovca Migela Anhela Asturijasa, kao što i naš Nobelovac Ivo Andrić ima svoju ulicu u prestonici Gvatemale", rekao je Vučić.

On je zahvalio na čvrstoj podršci Gvatemale teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na aktivnoj pomoći u međunarodnim organizacijama po tom pitanju.

Pročitajte još:
PREMIJERKA SRBIJE RAZGOVARALA SA MINISTARKOM GVATEMALE: Podrška teritorijalnom integritetu Srbije

Ministarka Hovel Polanko je prenela pozdrave sadašnjeg predsednika Gvatemale Moralesa, kao i izabranog predsednika Đamateija Falje, rekavši da njena zemlja neće menjati svoj stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je Gvatemala prijatelj svojim prijateljima i saveznik svojim saveznicima.

Dvoje sagovornika su izrazili očekivanje da će dokumenti koji će biti potpisani tokom ove posete uticati na zbližavanje dveju zemalja i pomoći da razvijemo raznovrsnu saradnju, jer postoji mnogo neiskorišćenih mogućnosti, ne samo u privredi, već i oblastima poljoprivrede, kulture i obrazovanja.

Vučić je rekao da snažno podržava razvoj kulturne i obrazovne saradnje, uključujući razmenu studenata, stručnjaka i istraživača, jer se tako narodi bolje razumeju i zbližavaju.

Zato je podsetio na mogućnost za stipendiranje studenata iz Gvatemale u okviru programa "Svet u Srbiji".

DAČIĆ: GAVTEMALA ISTINSKI PRIJATELj SRBIJE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je danas ministarki spoljnih poslova Gvatemale Sandri Hovel Polanko na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Takođe, Dačić je istakao da je Gvatemala glasala protiv prijema Kosova i u UNESCO i u Interpol.

"Srbija Gvatemalu smatra istinskim prijateljem. Odnose naše dve zemlje karakteriše veoma visok nivo međusobnog razumevanja, uvažavanja i podrške u najvažnijim pitanjima za naša dva naroda", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa Polanko.

Tema razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Gvatemale, ističe Dačić, bila je i ukidanje viza, dodajući da dve države na tome rade.

Dačić i Polanko su potpisali dva memoranduma, jedan o uspostavljanju mehanizama političkih konsultacija i drugi o saradnji diplomatskih akademija dve zemlje.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za dalje unapredenje bilateralnih odnosa sa Gvatemalom i dodao da su u tom cilju i potpisani memorandumi.

Dačić je naveo da je važno da dve zemlje uspostave saradnju i u drugim oblastima, kao što su obrazovanje i razmena studenata, i dodao da je ekonomska saradnja na relativno niskom nivou u odnosu na mogućnosti, ali da se saradnja može ostvariti i u vojnom obrazovanju i industriji.

Podsetio je da je pre nekoliko meseci u Gvatemali jedna ulica ponela ime našeg nobelovca Ive Andrića, a danas će, dodaje, jedna beogradska ulica nositi ime nobelovca iz Gvatemale Migel Anhela Asturijasa.

Dačić je kazao da će odnosi dve zemlje i u budućnosti ostati čvrsti, jer ih povezuju, kako navodi, slični problemi zbog dvostrukih standarda koje Srbiji i Gvatemali nameće međunarodna zajednica.

"Ti univerzalni problemi zahtevaju da bolje sarađujemo, da budemo istinski prijatelji, partneri i saveznici", podvukao je Dačić.

Ministarka Gvatemale Sandra Hovel Polanko kaže da je u Srbiji imala dobre sastanke i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i potpredsednikom Narodne skupštine.

Posebno je istakla značaj ukidanja viza između Srbije i Gvatemale i kazala da bi to "probudilo" trgovinske i turističke potencijale, ali i otvorilo prostor da se narodi dve zemlje bolje upoznaju.

Ocenila je da će memorandumi doprineti da se više unaprede odnosi dve prijateljske zemlje i dodala da odnose treba jačati ne samo na bilateralnom nivou, veći i u drugim aspektima - obrazovanju, ekonomiji, kuluturi.

DAČIĆ: SVI SVESNI DA DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE MORA DA BUDE KOMPROMIS

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je pred Beogradom težak period za pronalaženje rešenja u dijalogu sa Prištinom, ali da je dobro što su "svi svesni" da to mora da bude kompromis.

Dačić je rekao da od scenarija da "Srbija izgubi sve, a pristane na nešto" nema ništa i istakao da svi oni koji misle da je taj scenario i dalje moguć samo gube vreme.

"Pred nama je težak period za pronalaženje kompromisnog rešenja, ono što je dobro to je da su svi svesni toga da to mora da bude kompromis koji će doneti pozitivne efekte za sve učesnike", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom Gvatemale Sandrom Hovel Polako.

On je naveo da je ton razgovora Vučića sa ministarkom Gvatemale, zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova, svakako bio drugačiji od današnjeg razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, ali da su svi svesni da je kompromis potreban.

Dodao je da ne postoje rokovi za nastavak dijaloga i podvukao da će se oni nastaviti kada prištinska vlada ukine takse.

BEOGRAD DOBIO ULICU PO KNjIŽEVNIKU IZ GVATEMALE

U Beogradu je danas, u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i Gvatemale Sandre Hovel Polanko, svečano otvorena ulica koja nosi naziv istaknutog gvatemalskog književnika i nobelovca Migela Anhela Asturijasa.

Dačić je podsetio da je u martu ove godine u Gvatemala Sitiju svečano otvorena ulica nazvana po našem nobelovcu Ivi Andriću.

"Pored činjenice da su oba nobelovca kroz svoju književnost maestralno ''oslikavali'' sopstvene zemlje, regione i epohe, ističući univerzalne vrednosti i istovremeno ih približavajući svetskoj čitalačkoj publici, ono što spaja dvojicu velikana jeste i podatak da su bili vrsni diplomatski delatnici", rekao je Dacicć.

On je dodao da je dodeljivanje imena ulicama u Beogradu i Gvatemala Sitiju po znamenitim nobelovcima, važan korak ka približavanju srpskog i gvatemalskog naroda.

Prema Dačićevim rečima, građani Srbije će se, čitajući stranice opusa Migela Anhela Asturijasa, jednog od najznačajnijih stvaralaca latinoameričke književnosti, u delima poput "Gospodina predsednika" i "Gvatemalskih legendi", upoznati sa istorijom Gvatemale, njenom bogatom kulturom i tradicijom njenih autohtonih naroda.

Istovremeno će, kaže, naši prijatelji u Gvatemali, čitajući remek-dela poput "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika", imati mogućnost za bolje razumevanje istorije i kulture Balkana i složenih odnosa naroda ovih prostora.

Dačić je istakao da Gvatemala, koja je hiljadama kilometara daleko i dva puta veća od Srbije principijalno i odlučno brani integritet Srbije, te podsetio da je ta zemlja glasala protiv prijema KiM u UNESKO, a zatim i protiv prijema u Interpol, na čemu joj je Srbija zahvalna.

Ministarka spoljnih poslova Gvatemale Sandre Hovel Polanko je kazala da se na ovaj način uspostavljaju bolji odnosi između dve vlade kroz kulturu.

"Produbljujemo jedno novo poglavlje našeg istoriskog prijateljstva. Ovaj događaj je važan kako za Gvatemala Siti, tako i za Beograd", rekla je Hovel Polanko.

Prema njenim rečima, otvaranje ulice u Beogradu predstavlja dalje jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić podsetio je da je gvatemalski knjižvnik promovisao njihovu kulturu i narod u svetu.

"Mislim da je ovo sjajan način da približimo jedni drugima naše kulture", rekao je Radojičić.

On je dodao da je prijateljstvo između dva naroda decenijsko i izrazio uvrenje da će će se produbljivati i da će biti dugovečno.

"Mi cenimo napore Gvatemale i u podržavanju Srbije u vezi sa očuvanjem integriteta i sve što su uradili da ne priznaju samoproklamovanu nezavisnost Kosova", poručio je gradonačelnik.

Književnik Migel Anhel Asturijas, rođen je u Gvatemali 10. oktobra 1899, a preminuo je u Madridu 1974. godine.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1967. godine.