Tajkuni neće pljačkati državu!

E. V. N.

29. 08. 2019. u 21:59

Тајкуни неће пљачкати државу!

Foto Tanjug

Državni vrh otvaranje afere o spornom poslovanju "Dajrekt medije" i RTS prepoznaje kao dokaz da nema zaštićenih

HAPŠENjE direktora "Dajrekt medije" i dvoje zaposlenih u marketingu RTS pokazuje da se Srbija iskreno bori protiv kriminala i korupcije, da nema zaštićenih i skrivanja iza politike.

Ovako su u četvrtak u srpskom državnom vrhu reagovali na privođenje osumnjičenih za zloupotrebe oko trgovine sekundama na javnom servisu, u periodu kada je direktor "Dajrekt medije" bio Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Zbog sumnji da su spornim radnjama oštetili RTS za 688,2 miliona dinara, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeni su, saslušani, a zatim pušteni da se brane sa slobode, M. Đ. J., direktorka službe marketinga RTS, i M. K., jedna od šefova u ovom sektoru, kao i J. S., prvi čovek "Dajrekt medije". Osumnjičena je i J. D., bivša direktorka "Dajrekt medije", koja je van zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak nije želeo da komentariše ovu aferu, jer ne želi da se meša u rad Tužilaštva, ali se osvrnuo na optužbe koje je Đilas izneo na njegov račun i tvrdnje da je reč o političkom progonu:

- Đilas je rekao da će nova vlast dovesti nove tužioce koji će odlučivati ko ide u zatvor! Odnosno, da će u Srbiji biti uvedena diktatura, na otvorena vrata. Kao da nije dovoljno opljačkao zemlju, sad obećava da će kad dođe na vlast da dovede tužioce i da će u zatvoru biti oni za koje to tužioci budu rekli. Već si dovodio tužioce i sudije, 840 sudija si otpustio u jednom danu. Već jednom si diktaturu uvodio - rekao je Vučić, i naglasio da nisu tužioci ti koji odlučuju ko ide u zatvor, već sud.

Pročitajte još - Vučić: Prihod četiri Đilasove firme rastao samo dok je bio na vlasti; Biće pohapšeni napadači sa autoputa

Šef srpske države poručio je tajkunima da ih se ne plaši i da će ih pobeđivati istinom, pravom i pravdom, a ne diktaturom:

- Ne plašim ih se jer su moji ciljevi sveti i oni su - šta će se pisati u knjigama šta je ko uradio za zemlju. Mnogo važnije od nečije lične sudbine je da prekinemo sa nekoliko principa, a to je da političari nikada ne odgovaraju za kriminal i korupciju.

Ukazao je da Đilas nikada nije držao konferenciju za novinare da zaštiti članove DS, ali jeste sada, kada štiti svoju privatnu svojinu.

- Razumeo bih da Dragan Šolak, kao vlasnik, drži konferenciju. Ovim je Đilas pokazao histeriju i nervozu zbog rada nadležnih organa. Ponavljam, tajkuni neće upravljati i pljačkati zemlju, a država će raditi svoj posao i nadležni organi svoj.

Vučić je pokazao i grafikon, na kojem se može uočiti drastična razlika u prihodima Đilasovih firmi pre, za vreme i po silasku sa vlasti. Predsednik je ukazao i da su četiri najznačajnije kompanije u vlasništvu Đilasa - "Multikom grupa", "Dajrekt medija", "Emoušn prodakšn" i "Ovejšn B.B.D.O" - u periodu dok je bivši gradonačelnik Beograda bio na vlasti, ostvarile prihod od 619.688.269 evra. Pre toga, u periodu od 2000. do 2003, njihov prihod je ukupno bio dva miliona evra.

- Od 2004 do 2007. godine, kada Đilas postaje vlast, prihod je bio 14.310.191.000 dinara ili 179.012.542 evra, a neto dobit 27.759.000 evra. To se desilo za samo tri godine, kada je varao narod da se bavi "ve-ceima", podizao popularnost i punio svoje džepove.

Dodaje da su od 2008. do 2012. prihodi četiri navedene firme bili 32.782.416.000 dinara, što je 332.133.257 evra. Sa gubitkom vlasti, prihodi Đilasovih firmi rapidno padaju, te su tako od 2012. do 2014. bili 12 milijardi dinara ili 106 miliona evra.

Predsednik naglašava da je ukupni poslovni prihod četiri kompanije u vlasništvu Đilasa od 2000. iznosio 619.688.269 evra!

- A on sve vreme na vlasti radi za platu od 100.000 dinara, koju daje u humanitarne svrhe. Ovo sve govori i svima je sve jasno - naglasio je Vučić.

On je pojasnio da je sistem napravljen tako da su kontrolisali sve - od kablovskih kanala, javnog servisa, proizvodnje i kupovine programa, kupovine i prodaje sekundi i da je apsolutni monopol bio u svim sferama.

- Sada kada se taj kriminalni lanac konačno seče, naravno da će svi tajkunski lobiji da skoče i da kažu - "ti si, Vučiću, psihopata".

I premijerka Ana Brnabić ocenila je u četvrtak Đilasov istup povodom slučaja "Dajrekt medije" kao pritisak na sudstvo i apelovala na sve nevladine organizacije koje se zalažu za vladavinu prava i nezavisno pravosuđe da na to reaguju:

- Ovo nije politički progon, takođe nisu postojale nikakve političke najave istrage, sve je rađeno profesionalno od strane tužilaštva, u miru i bez pompeznih najava - rekla je Brnabićeva, i dodala da je istraga trajala više godina i da se došlo do materijala od 150 stranica.


TUŽILAŠTVO NALOŽILO ISTRAGU

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal donelo je u četvrtak, nakon saslušanja osumnjičenih, naredbu o sprovođenju istrage protiv M. Đ. J., zamenice direktora PJ komercijala i marketinga RTS, a od 5. marta 2011. bila je u svojstvu direktorke marketing RTS, J. D., direktorke PD "Dajrekt medija", do 13. avgusta 2009, J. S., direktora "Dajrekt medija" od 13. avgusta 2009, M. K., šefice Odeljenja marketinških projekata u PJ komercijala i marketing RTS. Istraga je naložena i protiv PD "Dajrekt medija", zbog krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju, kao i zbog istog krivičnog dela u vezi sa Zakonom o odgovornosti pravnih lica za krivična dela.


STEFANOVIĆ: IMALI KASICU PRASICU

MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je besmislica da oni koji su "stavljali ruke u džepove građana" tvrde da se radi o politički motivisanim hapšenjima:

- Istraga traja više godina i rezultat je rada ozbiljnih profesionalaca. Očigledno je RTS bio kasica prasica - naglasio je Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

МАЈА

29.08.2019. 22:21

Прошло ке време Ђиласовог пљачкања сада мора одговарати за све што је урадио

Sandra

30.08.2019. 09:13

Treba jos istraziti i naci sve nacine kojima se Djilas finansirao. Nemoguce je da je samo preko Rts-a. I sve umesane procesuirati, ne sme biti povlascenih, svako odgovara za svoje postupke.